Quantcast
Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция

766
 EПА/БГНЕС
Бенямин Нетаняху

Бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху ще преговаря за сделка за признаване на вина по дело за корупция, съобщи за "Асошиейтед прес" човек, участващ в преговорите.

Споразумението, което може да бъде подписано още тази седмица, ще свали Нетаняху от израелската политическа сцена за години напред, проправяйки пътя за надпревара за главния пост в неговата опозиционна партия ''Ликуд''. Сделката обаче може да спести на Нетаняху продължителен процес.

Новината за евентуална сделка ядоса критиците на бившия премиер, според които по този начин се подкопава върховенството на закона. Пред дома на главния прокурор в Израел се събраха демонстранти на протест. Очаква се сделката да бъде оспорена в съда. "Човекът, който разруши доверието на обществото в демокрацията заради лични причини, няма право да иска сделки", написа в Туитър министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц, който визира опитите на Нетаняху да обвини израелската правосъдна система в некомпетентност след повдигането на обвинението. Бившият премиер твърдеше, че тя е пристрастна и провежда лов на вещици срещу него.

Бенямин Нетаняху е подсъдим в три отделни дела за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи. Той отрича да е извършил каквито и да е нарушения.

Още

Израел ще снабди Украйна с модерни ракети чрез Естония

14.05.2022

6476
Русия обвини Израел, че поддържа неонацистки режим в Киев

03.05.2022

5123
Коментар на Сергей Лавров за Хитлер вбеси Израел

03.05.2022

Обновена

5476