Quantcast
Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика

Децата на родители със средно и висше образование се представят 2 пъти по-добре, отколкото тези от необразовани семейства
2 053
 Илияна Кирилова
Разликата между постиженията по математика на децата на образовани и необразовани родители е повече от 3.5 пъти.

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне 2 пъти по-добре с учебния материал, отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко. Това е един от изводите в анализа на обучението от разстояние в електронна среда (ОРЕС), изготвен от служебния екип на министерството на образованието и науката (МОН). Анализът, представен в края на миналата седмица, показа някои притеснителни резултати - задълбочаване на образователните неравенства, влошаване на мотивацията, ангажираността и знанията на голяма част от децата и риск от увеличаване на отпадащите от образователната система.

На националното външно оценяване по български език и литература в 7-ми клас през тази година учениците, чиито родители не са посещавали училище, са постигнали едва 25% от средния резултат за страната. Половината от средния брой точки имат децата от семейства с основно образование. На другия полюс са седмокласниците с родители висшисти - те надхвърлят средния резултат с 29 процентни пункта. Учениците от семейства със средно образование имат резултати около средното равнище.

Сходна е картината на изпита по математика след седми клас. Децата на висшистите са показали резултати с 39 процентни пункта над средните, докато учениците с неграмотни родители са постигнали само 38% от средното равнище. Разликата между постиженията на децата на образовани и необразовани родители е повече от 3.5 пъти.

"Учениците, получили под 30% от максималния брой точки на националното външно оценяване след 7-ми клас по български език и литература, са приблизително 21%. На изпита по математика такива са почти половината. Това означава, че всяко пето дете не се справя с материала нито по български език и литература, нито по математика. Това означава риск от отпадане от образователната система", обясни при представянето на анализа министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

От подобен порядък са разминаванията в знанията на учениците и в другите класове, които се явяват на национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити. При зрелостниците от семействата с най-висок и с най-нисък образователен статус разминаването в знанията по български език и литература е почти 2.5 пъти. Децата на висшистите постигат 118% от средния резултат, а тези на неграмотни родители - едва 48%.

Данните от всички национални изпити показват още, че обучението от дистанция се е отразило значително по-зле на учениците от по-слабо образовани семейства, отколкото на техните връстници с по-добре образовани родители. През тази година в 7-ми клас резултатите по български език и литература при първата група се влошават с 13.8% в сравнение с 2019 г., докато при втората - само с 1.5%. По математика спадът в резултатите е съответно 15.6% и 1.4%.

Подобно е положението на матурата по български език и литература в 12-и клас. Зрелостниците от необразовани семейства показват с 11.1% по-слаби резултати спрямо 2019 г. Постиженията на дванадесетокласниците с родители висшисти намаляват с по-малко от 1% в сравнение с последната година с нормално присъствено обучение.

 

 

 

 

Още

Спрените ученически лагери остават за 2022 г.

16.09.2021

120
Издирването на над 20 000 ученици продължава по нови правила
Тържества за 15 септември ще има поне за 1, 5 и 8 клас

10.09.2021

277