Quantcast
Лозан Панов поиска доказателства за прокурорските качества на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

България

Лозан Панов поиска доказателства за прокурорските качества на Гешев

Според единствения кандидат за главен прокурор председателят на ВКС има фиксация
927
 Илияна Кирилова
Председателят на ВКС Лозан Панов изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което поставя въпроса за качеството на обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да предостави информация за качеството на обвинителните актове, изготвени от единствения номиниран за ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години Иван Гешев, съобщиха от ВКС. В писмото си Панов посочва, че „за обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му".

Председателят на ВКС изтъква, че за целта е необходимо да се даде информация за точния брой внесени в съда обвинителни актове, изготвени от Гешев, докато е прокурор в Софийската градска прокуратура. "Фактът, че тогава е заемал длъжността прокурор в СГП, предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност", аргументира се Панов. Той добавя още, че е от важно значение за обществото да бъде запознато с конкретно изготвени от кандидата обвинителни актове за периода, в който е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Панов също така отбелязва, че ако в този период Иван Гешев е "изготвял обвинителни актове по вече приключили към настоящия момент наказателни производства, въз основа на които да е било образувано съдебно производство, преписи от тях следва да бъдат представени с цел изграждане на непосредствени впечатления за високите професионални качества на кандидата". "Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства“, категоричен е председателят на ВКС.

Панов иска допълнителна информация и по отношение на данните в доклада на КАК, според които от 2006 до 2016 г. Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по тях са осъдени общо 233 лица. "Тази част на доклада не съдържа нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му", коментира Лозан Панов.

В отговор зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че шефът на ВКС има фиксация върху длъжността "главен прокурор". "Един тесен съдебно-политически кръг е фиксиран в главния прокурор - който и да е кандидатът за този пост и когато и да е това - и преди, и сега", заяви Гешев пред журналисти. "Не се притеснявам от работата си. Оценката за работата на един прокурор я дава съдът. След като имам 233 осъдени лица по мои обвинителни актове, значи, съдът ми е дал отлична оценка", заключи той.

ТАЙНА

Част от информацията, която Лозан Панов иска от главния прокурор във връзка с работата на Иван Гешев, вече е била изискана от "Капитал". Медията е направила запитване по Закона за достъп до обществена информация до Софийската градска прокуратура да предостави номерата на делата в Софийския градски съд, образувани по внесени от прокурора Гешев обвинителни актове и по предложения за сключване на споразумения. Оттам обаче лаконично отговорили, че "СГП не разполага с исканата информация". От доклада на КАК обаче е видно, че СГП, както и районната разполагат с данните за делата, образувани по актове на Гешев. "Или прокуратурата има информация, но не я предоставя, или е дала произволна информация на ВСС", коментира адвокат Александър Кашъмов от Програмата "Достъп до информация".

Още

Двойният стандарт на прокуратурата лъсна и при заплашения магистрат
Прокурор за бой се стяга

27.03.2022

4796
Арестът на Борисов оздравява държавата, твърди Елена Йончева

20.03.2022

4954