Медия без
политическа реклама

Къде е Пън Шуай?

WTA е готова да лиши Китай от тенис турнири заради изчезналата бивша №1 на двойки, а ООН поиска доказателство за местонахождението ѝ

19 Ноем. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС архив

"Къде е Пън Шуай?"

Това е въпросът, който през последните 24 часа светът на тениса задава все по-шумно, насочвайки вниманието към тревожната ситуация с бившата №1 на двойки Пън Шуай. 35-годишната китайска тенисистка е на практика в неизвестност от 2 ноември, когато публикува в социалната мрежа "Уейбо" пространно открито писмо с обвинения за изнасилване срещу бившия вицепремиер Джан Гаоли.

Още същата вечер профилът на Пън беше заличен, всички новини по темата изчезнаха от китайското интернет пространство и оттогава никоя международна медия или световна институция не е успяла да се свърже лично с нея. Късно в сряда китайската държавна телевизия CCTV разпространи чрез "Туитър" имейл, представен като написан от Шуай, в който тя отрича твърденията за сексуално посегателство и уверява, че е вкъщи и е добре.

Това обаче само подсили притесненията за нейната безопасност и предизвика гневна реакция от страна на редица световни звезди на тениса. Женската професионална асоциация (WTA) пък създаде специален хаштаг в "Туитър", целящ още по-силен отзвук на големия въпрос: #WhereIsPengShuai.

"Аз съм съкрушена и шокирана да чуя такива новини за моята колежка Пън Шуай - написа живата легенда на женския тенис Серена Уилямс. - Надявам се, че е в безопасност и ще бъде открита възможно най-скоро. Това трябва да бъде разследвано и не трябва да мълчим. Изпращам любов на нея и семейството ѝ в този изключително труден момент."

"Не трябва да мълчим", написа също френската тенисистка Ализе Корне.

"Не мога да повярвам, че това се случва през XXI век", коментира британският тенисист Лиъм Броуди.

Бившата №1 в света от САЩ Крис Евърт пък сподели: "Познавам Пън Шуай откакто беше на 14. Всички ние трябва да сме притеснени. Това е много сериозно. Къде е тя? В безопасност ли е? Всяка информация ще бъде ценна."

 

ПОТЕНЦИАЛНИ САНКЦИИ ЗА КИТАЙ

Президентът на WTA Стив Саймън, който пръв изрази публично съмнение относно достоверността на изпратения уж от Пън Шуай имейл, обяви, че вече се обмислят възможни санкции за Китай. Американецът намекна, че страната може да бъде лишена от всички турнири в календара, на които трябва да е домакин.

"Определено сме готови да изтеглим нашия бизнес от Китай и да се справяме с всички усложнения, до които ще доведе това - заяви Саймън пред CNN. - Защото това несъмнено е по-важно от бизнеса. Жените трябва да бъдат уважавани, а не цензурирани."

 

РЕАКЦИЯ И ОТ ООН

Организацията на обединените нации заяви, че иска доказателство за местоположението на Пън Шуай.

"Ще бъде важно да има доказтелство за нейното местоположение и здраве и ще призовем за напълно прозрачно разследване на обвиненията ѝ в сексуален тормоз. Важно е да знаем къде е тя и какво е състоянието ѝ, да знаем за нейното здраве. Мислим, че ще бъде важно да има разследване относно нейните твърдения", каза пред журналисти в Женева Лиз Тросел, говорител за офиса на Мишел Башеле - шеф на човешките права в ООН.

Тросел допълни, че често е много трудно за жертви на сексуално посегателство да разкрият за случилото се.

"Сексуалният тормоз се открива във всяка сфера на обществото. По отношение случая на Пън Шуай, ние призоваваме за разследване с пълна прозрачност. Важно е да гарантираме справедливост за жертвите, хората, които са страдали от подобни ужасни травми. Много често е предизвикателство за тях да направят тези твърдения публично достояние", завърши тя. 

 

Peng Shuai, the former world doubles champion, disappeared from public view after accusing a former top government official of sexual assault. Chinese state ...
CBC’s Rob Pizzo is joined by CBC News Senior Correspondent Saša Petricic to discuss the latest on missing Chinese tennis player Peng Shuai and what impact it...
Две седмици след като бившата №1 на двойки в женския тенис Пън Шуай обвини бивш член на Политбюро на китайската комунистическа партия в изнасилване и изчезна, държавната телевизия на Китай разпространи имейл от нейно име, в който тя отрича собствените си твърдения от

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?