Медия без
политическа реклама

Спомени, спомени - рибарски мрежи

Ей, Пикасо, ти мен уважаваш ли ме!

04 Юли 2018

Председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов разказа спомени за покойния Божидар Димитров, скара се на Кристо и на още някого, на когото не каза името, но укори, че "плаща данъци в Канада, където никой не го знае", а дава акъл на хората, които "носим кръста тука, в България". Накрая заяви, че не е Пикасо, макар никой да не го е упреквал за това, но пък се разсърди на медиите, че се "опраскаха да правят репортажи за Кристо", докато в Англия излязла само една статия, и то отрицателна. 

Highlights от разговора. Пасажът за "Оскарите" и опрашването на публиката предаваме дословно, без да сме сигурни какво точно съобщава ораторът. 

Антон Хекимян, bTV: България за него беше ли кауза? 

Вежди Рашидов, ПГ на ПП ГЕРБ: Вижте, уникален патриот! Ся, никой не може да го отрече, Божидар си беше болен патриот. Разбира се, че е кауза. Той беше болен патриот! Болен, като казвам - в хубавия смисъл на думата! Той всяка дума - за България - го включваше в спора. Ма така го караше емоционално да преживява всичко, което е антибългарско. Редък патриот е, бе! Така - маниакален, бих казал, в хубавия смисъл на думата! 

АХ: Имаше обаче и много спорни моменти. Дори покрай вампира, да кажем - откриването на вампира в Созопол. 

ВР: Ооо, и това е другият готин случай. Много хубаво. Божидар вика: Страхотен вампир! "Абе, викам, Божидаре! Бе я не се излагай с тоя вампир. Ко караш некви кокали, от Созопол си ги намерил." - "Чакай, сега ше видиш!" Отиваме в Историческия музей - трийсе журналисти и никой друг! Викам - "ко прайш бе, тука само журналисти и ти!" - "Трай, бе! Да видиш как се прави мениджмънт!" Аз се връщам от Париж, от Лувъра, викам - "Божидаре, никъде няма по света музей вампири да показват бе, човек! Дракула дори - не е имало вампир там, но легенда са изградили в Румъния." Викам - "Ти ся..." (Показва как Божидар му е направил знак да спре и да го изслуша.) "Иначе, вика, не може да се издържат музеите. Виж кво, бе! Ний сме митомани, ще изградиме легендата на нашата държава". Ей такъв си беше, много готин! 

...Вижте, ще ви кажа нещо! Един ред няма за Кристо, има една статия, лоша, в Лондон. Ний са опраскахме от сутрин до вечер предавания да правим! Няма такива "Оскари"! Няма такива "Сезари"! (Вероятно г-н Рашидов провежда задочен диалог с аниматора Теодор Ушев, който бе номиниран за "Оскар".) Два месеца опрашваме публиката, че... Никви "Оскари"! Няма бе, хора! Да, може да има номинация. И аз съм бил номиниран хиляди пъти за всичко, но не е ставало. Начи! А да имаме и нахалството да даваме акъли и да оплюем един човек, който целият му живот е минал тука. Вижте, Светлин (Русев), аз 25 години не съм говорил с него, по повод Божидар, говорихме го, нека да сменим малко темата, светла му памет, ще отидеме да се простиме с Божидар, той и вас ви обичаше, идваше в студиата, така, с охота говореше, и то разумно. Учен, добър. Аз говоря за хигиената, която требва да спазим. Аз не съм равен на Пикасо. Ний треба да се научиме, че българските личности поне в смъртта най-малкото, не само в смъртта, трябва да бъдат уважавани. Не сме равни! 

Още по темата