facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Насред кризата Ангелкова харчи за скъпи и безсмислени проекти

5 984
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Насред коронакризата Министерството на туризма раздава без обществени поръчки десетки хиляди левове за спорни проекти. Така например 70 000 лв. без ДДС е струвал редизайнът на Националния туристическия портал на България bulgariatravel.org, който се поддържа от министерството. Свършената работа по ребрандирането бе осмяна от ИТ специалисти като работа на петокласник в кръжока по информационни технологии.

Освен това министър Николина Ангелкова съобщи, че вече било разработено уникално приложение за търсене на свободни чадъри на плажа. Колко е платена за тази апликация, не е известно и вече втора седмица от туристическото министерство отказват да отговорят на въпросите на в."Сега". Вероятно сумата е под 80 000 лв., защото и за нея не е обявявана обществена поръчка.

Оказва се, че новата визия на националния туристически портал, създаден с европари през 2011 г., е само временна и тепърва предстои изпълнението на проект за изцяло нов сайт. Поне така обясни министър Ангелкова в едно от телевизионните си участия тези дни в опит да оневини нескопосано свършената работа. По оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" има предвидени 500 000 лв. за подобен проект. През 2017 г. министерството също направи опит да проведе обществена поръчка за модернизиране на портала bulgariatravel.org, при това на цена 1.6 млн. лв., но тогава след множество обжалвания, спечелилата фирма се отказа и развали договора.

Промяната на Националния туристически портал бе установена на 22 април. Тогава от организацията Travel Academy с изненада констатираха, че сайтът изглежда по нов начин, макар със старото съдържание на туристическата информация за страната ни. И разкритикуваха министерството, че работата по редизайна е претупана и елементарна. "Новата версия на портала е изградена върху елементарен WordPress – безплатен софтуер за управление на съдържанието, а темплейтът (шаблонът), по който е построен сайтът, е Kava и струва 24 долара", обяви Радомир Русев от Travel Academy. 

Националният туристически портал bulgariatravel.org беше създаден през 2011 г. с близо 5 млн. лв. заедно с рекламата - средства, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“. По това време Министерството на туризма не съществуваше като самостоятелно ведомство, то бе създадено като такова през 2014 г. Целта на портала е да популяризира у нас и в чужбина страната ни като туристическа дестинация.

По повод критиките за евтино изпълнения редизайн на туристическия портал от ресорното министерство посочиха, че всъщност той струва 69 840 лв. без ДДС, докато изготвянето на първоначалната версия през 2011 г. излязло 1 464 464,00 лв. без ДДС. 

„Освен направения редизайн при обновяването на актуалния в момента сайт са включени и редица други дейности: необходими настройки и програмиране, наливане на цялата информация, създаване на адаптивен/флуиден дизайн, който да позволява лесна навигация и на мобилни устройства и таблети, интеграции с други медии и мрежи, cms – система за управление на съдържанието и други системи и др. , изброяват от Министерство на туризма в отговор на запитване на БГНЕС. От ведомството твърдят, че при разработването на сайта не е използван шаблон (темплейт) - дизайнът бил оригинален, авторски, съобразно бранда – лого, цветове, форми и шрифтове. Функционалността му също не била на база темплейт, а е изградена на база поставени изисквания и на база на съществуващия до момента уебсайт.

ИТ експерти обаче определят обясненията на туристическото министерство като смешни. "Всеки програмист ще ви каже, че това, което в момента е направено, не заслужава платените 70 000 лв. На практика старият сайт за 1.5 млн. лв. е изхвърлен и заменен с нещо, което е безплатно", казват от Travel academy. Сайтът е изработен от фирма „Магоареа“ ЕООД, създадена през 2009 г., информира „Труд“.

За редизайна не е обявена обществена поръчка, за да знаем какво е заданието и целта на промяната. Затова и сумата е под прага от 80 000 лв. - любим прийом на министър Ангелкова през последните години да заобикаля публичните търгове и да провежда пряко договаряне с избрани от нея фирми, казват от Travel Academy.

Тези дни министър Николина Ангелкова смая всички със съобщението, че вече е разработено приложение, което да показва на мобилните телефони къде по плажовете на Черноморието има празни чадъри и шезлонги. Мярката е част от идеите на министъра за насърчаване на българите да изберат българското море и така да подкрепят местния бизнес. Веднага последваха критики за ползата от подобна услуга - повече от ясно е, че когато стигнеш до въпросния чадър, е много вероятно да се окаже, че вече е зает.

Кой е изработил приложението и колко струва вече повече от седмица няма отговор на зададения от в."Сега" въпрос. За него отново не е обявена обществена поръчка и вероятно е дадено за изпълнение на фирма, избрана с пряко договаряне. 

