Quantcast
„Градус“ настоява КФН да глоби Илчовски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

„Градус“ настоява КФН да глоби Илчовски

Санкцията за манипулиране на пазара по закон може да стигне до 5 млн. лв.
1 631
 БГНЕС

Замесената в скандалите в парламентарната комисията по ревизията фирма „Градус“ АД е поискала от Комисията за финансов надзор да санкционира бизнесмена Светослав Илчовски за разпространяване на неверни твърдения. Фирмата настоява Илчовски да бъде глобен за последвалата разпродажба и спад в цените на акциите на компанията. Глобата за пазарна манипулация по закон е от 20 000 до 5 млн. лв.

Това става ясно от разпространено и сред медиите съобщение от фирмата до регулаторния орган. В документа дружеството се е спряло детайлно и на представените от Илчовски фактури, за които твърди, че по никакъв начин не представляват фиктивен оборот, но детайлите, които фирмата разкрива, са доста странни.

Според „Градус“ в представените от Илчовски фактури за генериране на кух оборот няма нищо нередно, а стойността им е много далече от обемите, за които бизнесменът говори пред комисията по ревизията в парламента. Фирмата представя детайлна информация за 7 фактури от периода от 2 октомври до 7 ноември 2017 г., които и самият Илчовски показва пред медии, по които ЕТ Светослав Илчовски е доставял слънчоглед на „Градус“. Количествата - общо 3633.305 тона слънчоглед, са закупени от „Градус“  на единична цена 640 лв. без ДДС за тон или за 2 325 315 лв. без ДДС. В същия този период – на 24 октомври, 2017 г. „Градус“ на свой ред продава на Илчовски 3633.305 тона слънчоглед – абсолютно същото количество, което купува от него, само че на цена от 540 лв. на тон. Тази сделка е определена като изключение, като в „Градус“ прибегнали до нея, защото договорките с друг контрагент пропаднали. На 27 ноември на базата на „добри търговски отношения“ между двете фирми била постигната договорка да се нетират разликите по доставките и цената на доставения слънчоглед от Илчовски е поправена от 640 на 540 лв. Така крайният резултат от сделката бил неутрален – без загуба или печалба, и за двете страни, като по двата договора крайната стойност е 1 961 984.7 лв.

От „Градус“ отричат, че това е фиктивна сделка. Оттам изтъкват допълнително, че от ЕТ Светослав Илчовски през 2017 г. е закупено зърно на много по-висока стойност – 26 615 484 лв. и определеният от Илчовски като фиктивен обем за 1 961 984.7 е пренебрежим спрямо общия оборот на компанията. Сделките, за които Илчовски твърди, че са фиктивни, представляват едва 0,8% от приходите на „Градус“ за 2017 г., изтъкват още от компанията, като представят подробни данни за дъщерното си дружество, страна по тези сделки – „Градус 3“. Както „Сега“ писа, при него има рязък скок в приходите именно през 2017 г. – година преди излизането на компанията-майка на борсата. Големият ръст – от 2,3 пъти до 90,4 млн. лв. в сегмент търговия със зърно, е отбелязан и в проспекта, който разкрива пълна и вярна информация за компанията, изтъкват още от „Градус“.

Оттам изтъкват спада в акциите на компанията на борсата – 7,69% на 13 май спрямо цената от 5 май,  както и 8 кратен ръст в продажбата на акции на фирмата.

Фирмата счита, че с нея е извършена пазарна манипулация и настоява за глоби и евентуална принудителна мярка по закона. Не е посочен вид принудителна мярка. Сред възможните мерки са налагане на запор върху движими и недвижими вещи, възбраната върху недвижими имоти, спиране на търговията с определени финансови инструменти.

КФН побърза да излезе със становище още в първите дни след скандала, като твърди, че при първичното публично предлагане на акции от страна на компанията на борсата през 2018 г. не са установени никакви нарушения. Разкритата в проспекта на дружеството информация била в пълно съответствие с изискванията, а данни за нарушения след първото листване не били получавани.

 

Ключови думи:

Градус, илчовски, КФН, санкции

Още

БНБ: Лицата от списъка Магнитски имат едва 11 млн. лева кредити

24.08.2021

2154
Как санкциите срещу Божков влияят на международния арт пазар

24.08.2021

1152
Лукашенко се изсмя на новите санкции на Великобритания

09.08.2021

6024