Quantcast
"Света София" остана без котката си талисман | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Света София" остана без котката си талисман

530
 снимка: Туитър

Няколко месеца след като базиликата "Света София" в Истанбул, съществувала в последните 85 години като музей, отново заработи като джамия, тя остана без своя четириног талисман. Котката Гли почина на 16-годишна възраст, се казва в съобщение, публикувано в профила на животното в Инстаграм. Със 118 000 последователи на нейния профил @hagiasophiacat, Гли бе истинска знаменитост. Името ѝ означава "съюз на любовта".

„Съжалявам, че загубихме Гли. Котката Гли, живееща в храма „Света София” в Истанбул, която се лекуваше в частна ветеринарна клиника в Левент от 24 септември, почина поради старост. Никога няма да те забравим, Гли“, реагира губернаторът на Истанбул Али Йерликая в своя акаунт в Туитър.

Гли е родена през 2004 г. в "Агия София" заедно с още две котенца - Пати и Къзъм, чиято по-нататъшна съдба (за разлика от нейната) не е световноизвестна. С блестящите си зелени очи тя беше любимка на много от посетителите на храма - включително бившия президент на САЩ Барак Обама, който беше заснет да я гали по време на посещение в Истанбул през 2009 г. Той бе в компанията на турския президент Реджеп Ердоган, който също демонстрира сантимент към котето.

След превръщането на известния музей в мюсюлмански молитвен храм през юли т.г. турските власти увериха обществеността, че „Света София“ ще остане гостоприемен дом на Гли, пише турският в. "Дейли сабах". 

 

Още

Новият дизайн на турските паспорти ще включва „Света София”

11.05.2022

238
37 жертви на атентат в джамия в Афганистан

15.10.2021

671
Мобилните телефони вече ще си имат свой музей

07.10.2021

409