Quantcast
Премиерът нареди: От 1 март отварят ресторанти, от 1 април - барове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Премиерът нареди: От 1 март отварят ресторанти, от 1 април - барове

Туристическият бранш настоява за масово ваксиниране на персонала
Обновена
4 975

С над 350 000 ваксинирани и оздравели след COVID-19 на 1 март ресторантите и игралните зали ще отворят, а на 1 април ще заработят нощните заведения. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета.

"Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, каза Борисов.

Заведенията за хранене извън хотелите възстановяват дейността си от 1 март с до 50% запълнен капацитет, не повече от шест души на една маса и вечерен час до 23:00. Това стана ясно след проведената днес среща на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на ресторантьорския и туристическия бранш. След срещата стана ясно, че от 1 март се възстановява провеждането на конгресни мероприятия при 30% заетост.  Също от 1 март ще се възстановят и екскурзиите вътре в страната, а от 1 април - тези в чужбина.

Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април.

"Туристическият сектор ще възстанови работа при строги санитарни мерки, ясни правила и засилени проверки", съобщи вицепремиерът Марияна Николова. "Ще има ясни правила от страна на туроператорите по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи, които са примерно в автобуса -да бъдат ваксинирани или пък съответно да имат необходимите антигенни резултати, антитела и т.н. Това е вече въпрос на уреждане с туроператорите", каза Николова.

Ваксинацията на персонала в туристическият бранш бе една от темите поставена пред здравния министър на днешната среща. Туризмът е на път да стане първият отрасъл, в който ваксинирането на персонала ще се превърне в норма. Въпреки, че имунизацията срещу COVID-19 е доброволна, работодателите в туризма все повече се обединяват около мнението, че това ще е гаранция за безопасен и успешен бизнес. Министърът на туризма също препоръча днес заетите в сектора да бъдат ваксинирани, както било и в другите страни. "Така ще можем преди активния летен сезон да внесем спокойствие не само за сектор "Туризъм", за икономиката и социалния живот въобще", каза вицепремиерът Николова.

"Ваксинацията на персонала е една от най-важните стъпки за рестартиране на туризма, който е най-пострадалият сектор от пандемията", обяви по-рано днес пред БНР Павлина Иванова, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“. „Това ще е важно за служителите в офиса, за екскурзоводите, за шофьорите на трансферните автобуси, за всички, които са в досег с туристите, и е много важно, за да бъдем безопасна дестинация, да бъдем ваксинирани“, каза Иванова.

В Министерство на здравеопазването ще бъде представен списък с броя на желаещите да се ваксинират от сектор "Туризъм". 

Туроператорите настояват още за влизащите в страната чуждестранни туристи с ваксинационен сертификат да отпадне изискването за представяне на PCR тест, обявиха от Обединение "Бъдеще за туризма". Също така ще бъдат обсъдени и цените на тестовете, които се правят в медицинските центрове в страната и по границата, защото на места те са доста завишени. 

От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) засега смятат, че не трябва да се месят в решението на своите служители дали да си поставят ваксина. "По тази тема не сме правили вътрешни проучвания за нагласите на нашите членове и служители в заведенията. Смятаме, че това е лично решение на всеки един български гражданин и ние нямаме намерение да заемаме страна "за" или "против" масовата ваксинация", се казва в позиция на двете сдружения.

От СЗБ и БАЗ отдавна настояват министър Ангелов да поеме ясен ангажимент, че ресторанти, кафенета, механи и сладкарници ще бъдат отворени от 1 март. "Това ще ни даде възможност да заредим заведенията със стока и да пренаемем персонал навреме", заяви Емил Коларов, председател на СЗБ.

За предвидимост на заповедите за налагане на ограничителни мерки настояват и туроператорите. "Заповеди в последния момент означават само едно - всички потребители си губят парите“, смятат от Обединение "Бъдеще за туризма".

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, отбеляза по-рано днес премиерът Бойко Борисов. 

В рамките на заседанието на кабинета министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва актуалната ситуация в страната. „По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация“, посочи здравният министър. Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.
Премиерът Бойко Борисов изрази убеденост, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини, съобщи правителствената пресслужба.

Още

Малта ще плаща на чуждите туристи, за да летуват там

10.04.2021

3398
Там, дето дядо Йоцо гледа
ЕМА потвърди връзка между "АстраЗенека" и рядък вид тромбози

07.04.2021

Обновена

5286