Quantcast
От 21 декември НАП приема от фирмите заявления за компенсации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

От 21 декември НАП приема от фирмите заявления за компенсации

Необичайно е приходната агенция да стане и разплащателна, но трябва бързо да подпомогнем засегнатите бизнеси, заяви Галя Димитрова
Обновена
19 603
 Илияна Кирилова

От 21 декември Националната агенция по приходите започва да приема заявленията за компенсации на фирмите, които бяха принудени заради усложнената епидемична обстановка да преустановят дейност през ноември.

Това ще става чрез портала за елекронни услуги на НАП, където ще има специално разработена платформа. Фирмите ще трябва единствено да посочат името си, засегнатите обекти и оборотите, реализирани през миналата година в същия период, в който през тази година не работят.

Това обясни директорът на НАП Галя Димитрова на специална видеоконференция, в която участие взе и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Днес правителството одобри предоставянето на 156 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентоспособност" към НАП, с които да бъдат подпомогнати затворените бизнеси. Фирмите от сектор Търговия - основно магазините в моловете, ще получат като компенсация 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември-21 декември 2019 г. Останалите обекти - ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и пр. - ще бъдат компенсирани с 20%. Максималната безвъзмездна помощ е 150 хил. лв. Парите ще бъдат изплатени на фирмите директно от приходната агенция.

Правителството реши да включи НАП в схемата за подпомагане, след като мерките за предоставяне на безвъзмездна помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност" се оказаха изключително тромави. Микро и малките фирмите трябваше да чакат близо 4 месеца да бъдат одобрени за грантове. Подобно е положението и със средните предприятия, които тепърва подписват договори, след като кандидатстваха за финансиране през август.

"Необичайно е НАП да бъде ангажирана с разходване на средства, но разбираме, че бизнесът трябва бързо да получи помощта. Мобилизирали сме целия екип. Само НАП може да осъществи бърза подкрепа предвид голямата база данни, с която разполагаме, и нашия опит", обясни Димитрова.

Директорът на НАП обеща само за две седмици да бъдат направени проверките и одобрението на кандидатите за компенсации. Минитърът на икономиката Лъчезар Борисов пък увери, че през това време страната ни ще получи необходимата нотификация от Еврокомисията, без която изплащането на средствата няма да е възможно.

НАП ще прави автоматични проверки на декларираните обороти на кандидатите и след това и последващи проверки във фирмите. "Гарантираме, че няма да се допуснат злоупотреби", заяви Галя Димитрова.

Предвидена е възможност и за надхвърляне на бюджета от 156 млн. лв. при по-голям брой заявления, като префинансираните средства ще бъдат компенсирани от ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Въпросните 156 млн. лв. от оперативната програма бяха пренасочени от други схеми за подпомагане на бизнеса, което създаде голямо напрежение. Крайно недоволни останаха малките фирми с обороти над 500 000 лв., за които бяха предвидени над 70 млн. лв. безвъзмездна COVID-помощ. Останалите средства трябваше да отидат за предприемачи, които искат на направят инвестиции в по-здравословна работна среда. "Няма да нарушим интересите на бизнеса, ще намерим средства тези проекти да бъдат финансирани", заяви министър Лъчезар Борисов.

ТУРОПЕРАТОРИ

Туроператорите също ще бъдат подпомогнати допълнително, става ясно от решенията на днешното заседание на Министерски съвет. От централния бюджет общо 56 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Министерството на туризма. От тях 51 млн. лв. ще бъдат предоставени на туроператори и туристическите агенти за приоритетно разплащане с клиентите с пропаднали заради коноравируса екскуризии и почивки. Държавата даде 12-месечна отсрочка на туроператорите да върнат парите - срок, който изтича през март-април 2021 г. Еврокомисията обаче предупреди страната ни, че може да получи санкция за подобно забавяне, заради което проблемът с възстановяването на средствата трява спешно да се реши. Всеки туроператор ще получи безвъзмездна помощ в размер на 4% от годишния си оборот през миналата година.

Останалите 5 млн. лв. отново са предназначени за туроператори - за изплащане на субсидията от 35 евро за всеки чуждестранен турист, пристигнал у нас с чартърен полет.

Още

НАП се похвали с рекордни данъчни приходи за първите 4 месеца

06.05.2021

Обновена

979
Работилите от вкъщи за чужд работодател дължат данък на България

25.04.2021

5477
Новите депутати напират за данъчни промени без разчети

23.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

4153