Quantcast
ЦИК обяви 791 избирателни секции за вота в чужбина | СЕГА
facebook
twitter

България

ЦИК обяви 791 избирателни секции за вота в чужбина

Остава под въпрос дали властите в Германия ще позволят да се гласува извън посолството и консулствата
963
 Илияна Кирилова

Късно вечерта на 18 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри списък със страните и местата, в които ще се гласува на парламентарните избори на 11 юли. Българите зад граница ще могат да пуснат бюлетина в 791 избирателни секции в 68 държави по света. Това е най-високият брой секции открити досега.

Голямата въпросителна обаче е Германия, където традиционно гласуващите наши съграждани са особено много. От решението на ЦИК става ясно, че немските власти все още не са дали своето разрешение да се образуват секции извън българското посолство и консулствата. Комисарите предвиждат да се създадат 116 секции в Германия, но заради неяснотата ги обявиха под условие в решението си. Крайният срок, до който може да се очаква разрешение, е 30 юни. От външното ни министерство продължават да работят по въпроса.

Иначе в около 17 държави въобще няма да се гласува. В тази група влизат страни като Афганистан, Либия и Сирия, където се развиват тежки военни конфликти. А също и такива, в които регистриралите се български гласоподаватели са прекалено малко (Монголия, Виетнам) или е налице сериозен проблем с коронавируса (Индия, Малайзия).

Най-много секции ще има в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (135). На предните избори те бяха едва 35 заради тавана, наложен от ГЕРБ и Патриотичния фронт, който обаче беше премахнат от последния парламент. От отпадането на ограничението се облагодетелстваха и избирателите в Турция, за които ще има 121 секции. Останалите страни с повече места за гласуване включват Испания (67 секции), САЩ (58), Гърция (32), Италия (28).

Още

Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

25.09.2022

1602
ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

172
Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинния вот

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3770