Quantcast
Холдинг на ГЕРБ пресушава чешмите на хората | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Холдинг на ГЕРБ пресушава чешмите на хората

ВиК дружествата ги интересува само как да вдигнат цената на водата
Обновена
20 992
 Илияна Кирилова

Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, създадени тогава, на практика имат принос не за подобряване на водоснабдяването в България, а за изострянето на проблемите. Това стана ясно от участието на кмета на Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините Иво Димов в сутрешния блок на БНТ. От ефира на държавната телевизия той попита регионалния министър какво работи ВиК холдингът. „Беше създаден с един огромен ресурс. Какво точно се случва със средствата натрупани в него“, иска да знае Димов.

По думите му вода има и е скандалното е, че ВиК дружествата имат загуби по мрежата от 62 до 90%. „Сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините. Преди няколко години бяха създадени т. нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение за решаване на конкретните проблеми. А те трябва се решават от съответния ВиК оператор, който си прави каквото си иска. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябва да милиони и милиарди средства, защото бенефициенти бяха ВиК операторите", каза Димов. „В първия програмен период, когато бенефициенти бяха общините, проблемът беше нищожен. Всички ние си свършихме работата. Усвоихме средствата и бяха рехабилитирани десетки хиляди километри водопреносна мрежа. Във втория, това не се случи и вероятно скоро няма да стане. ВиК операторите нямат необходимия капацитет да решат този проблем“, каза той. Кметът на Димитровград припомни още, че подземната ВиК инфраструктура в общините е собственост на общините, но е предадена за ползване на водните дружества по места. „И когато стане такъв сериозен проблем като в Своге, акцентът пада върху кмета и общината. Реално погледнато обаче е задължение на държавата и на ВиК оператора е да се справи с него. Проблемът не са само загубите, а в цената на водата. В Димитровград беше 1,86 лв./куб. м и заради това консолидиране в района, след като бяхме принудени от държавата да влезем във ВиК асоциацията, сега цената е 3,52 лв., което е доста повече от нормалното“, допълни той и обяви намерението на Националното сдружение на общините да поиска промяна в Закона за водите. Според него целта е по този начин местните власти да могат да участват ефективно в управлението на операторите. Общините трябва да са акционери в местното дружеството и да могат да влияят на решенията, смята той.

Да припомним, че единственото „постижение“ на държавата в сферата на водоснабдяването е изчезването на стотици милиони за ремонт множеството рискови язовири, които се реализираха само на книга. При други по-стари ремонти, като този на яз. „Студена“ край Перник, водоемът бе източен и вместо подобряване на положението, общината мина на воден режим.

 

 

  

 

 

Още

Половин България златна вода гази, жадна ходи

03.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

9726
Тонове мъртва риба ще бъдат изгорени след пресъхването на р. Искрецка

20.08.2022

2016
Изоставени тунели вещаят чистка и в държавната "Автомагистрали" ЕАД

19.08.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

12210