Медия без
политическа реклама

Още един бивш служител по програма "Еразъм+" се оплака от натиск

От разкритията му става ясно, че човек от Центъра за развитие на човешките ресурси е разследван

БГНЕС

Още един бивш служител на Центъра за развитие на човешките ресурси, управляващ 45-те млн. лв. на програма "Еразъм+", разкри за упражняван над него натиск. След Калин Байчев, който алармира, че е освободен заради подадени от него сигнали за конфликт на интереси, и бившата му колежка Йорданка Димитрова, също автор на сигнали за нарушения, призна пред "Сега", че е била принудена да напусне работа.

Йорданова поиска право на отговор във в. "Сега" чрез съпруга си - Борислав Димитров, представляващ правата й в съда. То е провокирано от анализа "Как затихва един скандал за конфликт на интереси" от 25 септември т.г., в който става ясно, че виновните за доказани нарушения в центъра остават безнаказани за сметка на изобличителите, които биват освобождавани от работа. В материала е цитиран директорът на ЦРЧР Петьо Кънев, според когото Йорданова е напуснала по собствено желание.

"Съпругата ми възразява, че твърдението на г-н Петьо Кънев не отговаря на истината. Йорданка Димитрова е била принудена да напусне службата си вследствие на преследване и тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация както от страна на работодателя й, така и от страна на прекия й ръководител Георги Райнов. Срещу Йорданка са били образувани и неприключили две процедури за търсене на дисциплинарна отговорност, съпътствани с груби нарушения на закона и правата й на държавен служител и гражданин", казва Димитров. По думите му неговата съпруга е предявила два иска - единият е срещу работодателя й Петьо Кънев, по който има образувано дело в съда, а другият - срещу прекия й ръководител Георги Райнов - директор на дирекция „Акредитация, мониторинг и проверки" в ЦРЧР, е за имуществени и неимуществени вреди в резултат на обида и клевета. Бившите й колеги Калин Байчев и Катерина Саватова пък, които са уволнени от ЦРЧР, били посочени от ответника Георги Райнов като негови свидетели относно „липсата на тормоз и преследване“.

Запитан за втори път как е била освободена Димитрова, шефът на ЦРЧР Петьо Кънев посочи, че тя сама е подала заявлението си за напускане. "Имаме го черно на бяло, подписано от нея, никой не е я принуждавал", коментира той.

В материала на "Сега" от 25 септември т.г. Кънев също така посочи, че първият служител Калин Байчев е бил освободен заради преструктуриране в центъра и сигнали срещу начина му на извършване на проверки, а останалите двама служители от дирекцията за проверки все още работят в центъра - Христина Каролева е в същата дирекция, която вече е с ново име: "Проверки на място и мониторинг". Георги Райнов пък, който бе директор на въпросната дирекция - АМП, е прехвърлен в друга - "Информационно обслужване", тъй като е установено, че неправомерно е оглавявал тази за проверки.

Йорданка Димитрова обаче разкрива, че със своя жалба от 12 март т.г. е уведомила министъра на образованието за нарушенията, свързани с назначаването на Райнов за директор на дирекция АМП. Два месеца по-късно следва писмо от МОН, в което тя е уведомена, че по жалбата й Инспектората на МОН е „установил нарушения при възникване и изменение на служебното правоотношение с Георги Райнов“. "В писмото пише, че „препоръките са изпълнени, като Райнов е понижен в ранг, освободен е от длъжността директор на дирекция и документите, съдържащи данни за престъпление, са изпратени на прокуратурата“, казва съпругът й. Според него буди недоумение, но не и липса на обяснение, фактът, че до настоящия момент Райнов продължава да работи като държавен служител в ЦРЧР. От МОН не дават детайли на Димитрови какви са точно данните за престъпление срещу Райнов, заради които в момента той е даден на прокуратурата, и дали освен за нередности при заемане на трудовото правоотношение той е разследван и заради проверките, които е извършвал. Самата Димитрова неведнъж е възразявала срещу формалните одити, които той е правил, докато е оглавявал дирекцията за проверки, разказа съпругът й.

 

СХЕМА

Преди година в ЦРЧР избухна скандал заради случаи на конфликт на интереси при усвояването на европейски средства - няколко души в роднински връзки помежду си печелят проекти - един оценява, а друг се явява директен бенефициент. В схемата бяха преподавателят в УНСС Ася Панджерова в ролята на оценител на проекти, нейният бъдещ съпруг Димитър Кръстев като "международен" партньор на същите проекти чрез свои фирми, регистрирани в Лондон, и неговите родители като управители на сдружения - бенефициенти по програмата.

За конфликта на интереси сигнализираха група служители на центъра, като според тях проекти, свързани с фирмите на Кръстев, са финансирани с 1 621 899 евро. Сега програмата е пред опасност да загуби 830 хил. евро - те са изплатени авансово по 22 проекта, за които е доказано, че са оценявани в конфликт на интереси и парите по тях може да не бъдат признати от ЕК.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?