Quantcast
Кабинетът вдигна заплатата на шефа на НАП с 550 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът вдигна заплатата на шефа на НАП с 550 лв.

3 287
 Илияна Кирилова

По-висока месечна заплата с 550 лв. ще получава от началото на тази година изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. Това реши правителството на днешното си заседание.

Увеличението е с 10%, с колкото бяха вдигнати всички заплати в държавната администрация, уточниха от финансовото министерство. Така основното месечно възнаграждение на шефа на НАП става 6050 лв. Освен него Димитрова получава и солидни допълнителни бонуси, видни от имуществените й декларации от предни години.

"Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.", се казва в прессъобщение на правителството. При формирането на основната месечна заплата бил отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги.

Според предварителните данни на МФ за изпълнението на бюджета за 2020 г. приходите са в размер на 44,2 млрд. лв., при разчетен 43,5 млрд. лв., което въпреки коронокризата е преизпълнение с 1,5 %, като при данъчните приходи преизпълнението е 2,5 %. 

При вдигането на заплатата на шефа на НАП е взет предвид и фактът, че с промените в Закона за хазарта през миналата година на на нея са възложени допълнителни правомощия и отговорности, свързани с осъществяване на държавен надзор в областта на хазарта.

По подобен начин преди година отново с 10% бе повишена заплата на шефката на НАП. Тогава това предизвика силно недоволство на фона на скандала с безпрецедентното изтичане на лични данни на хиляди данъкоплатци от масивите на приходната агенция. Тогава това  доведе до отказ на страните от ЕС да обменят данъчна информация с България.

Ключови думи:

Галя Димитрова, заплата

Още

Има ограничения кога и колко удръжки от заплатата се правят
За COVID-помощи пред НАП ще се кандидатства до 20 януари 2021 г.

21.12.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2499
От 21 декември НАП приема от фирмите заявления за компенсации

16.12.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

19597