facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Украйна започва разследване срещу бившия вицепрезидент на САЩ

3 027
 ЕПА/БГНЕС

Печорският районен съд на Киев задължи генералния прокурор на Украйна да разследва възможна намеса в дейността на бившия генерален прокурор на страната Виктор Шокин от страна на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. 

В решението се отбелязва, че Байдън може да бъде подведен под отговорност за "Вмешателство в дейността на работещ в правоохранителните органи".

Шокин разследваше дейнността на нефтогазовата компания Burisma, свързана със сина на Байдън - Хънтър. 

Депутатът от Върховната Рада - Андрей Деркач, публикува на 19 май аудиозаписи от телефонни разговори (от края на 2015 и през 2016 г.) между бившия президент на Украйна Петро Порошенко и Джо Байдън, в които двамата тогавашни лидери и ръководителят на Държавния департамент Джон Кери обсъждат въпроси от вътрешната политика на Украйна.

Сред обсъжданите теми е възможността за уволнение на тогавашния генерален прокурор Шокин, срещу което Байдън обещава на Украйна $1 млрд.

Порошенко вече обяви, че записите са изфабрикувани.

Настоящият президент на Украйна - Владимир Зеленски, обаче каза, че Генералната прокуратура ще проведе разследване по въпросните записи, защото може да става дума за държавна измяна.

Върховната Рада гласува за оставка на бившия генерален прокурор Шокин през 2016 г. Той обжалва това решение неуспешно, а миналата година подаде нова жалба в Касационния асминистративен съд към Върховния съд на Украйна.

През есенга на 2019 г. пък Белият дом публикува стенограма на телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и Зеленски. В него Тръмп отправя молба към украинския президент да проведе разследване на обстоятелствата по уволнението на генералния прокурор Шокин.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски изтребители и днес прехванаха US стратегически бомбардировач

15.09.2020

Обновена

10093 62
Президентът Тръмп бе номиниран официално за втори мандат

24.08.2020

Обновена

1338 21
Байдън ще защити климата, като вдигне данъците на богатите

21.08.2020

282 1

Коментари

Василиса Прекрасна

Казах аз, Украина ще закопае и Байдън, и демократите.

Що ли им трябваше тази Украина,... ама лакомия.

https://www.youtube.com/watch?v=HkGKB7aomLw

nebenebe

Ма дядо Байдън за нищо не става, ба. Ама ако си го тачат, да си го тактисат. Зъбите му ще издържат един мандат. Падат ми в очите мириканците. Как ги е търпял светът досега, се питам.

Не че Тръмп толкоз ... . И жена му ме дразни.

Under_My_Thumb

bulochnikov (bulochnikov) wrote,
https://bulochnikov.livejournal.com/4441653.html

Китайский метод подавления "цветных революций".

КАК КИТАЙЦЫ ЗАДУШИЛИ МАЙДАН

Волнения в Гонконге идут на спад. В понедельник часть баррикад была разобрана, главный правительственный комплекс возобновил свою работу. Зонтикующие ведут себя мирно и не мешают госслужащим работать, при этом количество активистов на улицах резко снизилось:

Конечно же, рано ещё говорить «гоп». Не далее как прошлой зимой Евромайдан несколько раз то затухал, то снова разгорался с новой силой, но в итоге всё же закончился резкой европеизацией Украины и стремительным удалением олигархов от власти. Тем не менее, успехи Китая несомненны, и если организаторам зонтикового майдана не удастся склепать какую-нибудь серьёзную провокацию, скоро уже Гонконг вернётся к нормальной жизни.

Давайте посмотрим, какие методы Китай применил в качестве ответа на оранжевую инфекцию.

1. Как мы помним, значительный вклад в дело Евромайдана внесли приехавшие в Киев жители западных областей Украины. В Гонконге этот трюк не прошёл. Китай установил плотные кордоны на границе Гонконга — похожих на боевиков и координаторов туристов разворачивали обратно. У автобусов с вооружёнными битами и арматурой молодыми людьми не было никаких шансов попасть в зону беспорядков.

2. Китай тщательно проработал гонконгскую профессуру, которая за гранты гнала студентов на улицы. Увольнения, беседы с китайским КГБ, проверки по поводу уплаты налогов с грантов — этот способ генерации массовки был закрыт. Точно так же были нахлобучены все американские НКО.

