facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

ГЕРБ, патриотите и ДПС заметоха напълно скандала в БНР

Има индикации за натиск над Силвия Великова, но те се отричали от бившия шеф на радиото, реши парламентът
3 760
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Силвия Великова

Близо половин година след избухването на скандала със свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова на 12 септември и с безпрецедентното спиране на сигнала на "Хоризонт" на следващия ден Народното събрание прие доклад, според който не може да се каже със сигурност дали Великова е била отстранена от работа и дали това е станало със знанието и по указания на бившия шеф на БНР Светослав Костов. Текстът на доклада бе предложен от специалната временна комисия, която трябваше да изясни фактите около махането на Великова и около опита на предишното ръководство да я командирова в Стара Загора да обучава млади репортери до приключването на процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. По предложение на същата комисия днес парламентът прие, че "има индикации за осъществен натиск от страна на Светослав Костов над Силвия Великова", но те се основавали единствено на твърденията на Великова, които се отричали изцяло от бившия директор. Вместо да разнищят многобройните данни и свидетелства за направената от Костов организация за свалянето на Великова и да изяснят въпроса защо "Хоризонт" замлъкна за пръв път в историята си само ден след отстраняването й, депутатите предпочетоха да се съсредоточат над междуличностните конфликти в радиото.

"В БНР са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства между отделните програми", гласи основният извод след близо 6-месечна работа на комисията. Докладът бе приет с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а против гласуваха от БСП. Направи впечатление, че  единственият изказал се по темата за скандала в БНР от мнозинството бе шефът на временната комисия Тома Биков от ГЕРБ.

"Пред комисията не са представени твърдения за осъществен политически или друг натиск от конкретни лица, партии или други образования над ръководството на БНР или над отделни журналисти. Има твърдения за общ натиск над г-н Костов, който той отрича, но не се посочва от кого е осъществен нито от г-жа Великова, нито от други лица, представили факти и обстоятелства", се казва още в доклада. 

Едва ли някой е очаквал временната комисия и мнозинството в парламента да решат друго, след като депутатите прекратиха съществуването на комисията точно тогава, когато проверката на скандала в БНР навлезе в решителната си фаза. Сигналът на програма „Хоризонт“ на БНР прекъсна внезапно на 13 септември м.г. за около 5 часа, като това се случи часове след отстраняването от работа на Великова. Съвпадението породи основателни съмнения, че чрез заглушаването на „Хоризонт“ бившият директор Костов се опитва да заглуши гласа на колегите на Великова в случай, че те решат да протестират срещу отстраняването й и започнат да въртят в ефир познатата като протестна песен Let it be.

Комисията бе създадена сравнително бързо след избухването на скандала - на 20 септември, но след това работата й зацикли и се получи ясно усещане, че депутатите от мнозинството опитват по всякакъв начин вниманието към случилото се в БНР да отшуми и темата да се забрави. През тези близо шест месеца комисията се събра общо 7 пъти. Веднъж тя не успя да събере кворум, няколко пъти той бе на ръба, а през декември комисията не заседава нито веднъж. През октомври членовете й все пак успяха да се срещнат с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и да го изслушат. В прав текст той заяви, че разследването е показало, че данни за престъпление има, че прекъсването на "Хоризонт" изглежда в пряка връзка със събитията от предишния ден, когато Великова бе махната от програмата. Цацаров каза още, че предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху ексгенералния директор на БНР Костов. Преди това Великова свидетелствала, че Костов й е признал в разговор на четири очи, че върху него се оказва силен натиск да я махне до приключването на процедурата за избора на Гешев. Причината била, че хора с влияние се дразнели от начина, по който Великова отразява конкурса. Цацаров каза още, че предстои да се направят очни ставки между замесените, както и експертиза на телефонните разговори, които Костов е водил в дните около събитията. От експертизата се очаквало да стане ясно дали Костов е говорил с политици или с други обществено известни личности.

След това обаче, когато главен прокурор стана Иван Гешов, нещо се случи и разследването за скандала в БНР попадна в задънена улица. Първоначално парламентът определи комисията за БНР да работи до 3 февруари, след което да излезе с доклад и проект за решение. Заради очакваните разкрития на прокуратурата обаче депутатите удължиха срока на действие до 23 февруари, за да се изчака нейното второ изслушване. От него се очакваше да стане ясно кой се е обаждал на бившия директор и той на кого е звънял и дали сред събеседниците му има политици и други известни хора. Впоследствие обаче стана ясно, че второ изслушване на прокуратурата няма да има, защото данните от разследването били предмет на досъдебното производство. Подкрепилите доклада изтъкнаха и мотив, че дори да се разбере с кой е говорил ексшефът на БНР, няма да стане ясно каква е била темата на тези разговори. Днес депутатът от БСП Антон Кутев предложи приемането на доклада да се отложи до изслушването на Гешев по темата за БНР, но предложението не бе подложено на гласуване.  