В началото на годината Министреството на туризма пусна обществена поръчка за разпределяне на 12 500 000 лева без ДДС за рекламиране на България като туристическа дестинация и привличане на туристи от чужбина. Сумата бе разбита на отделни лотове за отделните пазари - Русия, Германия, Великобритания и „Вишеградска четворка“ (Полша, Унгария, Чехия и Словакия). До избор на спечелили така и не се стигна, тъй като пандемията COVID-19 ни връхлетя. След което министър Ангелкова обеща тези пари да бъдат насочени за антикризисни мерки за спасяване на туристическите компании. До момента не е известно част от парите да са използани за нещо, свързано с подкрепа на туристическия бранш.

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Елате в Страната на стадния имунитет
Ангелкова: Цялата партия сме зад гърба на премиера

18.06.2020

Обновена

7823 79
Вече няма опашки на Кулата за влизане в Гърция

18.06.2020

758 5

Коментари

Epikur

 

 Струва ми се, че колкото по-скоро бъде освободена от работа(но не и от отговорност !) тази жена, толкова повече ще се увеличат шансовете пред родния туризъм.

Интервал

А има хора, които още се чудят как можело да е полезно за властта да има измислена пандемия и извънредно положение 😁 Дали някога ще видим колко милиарда и къде потънаха покрай тази пиеска?

sega_reader

Криза има, но за нас, за тях никога не е имало криза.

Охолният и безгрижен живот един ден ще им излиза през най-тънкото място.

Дано доживеем нормална държава.

Интервал

Предвид реалностите, мисля, че ще си разочарован относно подобни очаквания.

idunno

Снимката винаги ме подсеща за великия пътешественик Н.М.Пржевалски и неговите открития...

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Конят на Пржевалски не харесва този пост. 

sikoma

За кое от всичките? Аз се сещам само за дивата камила, Equus ferus przewalskii (който споменава по-горе Peaceful Citizen) и тибетската мечка.

 

ПС. Свободната енциклопедия ме информира, че в зоологическата градина в Добрич имало едно семейство коне на Пржевалски, единственото на Балканския полуостров. Освен това един екземпляр от този вид имало и в зоопарка в Ловеч. Чел съм, че животните по-добре приемат живота в пленничество ако са по двойки / в семейства.

Калпазанче

 О С Т А В К А ! На цялата шайка и местните хидри!

paragraph39

"За едни брадва, за други сватба!"/народна мъдрост

greenville

Въх, само погледнете сайта, за който става дума в статията......,

Е, не. Да ме прощават програмистите, но това е дялкано с теслата. Да дадат на студентите от някой ВУЗ курсов проект, ще го направят далеч по-добре.

Дали ще доживеем тия да си платят за всички кражби? Да върнат милион и половина тия, които са правили старата версия!

 

Rattrack

Това недоразумение- министър продължава да краде от парите за реклама, като ги канализира през фирми, свързани с Красимир Гергов, или т.н. с гръмкото име Национален Борд за Туризъм.

Освен че е крадлива, тя и безнадеждно некадърна, защото вече три години не разбра за какво става въпрос.

Добре че поне е хубавичка.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Мои студенти през 2000 г правеха в пъти по добри портали/сайтове за смешни пари  от тогава  е поскъпнала Наглостта.

Какво налага поскъпване на тези услуги  сурувини ли поскъпнаха, или влагат нещо извънземно  Има шаблони  с малко украса итолкоз  въпросният сайт само така предствен реално струва няколко часа и е под 300 лв.

pasamaz

Абе, дялан камък е дамата, където стъпи трева не никне. 

Nickolas

Дамата си мяза точно на пеликан. Това го каза някой от форума👍

Моля да не обиждате конете, пък били те и диви. Нищо не са ви направили.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

то  е на щат при мутрите  прави им лесен живота по туризЪма.