Янукович в своё время с вузами и НКО работать не стал или не смог: за что в итоге и поплатился. ...

 

Epikur

 

 Едва ли има българин, живеещ в България, който да се вълнува от този дядка, дошъл до вратата на гроба, нито от бай Дони Тръмп, от Украйна... Просто насила ни ги бутат в медиите, насила ни натрапват тези американци. Все пак Украйна, като православна държава, като голяма европейска страна в която живеят наши сънародници, би следвало да ни вълнува много повече от борбата на тези дядки за политическо влияние в собствената им държава. Нашите политически помияри обаче, както и журналистическите мисирки, мислят в друга плоскост. Нещо което е твърде жалко и примитивно.

Воробянинов

Хубаво е да обичаш Русия като слънцето, въздуха и пр., но на български се казва „намеса“. „Вмешателство“ става за дописка, громяща империализма от страниците на ведомствен стенвестник.

Banshee
снимка на Banshee

Очевидно така са го написали украинците, а на тях руският си им е в кръвта. 

И нашите са използвали точния превод на вмешателство. Ако беше от английски, можеше да го преведат като "интервенция". Макар че си има езикова тема за такива вълнения. Тука по-интересното е как ще разследват Байдън. :)

Воробянинов

Украинците вероятно са го написали на руски. А „Сега“ е известен с нескопосаните си преводи от този език.

Banshee
снимка на Banshee

Може, но в случая "вмешателство" не е провинение към българския. Русизъм си е, но е пълноценен синоним на "намеса", с нюанс за нежелана, груба намеса, безобразие, каквото си е.  

 

банда

Украинците се превърнаха в инструмент за разчистване на междупартийни сметки между републиканци и демократи  в САЩ.Кофти за тях. Не е лесно да се чудиш на кой да се н@ гъ зиш. 

Заложили са сега на Тръмп, и топят Байдън, но ако утре се обърне палачинката- лошо.

По преди, изкарваха компромати за Тръмп.

Е, дано сега да им показва вярно ветропоказателя.

Нас поне не ни намесват в разчистването на сметки между сахибите в голямата бяла къща. Засега поне.Благодарим за което.

 

anarhia

 Явно руснаците са се отказали да назначават президент на САЩ и сега се разчита на украинците.

Banshee
снимка на Banshee

👍:))

Всъщност украинците правят единственото нормално нещо, като са го хванали и се е разчуло, да го разследват и осъдят, ако ще да е бъдещият президент на САЩ.

geo_19

Точно! Зеленски няма друг полезен ход. Ако си затрае, ще е още по-лошо. Та може техният Гешев да потули работата, като излезе с извод, че няма достатъчно данни за образуване на наказателно производство.  Както и да е... с кариерата на Байдън (демократите) е свършено. Да честитим на тов. Трамп втори мандат. Него дори и кризата с коронавируса не може да го бутне. 

bilbotorbins

Никой не коментира очевидния факт, че САЩ се мешат в дейността на съдебната система на чужда държава.

После, имат наглостта да обвиняват съдии в корупция. А дали обвиненият не е отказал да им изпълни някоя поръчка?!

Banshee
снимка на Banshee

Колкото и обикновените американци да не се вълнуват от външната политика (доколкото след Виетнам не изпращат вече наборници да си леят кръвта), а ги преценяват само вътрешнополитически, скандалното тук е за какво пак са били използвани средства на тяхната държава - за частни интереси на престъпни групички на високо ниво.  Ако успеят  да се ориентират.

За нас, като граждани на близка до Украйна по исторически опит и сегашно състояние държава, е още по-поучително. Толова пропаганда, толкова идеология и човешки жертви - и за какво? За далаверата на Байдън и шуреи.

Чак толкова елементарно - май и на най-мнителните фантазията не ни позволяваше. И на тези, които забелязахме как за една нощ семплият Янукович от консервативната Партия на регионите беше превърнат в злодей, склонен към порочен разкош и  приближен до Путин, а нямаше такова нещо. Поне за второто, със сигурност. Разправяха се там за газта, но стигаха до компромиси.

Влез или се регистрирай за да коментираш