Така цялата дейност на комисията удобно остана на ниво "дума срещу дума" (на Великова срещу Костов) и твърдение срещу твърдение, в резултат на което парламентът взе напълно формално решение. "Временната комисия не е разследващ орган и не може да установи със сигурност достоверността на тези твърдения (за оказван натиск от страна на бившия генерален директор - б.р.), се казва още в доклада. Все пак членовете й лаконично признаха, че "часове след издаването на командировъчната заповед на Силвия Великова в Стара Загора, радиото спира своето излъчване без да е налице техническа причина затова". 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управата на БНР даде на късо заради договор за ток
КПКОНПИ прекрати проверка срещу бивш шеф на БНР

03.06.2020

483 1
След "Корона къш" Иво Димчев се мести в Двореца

29.05.2020

1177

Коментари

Хулиган

По старото правило - ако искаш една работа да не се свърши, сформирай комисия.

Нататък назначеният от Козяк шеф ще знае как по-възпитано да се отнася с прокурорите, за да не стават сакатлъци...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Хумангоид

натиск от конкретни лица, партии или други образования над ръководството на БНР

За герберята е все едно. Те си се разбират. 

Lola the Kinks

ГЕРБ и ДПС си живеят на семейни начала.

slavabg

семейни... те си омръзнаха вече, знаят си и кътните зъби... ?

 

Много е любопитен онзи елемент Балтаков, дето го спуснаха от козяк... той как стана шеф на радиото? 

 

Лице със двойно гражданство, действаща фирма в САЩ, от 20 г не живее в страната, без стаж в областта - получава достъп до българска класифицирана информация?!? 

 

аааа и натресен на Жотева от Захариева, която уж случайно гласува за същия елемент... гешоф, няма ли да се осефери? 

 

Stern

Някъде четох, че на 3 март, точно при започване словото ан Президента, БНР са прекъснали предаването заради лошо време, но по някои телевизии е продължило да тече на живо. Въпреки условията.

По "независимите" големи телевизии ни дума за това.

de_Ruyter

Не си чул добре значи. БНТ беше.

Stern

Значи е вярно. Все тая дали става дума за радиото или телевизията. И двете са на подчинение на пекинската

Evasion

Комисия от кифли, батки, тикви и калинки до какъв друг извод може да достигне?!?

Slava
снимка на Slava

Какви доказателства могат да бъдат разговори на четири очи? Партийните журналисти нямат място в националните радио и телевизия,? има предостатъчно на брой частни.

paragraph39

/:/ Докладът бе приет с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а против гласуваха от БСП.

.........................................................................................................................

"Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/, а НЕ "Обединени патриоти"!

Такава ПГ "Обединени патриоти" вече НЯМА в Парламента, след напускането/изгонването!/ на депутатите от "Атака" от дотогавашната ПГ "Обединени патриоти"!

Евтина и инфантилна МАНИПУЛАЦИЯ е да се говори за ПГ "Обединени патриоти", когато такава от няколко месеца НЯМА в Парламента- там има НЕЗАВИСИМИ депутати-атакисти! ТЧК

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Пара, а депутатите-атакисти, как са гласували?

Щото това е по-важно от това как се наричат, в случая.

paragraph39

Беден Бохем,

/:/ Пара, а депутатите-атакисти, как са гласували?

Щото това е по-важно от това как се наричат, в случая.

.......................................................................................................................

НЕ знам!

Но знам, чета и виждам, че газетата НЕ ги дели/защо ли?!/ и продължава "безпристрастно и отговорно" да ни информира за ПГ "Обединени патриоти", а такава в Парламента от месеци НЯМА- има коалиция "Патриотичен Фронт" /НФСБ+ВМРО/ и отделно НЕЗАВИСИМИ депутати-атакисти, които НЕ са отделна ПГ, защото са по-малко от 10/десет/!/!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ако са гласували като доскорошните си съратници, кое ги прави различни ?

Името ли?

Nashenec

Управляващата коалиция в действие !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×