Quantcast
Български мим е в главна роля в "Цирк дю Солей" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Български мим е в главна роля в "Цирк дю Солей"

Герасим Дишлиев играе в новия спектакъл на трупата Drawn to Life, създаден съвместно с "Дисни"
469
 снимка: Цирк дю Солей
Герасим Дишлиев (с молива на главата) си партнира с анимационните персонажи на "Дисни".

Първият българин в състава на световноизвестната циркова трупа "Цирк дю Солей" е във водеща роля в първото им шоу след пандемията. Това е мимът Герасим Дишлиев, а представленията на Drawn to Life (игра на думи, която може да се преведе като "привлечен от живота", но и "нарисуван за живот") започват през ноември в Орландо, Флорида. 

Спектакълът е създаден в сътрудничество с гиганта "Дисни", след като в началото на пандемията от Covid-19 създадената от канадеца Ги Лалиберте атракция обяви несъстоятелност. Репетициите са шоуто са започнали още през 2019 г., но бяха прекратени заради коронавируса. В Drawn to Life живите акробати и актьори, начело с Дишлиев, си партнират с анимационните персонажи на Уолт Дисни. Лицето на Геро е както на плаката, така и на всички рекламни визии на спектакъла.

Дишлиев е ученик на прочутия мим Марсел Марсо, а по-късно и преподавател в школата му. Геро, както го наричат приятелите, има успешна кариера във Франция, представял е своята пантомима по всички краища на планетата. От 2019-а е член на трупата на „Цирк дю Солей“ и живее в САЩ. Българската публика познава неговия "Монолог с куфар" - спектакъл, в който той разказва със средствата на пантомимата за пътя си от Свиленград до Париж. С това представление Геро обиколи целия свят, играл го е на 4 континента, в 25 държави, в 67 града и на 12 езика – от Свиленград до Ушуайа. Геро определя себе си като "пътник – обичам поезията в живота, обичам да общувам с хора, обичам природата".

"Откакто попаднах в "Цирк дю Солей" се чувствам на мястото си. От началото на кризата знаех, че това ще бъде тежък период", коментира Геро за bTV през периода, когато всички културни институции бяха затворени. Кризата го провокирала да бъде креативен – заедно с негова колежка са организирали онлайн уроци за клоуни, докато спектаклите са били прекратени и артистите са получавали минимални заплати. 

 

Още

Disney включи първи небинарен герой в анимационен сериал

26.07.2021

560
Снежанка на "Дисни" ще е латино

23.06.2021

1115
"Круела" - неустоима жестокост