Quantcast
Лукашенко каза на ЕС да си прибере мигрантите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лукашенко каза на ЕС да си прибере мигрантите

Ръководителят на опозицията Светлана Тихановска призова евроминистрите да се въздържат от всякакви контакти с президента на Беларус
5 909
 БГНЕС
Александър Лукашенко

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви в понеделник, че Европейският съюз отказва да обсъжда съдбата на 2000 мигранти, които искат да отидат в Европа и са блокирани в Беларус на границата с Полша, предаде The Moscow Times. 

ЕС обвинява Беларус, че разрешава на мигранти – предимно от Близкия изток – да пътуват безпроблемно до Минск и след това ги отвежда в райони по границите на страните-членки на ЕС Полша и Литва с обещания за безпроблемно преминаване.  Беларус отрича твърдението и критикува ЕС, че не приема мигрантите. ''Чакам ЕС да отговори на въпроса какво ще прави с  2000 бежанци, които в момента са на границата'', каза Лукашенко в понеделник, добавяйки, че очаква Европа да пусне мигрантите. "Германският канцлер Ангела Меркел ми обеща, че ще разгледат този проблем на ниво Европейски съюз. Но те не го правят", каза той, цитиран от държавната информационна агенция Белта. Лукашенко каза, че европейските служители са отказали всякакъв контакт по темата въпреки обажданията на министъра на външните работи на Беларус. ''Трябва да изискаме германците да ги приемат“, каза Лукашенко. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че миналата седмица Берлин е дал ясно да се разбере, че това не е приемливо. ''Идеята, че може да има хуманитарен коридор в Германия за 2000 мигранти не е приемливо решение за Германия или ЕС“, каза той.

Миналата седмица Беларус започна разчистване на импровизиран граничен лагер, изпращайки 2000 мигранти в логистичен център.

Ръководителят на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова министрите от ЕС "да се въздържат от всякакви контакти" с Александър Лукашенко и определи разговорите на германския канцлер Ангела Меркел с беларуския управник като "много странни", предава БГНЕС. Миналата седмица Лукашенко и Меркел разговаряха два пъти по телефона, като обсъдиха мигрантската криза на границата между Полша и Беларус, и се договориха да поддържат контакти. "Разбирам защо това беше направено - за да се деескалира ситуацията по границите, но като беларуски гражданин, от страна на беларуския народ, това изглеждаше много странно", каза Тихановска пред репортери по време на конференция във Виена.

Тя заяви, че всички политически затворници трябва да бъдат освободени, а насилието да бъде прекратено, преди да може да се осъществи "истински диалог". "Днес помолих министрите да се въздържат от всякакви контакти с режима, докато тези условия не бъдат изпълнени. Това само ще засили усещането за безнаказаност", каза тя. Тихановска определи санкциите и помощта за гражданското общество като единствения път напред.

Още

В Беларус започна внезапно мобилизационно учение

28.09.2022

6720
Полша стана напълно независима от руския газ

28.09.2022

4995
Роджър Уотърс написа гневно писмо на Путин

27.09.2022

6104