Quantcast
"Света София" остана без котката си талисман | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Света София" остана без котката си талисман

526
 снимка: Туитър

Няколко месеца след като базиликата "Света София" в Истанбул, съществувала в последните 85 години като музей, отново заработи като джамия, тя остана без своя четириног талисман. Котката Гли почина на 16-годишна възраст, се казва в съобщение, публикувано в профила на животното в Инстаграм. Със 118 000 последователи на нейния профил @hagiasophiacat, Гли бе истинска знаменитост. Името ѝ означава "съюз на любовта".

„Съжалявам, че загубихме Гли. Котката Гли, живееща в храма „Света София” в Истанбул, която се лекуваше в частна ветеринарна клиника в Левент от 24 септември, почина поради старост. Никога няма да те забравим, Гли“, реагира губернаторът на Истанбул Али Йерликая в своя акаунт в Туитър.

Гли е родена през 2004 г. в "Агия София" заедно с още две котенца - Пати и Къзъм, чиято по-нататъшна съдба (за разлика от нейната) не е световноизвестна. С блестящите си зелени очи тя беше любимка на много от посетителите на храма - включително бившия президент на САЩ Барак Обама, който беше заснет да я гали по време на посещение в Истанбул през 2009 г. Той бе в компанията на турския президент Реджеп Ердоган, който също демонстрира сантимент към котето.

След превръщането на известния музей в мюсюлмански молитвен храм през юли т.г. турските власти увериха обществеността, че „Света София“ ще остане гостоприемен дом на Гли, пише турският в. "Дейли сабах". 

 

Още

37 жертви на атентат в джамия в Афганистан

15.10.2021

668
Мобилните телефони вече ще си имат свой музей

07.10.2021

405
Кои са Вяра, Надежда, Любов и майка им София