Quantcast
Туроператори настояват за спешно създаване на Гаранционен фонд | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туроператори настояват за спешно създаване на Гаранционен фонд

Не можем да обезпечим в пълен размер клиентите с провалени пътувания, оплаква се браншът
3 452

Една от най-засегнатите от COVID-пандемията икономически дейности търси отчаяно начин да оцелее. Туроператори и туристически агенции, които, с малки изключения, не работят вече цяла година, искат среща с премиера, на която да обсъдят създаване на Гаранционен фонд в туризма.

Три туристически асоциации -  Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/,  Асоциация на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/ и Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/, са написали писмо до министър-председателя, в което представят своите проблеми и призовават да се потърси решение, пише travelnews.bg.

В писмото те посочват, че най-належащият проблем са парите, които туроператори имат да връщат на клиенти за неосъществени заради пандемията пътувания и почивки през миналата година. По оценка на бранша става дума за около 150 млн. лв. 

Затова туроператорите настояват за създаването на Гаранционен фонд, който да защитава потребителите в случай на неплатежоспособност на туристическия оператор. Този фонд ще е спасителен за възстановяване на сектора. Това е особено важно сега, защото наближава 13 март - датата, до която трябва да бъдат обезпечени клиентите, заплатили през миналата година екскурзии и почивки, които не са се осъществили заради ограниченията за пътуване.

Бюджетът отпусна в края на 2020 г. 51 млн. лв за туроператорите, с които приоритетно да бъдат върнати парите на клиентите с отменени пътувания. Освен че е недостатъчна, тази помощ е и много закъсняла. Кандидатстването за тези пари започна едва на 8 февруари 2021 г. и все още не е приключило. Очакват се одобрените фирми да бъдат оповестени до средата на март, а парите (до 4% от оборота им в предпандемичната 2019 г.) да бъдат преведени през април. 

"Господин Борисов, туроператорите с ужас чакат датата 13 март 2021 г. и нямат полезен ход", пише в писмото, което е с копие да министрите на финансите, труда и социалната политика и икономиката. 

"Няма да можем да обезпечим в пълен размер клиентите, които чакат една година парите си. Това ще нанесе невероятен удар върху бранша - вече има над 100 фирми, които се отказват от лицезите си доброволно, но след 13 март ще има и такива, които ще бъдат принудени да фалират", посочват туристическите асоциации. Затова, ако не бъдат чути, те подготвят и протест пред Министерски съвет на 1 март.

Туроператорите посочват, че са покрили каквото могат, но остава сума от 69 млн. лв., която е непосилна за неработещия бранш. След средата на март те очакват да завалят и дела от ощетени потребители.

Еврокомисията вече предупреди страната ни, че неправомерно е разсрочила с 12 месеца изплащането на парите на потребителите и заплаши със санкции. Според евродирективата за пакетните пътувания туристите имат право на парично обезщетение, което са дължи в 14-дневен срок.

Още от началото на COVID-кризата браншът настоява за създаване на Гаранционен фонд, идеята се одобрява и от министъра на туризма, но трябва да се осигурят пари от бюджета за първоначален капитал.

В писмото си до премиера туристическите асоциации се обосновават защо е жизнено необходим Гаранционния фонд:

- България е единствената в ЕС, която няма такъв. ЕК е отправила указания за създаването му още през 2017 г. В лятото на 2020 г. изтичаше отворената наказателна процедура срещу държавата, но поради COVID-19 тя се отложи за 2021 г. През юли т.г.. нашата държава е заплашена да плати в пъти повече милиони от нужните ни 69 млн. за създаването му.

- Гаранционният фонд щеше да обезпечи клиентите, за които средствата няма да стигнат.

- Гаранционният фонд ще бъде спасителният пояс за бранша при рестарта. Той ще дава сигурност на клиента, че ще пътува и че ще бъде върнат в началната дестинация - нещо, което със сегашните туристически застраховки, не е гарантирано.

- Освен това ще се изпълни изискването на евродирективата за 100% обезпечение на парите на клиентите, а не както досега - само 23-27% от застрахователите.

- Не на последно място, фондът със своето одитно звено ще прави превенция и защита на бранша от фалити.

Туроператорите вече получиха една целева COVID-помощ за оперативен капитал през есента на м.г., но тя бе символична. По ОП "Иновации и конкурентоспособност" на бранша бяха отпуснати 10 млн. лв., за които кандидатстваха близо 800 фирми.  Парите стигнаха за компенсации в размер 1% от оборота на всеки кандидат - така в списъка с одобрените фирмите се появиха такива с по 50-60 лв. помощи.

Още

Румънци масово анулират резервации за Великден у нас

13.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

6828
Агонията на туроператорите се задълбочава

22.03.2021

МИЛА КИСЬОВА

3243
След протеста на туроператорите държавата преведе 5.6 млн. лв. помощи

02.03.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

624