Zvon

О, колко безсърдечни са читатели на в-к "Сега"! С каква безпощадна лекота те гневливо хвърлят упреци върху нежната Николинка! Нима никой не съзира как страсти и неволи хвърлят върху лика й булото на срам и грях? Погледнете снимката й! Защо не искате да съзрете как нейният мускул фронталис, този неуморен повдигач на чело и вежди, безпощадно е опънал три тревожни бразди върху клетото й чело? Та тя вече десетки нощи прекрва в измисляне на спасителни приказки от поредицата "Хиляда и една нощ“. Безпощадният зъл владетел Шахрир Тулуп принуди тази доскоро волна кобилка да дири избавление в съчиняването на истории за спасяване на курортния сезон. Смазан от карантинната невъзможност да гали любимата си барселонска изгора, Шахрир Тулуп омрачвява и решава, че всички жени са лукави и измамни. За да се предпази от нов позор, той вечер назначава нова министърка в кабинета си, а на сутринта я натирва. Идва ред и на Николинка-Шехеразада от конезавода "Еврокобилки в развитие". Тя решава да влезе в кабинета му и да спре тази нехуманна традиция, противоречаща на Истанбулската конвенция за превенция и борба с кабинетното насилието над  жени. Всяка нощ тя разказва по една приказка на царя и нарочно я оставя недовършена, за да може Шахриар, любопитен да чуе историята до края, да не уволнява министърката си. Ден след ден тя измисля нови и нови приказки за шезлонги, чадъри, ваучери, безплатни мамули и роботи-изпълнители на повече от три сексуални желания. Всяка сутрин ще видите Николинка-Шехерезада да препуска в лудешки галоп покрай морския бряг. Носят я крачетата в безумен бяг по опустели плажове. Профучава покрай мустакати концесионери, тъжно разтягащи наети за летния сезон бандонеони. Мяркат се празни шезлонги и чадъри, омрачнели спасители с увиснали огромни х.йове, роботи-андроиди предлагащи варени биомамули и дирещи с електронно приложение да открият някой заблуден купувач. А кой е този могъщ юнак, дето й маха с косматото си ръчище? Ах каква красива татуировка има на косматите си гърди! Морска сирена с огнеборски древнотракийски шлем, уверено стиснала в ръце еректирал гасителен шланг. Шехерезада се поспира,  любопитно зяпа, а юнакът плахо я заговаря:

 

 - Добър, ден! Кaк ce кaзвaш?

 

 - Сотир - отговаря кобилката, нарочно скривайки моминското си име Николинка.

 

- Какво правиш?

 

- Тичам насам-натам. 

 

- Гледам много шезлонги, чадъри, андроди чисто нови, много нещо! Работите, нагоре-надолу - опитва се плахо да завърже разговор юнакът, след което рязко я запитва - Ваучери имаш, нали?

 

 - Имам, в дисагите е - отвръща кобилката и сочи министерската си торбичка.

 

- Мa, раздай ги бe, брaткo, раздай ги, бe! - нарежда й юнакът и тъжно се отдалечава към брега. 

 

- Навярно отива да говори с морето на някакъв странен език. Ако не е лингвист, сигурно ще подири в него удавническа смърт - мисли си кобилката, изпръхтява и отново се понася в устремен бяг. 

 

Трудна вечер я чака, нова приказка трябва да съчини, но вече й хрумва за сюжета. Ще разкаже на Шахрир Тулуп - Пожарникарий за новото си изобретение. Надуваем шестместен WC банан, теглен от моторна лодка. Дори е готова и с техническите му параметри: водоизместимост един тон, максимална скорост 10 възла. Той ще предлага на туристите да дефекират в териториални води, ще предоставя позлатени екобидета с изкуствен интелект, хинонива антиковид-клизма, Wi-Fi връзка и приказка от "Хиляда и една нощ".

Forza NATO

Поради что си си сменил хубавия стар ник за име ново и вънкашност чужда? 

 

👀

Zvon

По принуда го смених. Прогониха ме и може би пак ще ме натирят.

Zvon

Николинка на снимката се е оцъклила досущ като Петър Берон от десетолевката. Дали не е време на челата на министрите да се лепят банкноти по време на многобройните им увеселителни  свирни-брифинги? Връз умното чело на Тиквоний I Хипертоник най ще приляга стотачка с лика на Алеко.

 

А знаете ли, че върху грижливо обръснатата кратуна на придворния генерал-майор от инфантерията проф. д-р Мутафчийски, могат да се залепят толкова банкноти, чиято парична равностойност надвишава месечната заплата на медицинска сестра от първа линия?

nebenebe

Приятелю, ние сме с теб. Събираш ли писанията си? Ще те затрупат с пари един ден. Ама търпение трябва. Да ти кажа много са малко хората като теб, дето говорят това което мислят. Забравяме какво е свобода. Скоро май ще се провикваме само по баирите. Бъди здрав!

Zvon

И ти да си здрав и честит!

lalluger

Че кога министерството или преди агенцията по туризъм е била оглавявана от компетентен човек? Аз не знам да е имало човек от бранша и с авторитет. Само калинки, които са далеч от материята.

vkamen

Длъжноста не и прилича , задържането на власт не оправдава функций та й !

 

Бойко по незаявена е !

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×