Quantcast
Двама братя овладяват магията на "Пиксар" | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Двама братя овладяват магията на "Пиксар"

384
 снимка: Форум филм
С помощта на магическия жезъл тийнейджърите успяват да върнат татко си наполовина... долната половина.

25 години (от премиерата на първия им пълнометражен шедьовър „Играта на играчките“) и 22 филма по-късно „Пиксар“ са все още жалон за качествено семейно развлечение – макар изобретената от тях изцяло дигитална анимация да се превърна във всеобщ стандарт, а самите те да са свързани вече не само икономически, но и креативно с гиганта „Дисни“. 

Премиерният „Напред“ не попада сред най-ярките им и вдъхновени постижения – последно такъв беше „Отвътре навън“, - но предлага шеметно пътешествие в света на магията и порастването за двама братя. „Замръзналото кралство“ за момчета, остроумно го нарече „Гардиън“.

От „Пиксар“ сме свикнали да очакваме наративна и естетическа оригиналност, а тук се сблъскваме със сръчно рециклиране на познати идеи. И ако включването на епизодична героиня, 1 към 1 с „Таласъми ООД“, е оправдано от факта, че режисьор на филма е Дан Сканлън (“Университет за таласъми“), то как да си обясним елементите от „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“, „Как да си дресираш дракон“? Особено последният – той е даже на друго студио (“Дриймуъркс“), а грубоватият по-голям брат Барли е точно копие на Сополак. Дракон, който се страхува от сянката си, е и домашният любимец на момчетата, израсли без баща.

В деня, в който малкият - Иън, навършва 16, се отваря загадъчна възможност момчетата да „върнат“ татко си за един ден. Те живеят в свят полумагически, полустъпил в „едноетажна Америка“. Самите тийнейджъри са наполовина елфи (с вид и цвят по-скоро на смърфове), наполовина гимназиални аутсайдери. А както казва фееричното интро на филма - „магията не е лесна за овладяване“!

С помощта на стар ван, материали от Dungeons and Dragons и „малко помощ от приятели“ дуото поема по пътя към таткото, към собствените си страхове и надежди, към зрелостта. Пътят понякога друса, друг път криволичи, ненужно шумната кулминация е сякаш извадена от филм на „Марвъл“, но в крайна сметка „Напред“ приключва удовлетворително. Защото всички технологични чудесии, фантастични създания и изобретателни сюжети на „Пиксар“ са всъщност за вечното чудо на човешкото.

 

Ключови думи:

Пиксар, Напред, анимация

Още

Рик и Морти оживяват

05.09.2021

368
Еволюцията не е за всеки

06.08.2021

203
Всички обичат Италия и "Пиксар"