Quantcast
Депутатите си отмениха лятната ваканция | СЕГА
facebook
twitter

България

Депутатите си отмениха лятната ваканция

913
 Илияна Кирилова

Депутатите си отрязаха ваканцията през август. Това се случи, след като "Има такъв народ" внесоха предложение парламентът да не почива, както е по традиция, а мнозинството го прие почти единодушно.

"Ние се събрахме преди по-малко от седмица, доста нелепо ще е да излезем след 5 дена във ваканция, при положение, че все още няма кабинет, не е ясно дали ще има кабинет, освен това има някакви закони, които са изключително важни и трябва да бъдат задвижени", мотивира се шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Още в първия ден на 46-ото Народно събрание подобна теза изрази и шефът на парламента Ива Митева от ИТН.

Според правилника на парламента Народното събрание има три ежегодни ваканции - от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници, както и от 1 до 31 август.

Причината за тези ваканции е, че депутатите нямат право на стандартен отпуск. Те могат да бъдат отменяни с решение на парламента, както стана и сега.

В същото време временната парламентарната комисия за изготвяне на нов правилник изготви проект, а срокът за предложения по него е до петък.

Поправките предвиждат премиерът, вицепремиерите или министър, който не е отговорил в законния срок на въпрос или питане, да е длъжен в десетдневен срок да се яви лично пред Народното събрание и да даде обяснение защо не е изпълнил задължението.

Завръща се и т.нар. блиц контрол, който беше премахнат по време на последното правителство на Бойко Борисов. Сега в последните до два часа от заседанието в първия четвъртък на всеки месец премиерът и вицепремиерите ще се явяват пред Народното събрание, за да отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

Още

Слави Трифонов: Един призрак броди - на разочарованието

19.09.2021

16630
Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

12974
Партията на Трифонов съвсем стопи шансовете за кабинет

29.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

58990