facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП излезе със "становище" за извънредните данъчни мерки

Замразява се запечатването на търговски обекти заради укриване на обороти, а времето за смяна на пенсионния фонд се удължава
14 044
 Илияна Кирилова

Експресно приетият Закон за мерките и действията по време на извънредното положение се оказа трудно за асимилиране и прилагане четиво. Особено много неясноти и напрежение създават текстовете от закона, които предвиждат удължаване на срокове за фирми и граждани за изпълнение на различни данъчни задължения.

Авторите на закона - министри и депутати, не са много прецизни и за обхвата на принудителните мерки срещу длъжници, за които държавата налага нещо като временен мораториум (предвидено е например публичните изпълнители към НАП да не разпродават имущество заради неплатени данъци).

 

Ето защо се е наложило НАП да издаде "становище" за прилагането на отсрочките и другите реверанси към фирми и граждани в затруднено положение. Във временния закон за извънредните мерки се визират много важни въпроси - за удължаване на сроковете за деклариране и внасяне на данъците върху доходите, местните налози, за авансовите вноски, за давностните срокове за публичните вземания, за спиране на принудителното изпълнение и т.н.

От указанията на директора на НАП Галя Димитрова става ясно например, че запечатването на търговски обекти - мярка срещу укриването на обороти и на ДДС, няма да се прилага в условията на извънредно положение.

В становището се посочва също, че срокът за смяна на частен пенсионен фонд ще бъде удължен с месец след изтичане на извънредното положение. 

"При прилагане на ДОПК следва да се има предвид извънредното положение - т.е. действия изискващи физическо присъствие на място (оглед, инвентаризация, преглед на документи в офис и пр.) следва да не се извършват, а да се удължават сроковете по съответните производства", се казва още в документа.

 

Пълният текст на разясненията е публикуван днес на сайта на НАП в секцията "Актуално". 

 

 

Ключови думи:

НАП, становище, срокове
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Срокът за 5% данъчна отстъпка за ЕТ и фермери изтича на 1 юни

29.05.2020

309
Данъчните оневиниха и строителя от “Апартаментгейт”

28.05.2020

2051 16
НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

22.05.2020

1788 1

Коментари

Калпазанче

Някой ще го апе биката! Критикува Партията за Закона...

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Какво означава да се замразява запечатването на търговски ? 
Когато никой не работи, няма да се запечатва сега, а когато почнат да работят търговските обекти, тогава ще запечатва НАП. Това е творчески подход, в тон на антикризисните мерки на Горанов -

ЩЕ ТЕГЛИМ ЗАЕМИ, ЗА ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ. ПОЧТИ СЪЩОТО, КАТО ДА ТЕГЛИМ ВЪНШЕН ЗАЕМ, ЗА ДА НЕ СИ ПЛАЩАМЕ НАЕМА В ЕСТЕ.
МАРГИНАЛИТЕ СА НА СВОБОДНИ ПРОФЕСИИ И АНТИКРИЗИСНАТА МЯРКА Е ЗАЕМ ОТ ББР. Или ще глобяваме гражданите, че ходят на работа без маски с 5000 лв., за да плащаме външен заем от 10 млрд.

Когато ни управлява пожарникар, министъра на здравеопазването е бюжетар,  министъра на финансите е на свободен наем, а шефа на НАП е ексхибиционист за по отношение на данъчната тайна, нищо добро не ни чака. 
Само чакам да видя май месец, като не потече газ за Сърбия, Путин какво чувство за хумор ще има. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×