Quantcast
Коронавирусът взе шеста жертва в Северна Италия (галерия) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Коронавирусът взе шеста жертва в Северна Италия (галерия)

Милано бавно затваря врати, Австрия спря жп транспорта към и от Италия
Обновена
14 087

Шести смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 220, предаде Ройтерс. Държавната телевизия РАИ съобщи, че е починала болна и от рак жена, настанена в болница в северния град Бреша, област Ломбардия. Всички починали до момента са възрастни със съпътстващи заболявания.

Милано затваря врати, за да се опита да се защити от коронавируса. Училища и театри, музеи, кина, барове и нощни клубове - всички спират да работят за 7 дни. Те могат да бъдат увеличени на 14, както направи Ломбардия, която предвижда спиране на събития или инициативи от всякакъв характер, събития или всякаква форма на срещи на обществено място, включително културни и религиозни. Засега са „спасени“ само погребенията и сватбите, но в тях трябва да участват само най-близки роднини, съобщи ANSA.

Австрийската компания на федералните железници прекрати пътуванията на пътническите влакове между Австрия и Италия през алпийския граничен проход Бренер заради заплахата от разпространение на новия коронавирус. Това се посочва в изявлението на австрийската компания в Tуитър.

"В момента движението на влаковете през Бренер е невъзможно. Причината е официална забрана", заявиха от компанията. Забраната засяга движението на влакове, пътуващи на дълги разстояния и влаковете между Австрия и Италия до по-нататъшно нареждане на австрийските санитарни власти.

Европейската комисия мобилизира допълнително 232 милиона евро за подготовка, превенция и възпиране разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. От тях 15 милиона ще бъдат насочени в подкрепа на страните-партньори, 100 милиона - за финансиране на научните изследвания, разработване на ваксини и лечения, а 3 млн. ще са в подкрепа на досегашните дейности като репатриране. 

Утре в Италия ще бъде изпратена мисия на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Комисарите заявиха, че засега няма да призовават за връщане на граничния контрол. 

В Милано хората атакуват супермаркетите, за да се запасят с хранителни стоки. Опашките са дълги, рафтовете за месо, плодове и зеленчуци вече са полупразни.

Градът бавно се затваря. Отменен е мачът Интер-Сампдория, насрочен за неделя вечерта на "Сан Сиро". Покрай него започнаха да се отлагат и други мачове от серия А - в Торино, Верона, Бергамо. В Милано се появиха първите табелки, които указват забрана за влизане в музеи и изложби. Най-важните културни институции в града спират, затварят кината и театрите.

"Ла Скала" прекрати всички представления като предпазна мярка до получаване на допълнителни инструкции от властите. Закупилите билети получават съобщения на италиански и английски език. Картинната галерия "Брера" ще е затворена поне до 2 март. Представленията също са прекратени в Piccolo Teatro, затворена е и Pirelli HangarBicocca

Баровете, нощните клубове и заведенията за забавление трябва да се затварят съгласно регионалната наредба от 18 до 6,00 часа. Засега за ресторантите няма да има ограничения.

Но дори катедралата на Милано ще бъде полузатворена за туристи поне до 25 февруари - вярващите ще могат да влизат да се молят, но не и да участват в месите, които са спрени, обяви миланският архиепископ монсеньор Марио Делпини.

Засега работят общинските служби и цялата система за обществен транспорт, но ако ситуацията се „влоши, може да се предприемат по-драстични и строги инициативи във втората фаза, които в Китай бяха приети за Ухан“, както обясни губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана. Фонтана обаче заяви, че е убеден, че "няма да стигне до това".

Дори моден Милано взе своите предпазни мерки: през седмицата на модните ревюта, някои бяха осъществени при затворени врати - като тези на Джорджо Армани и Лора Биаджоти.

Тази неделя Милано беше различен  - Пиаца дел Дуомо и пасажът "Виктор Емануил"  не бяха претъпкани с хора както винаги. Много от онези, които не са се отказали от разходката в центъра, носят маска - "така се чувстваме по-спокойни", обясниха две момчета.
 

Ключови думи:

Милано, коронавирус

Още

"Ла Скала" ще открие сезона с руска опера и Нетребко

06.06.2022

1215
Хакери блокираха болниците в Милано с искане за 1,8 млн. евро откуп

03.05.2022

368
Осем души загинаха при самолетна катастрофа в Милано

04.10.2021

Обновена

2890