Медия без
политическа реклама

9030 деца получиха желаното място за първи клас в София

416 деца са извън класирането и трябва да пренаредят желанията си

Илияна Кирилова
Някои все още търсят място в 1 клас

Общо 10 209 ученици са приети в първи клас в София за учебната ‪2022/23 г. Това съобщиха от Столична община по повод първото класиране, което се проведе днес през електронната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата на Столичната община.

Общо 10 669 деца са кандидатствали за първи клас в 158 столични училища, като свободните места са били 11 823. По първо желание са класирани 9030 деца, а по второ или друго - 1179. Некласираните са 460 на брой, като свободните места, които остават за второ класиране, са 1614.

"Няма свободни места за училищата на територията на районите "Студентски", "Изгрев" и "Лозенец", все още има достатъчно свободни места в райони като "Подуене“, "Искър“ и "Люлин". Записването на тези, които са видели, че детето е класирано, започва от днес и продължава до 17:00 часа на 17 юни", посочи пред БНР Ваня Кастрева, началник на регионалното управление по образованието- София. По думите й родителите имат възможност да запишат децата си от днес - 6 юни, след 12:00 часа до 17 юни в 17:00 часа. Записването ще се извършва всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа, с изключение на дните, когато се провежда национално външно оценяване - 14 и 16 юни 2022 г.

Относно неприетите деца кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че въпросните 460 деца трябва да пренаредят желанията си за училище. Следващите класирания ще се проведат съответно на 20 юни, 27 юни и 4 юли. "За всяко дете в София има място в първи клас, предстоят още три класирания - на 20, 27 юни и на 4 юли", каза тя.

 

Разочарование

И тази година не липсват разочаровани родители, чиито деца не са класирани днес, въпреки че попадат в първа група с над 3 г. уседналост. Това обичайно се случва при училищата, към които има най-голям наплив - като например централните 18-о "У. Гладстон", 32-ро "Св. Кл. Охридски", 134-то "Д. Дебелянов", 133-о "А. Пушкин", но и квартални като 51-о "Е. Багряна", 119-о "Акад. М. Арнаудов" и др. "Детето ми не е прието в прилежащото ни училище заедно с още 4 деца, които също попадат в първа група", ядосва се майка. "От нито едно от три училища не сме се класирали", чуди се друга.

Родител обръща внимание на друг казус, свързан с промяна на прилежащите училища. "За подготвителна група беше прилежащо (училището - бел.ред.), детето премина успешно подготовителна група. За първи клас сменят прилежащото - дори и с 1во желание и получените допълнителни точки, не сме класирани за това, което е посещавали до момента", казва тя. Подобни проблеми имаше и м.г. - родители с почуда установиха, че има ново райониране, заради което адресът им, който доскоро е попадал в района на най-близкото училище, се оказва граничен на този район, съответно детето им остава с минимални шансове да бъде прието там. 

 

Ново райониране в София буквално шашна редица родители, чиито деца тази есен ще бъдат първокласници.

 

Ключови думи:

първи клас, училище, София

Още по темата