Quantcast
ЕС удължи санкциите срещу Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕС удължи санкциите срещу Русия

3 052

Европейският съюз удължи срока на санкциите срещу отделни икономически дейности на Руската федерация до 31 януари 2021 г.

Решението е взето въз основа на последната оценка на степента на изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31.12.2015 г. Самата оценка бе направена от Европейския съвет по-рано през юни.

„Като се има предвид, че все още не е постигнато пълно прилагане (на договореностите от Минск), лидерите на ЕС взеха политическото решение за удължаване икономическите санкции срещу Русия“, се казва в съобщение на Съвета на Евросъюза.

Санкциите бяха въведени за пръв път през 2014 г. заради действията на Русия в Украйна, включително анексирането на Кримския полуостров. Те ограничават достъпа на някои руски банки и дружества до първичните и вторичните капиталови пазари в ЕС и забраняват видове финансова помощ и посредничество по отношение на руските финансови институции. Забранява се също прекият или непряк внос, износ или прехвърляне на всякакви свързани с отбраната средства и се въвежда забрана за изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели или от военни крайни потребители в Русия.

Освен това се ограничава достъпът на Русия до определени чувствителни технологии, които могат да се използват в руската енергетика, например в проучването за добив на нефт и производството на нефт.

Още

Германия откри руски шпионин и в свой университет

21.06.2021

1458
ЕС налага нови санкции срещу Беларус

21.06.2021

Обновена

1105
Русия праща неваксинираните в неплатен отпуск

21.06.2021

2136