facebook
twitter

Наблюдател

Без доказателства Тръмп обяви лекарство срещу COVID-19

В битката срещу коронавируса президентът на САЩ изправи предчувствията си на науката
5 318
 ЕПА/БГНЕС
Водещият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи (вдясно) публично опроверга президента Доналд Тръмп, че две лекарства срещу малария са ефективни и в борбата с коронавируса. Но масовото им изкупуване застрашава пациенти, болни от ревматоиден артрит и лупус, да не могат да се лекуват

На брифинг в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп ентусиазирано и многократно изрази подкрепа за две използвани от доста време в борбата срещу малария лекарства. Все още не е доказано дали действат срещу коронавируса, но са в ход клинични изпитания. "Аз съм умен човек", заяви Тръмп, но призна, че не може да прогнозира дали лекарствата ще проработят. „Имам добро предчувствие! Ще видим. Ще разберем скоро".

Водещият американски специалист по инфекциозни болести, д-р Антъни С. Фаучи, деликатно - но убедително - се дистанцира от това, като обясни, че има само смехотворни доказателства, че лекарствата - хлорохин и хидроксихлорохин - може да са ефективни. "Президентът е оптимист и има добро предчувствие", каза д-р Фаучи, който е ръководител на Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания. Той изрично подчерта, че е учен. И настоя: "Казвам, че може да бъдат ефективни". 

Eнтусиазмът на Тръмп за двете лекарства засилва притесненията сред лекари и пациенти с лупус и други заболявания, които разчитат на тези медикаменти. Идеята, че стари лекарства за малария могат да проработят и срещу коронавируса широко се разпространяват в последните седмици, а това предизвиква недостиг, тъй като хората се втурват към аптеките. "Ревматолозите са гневни на свръхрекламата, която тече на лекарството", казва д-р Майкъл Локшин от болницата за специализирана хирургия в Манхатън. "Има интерес към него и буквално през няколко минути ни се обаждат пациенти, които се опитват да си го набавят". 

Разногласието между Тръмп и един от най-доверените национални специалисти беше

 

сблъсък между мнение и факти.

 

Вярата на Тръмп в собствените му инстинкти се оказа в конфликт с внимателния, основаващ се на доказателства подход на учени като д-р Фаучи, който заема поста си още от времето на Роналд Рейгън. Тръмп изглеждаше нетърпелив да отмени бързо установените от доста време стандарти за оценка на лекарствата, за да се пребори за защитаваното от него лекарство. 

Въодушевлението около лекарствата се основава в голяма степен на съобщения от Китай и Франция, според които медикаментите вероятно са помогнали на пациенти. Учените и д-р Фаучи обаче подчертават, че съобщенията не се базират на внимателно контролирани изпитания, а те са единственият начин, за да е сигурно, че определено лечение наистина работи. 

Съобщенията за възможните ефекти от лекарствата се разпространиха по целия свят, търсенето се увеличи, а в

 

болниците ги дават в отчаяни опити за лечение на тежко болни пациенти.

 

(В България също се случи нещо подобно. Болният Кирил Домусчиев осигури стотици дози от хлорохин и ги предостави на националния щаб, бел. ред. Лекарството не се продава у нас.) Две от големите компании, произвеждащи генерични лекарства - Teva и Mylan - обявиха, че увеличават производството на хидроксихлорохин. От Teva казаха, че ще дарят милиони хапчета на американските власти. Единственият производител на хлорохин, Rising Pharmaceuticals, също обяви, че увеличава производството му. Освен това германската компания Bayer каза, че е дарила милиони хапчета хлорохин на САЩ и ще поиска одобрение от Федералната агенция по лекарствата продуктите й да се използват в страната. 

Хидроксихлороквинът е особено важен за хора, страдащи от лупус, който може да е животозастрашаващ, обяснява д-р Локшин. Лекарството, което се смята за стардартно при лечението, може да намали риска от смърт при страдащи от лупус и да предотврати увреждането на органи. Ако пациентите спрат да го приемат, след като дълго време са го употребявали, могат постепенно да се влошат. Той смята за много притеснително, че хора, които имат полза от лекарството, може да изгубят достъпа си до него, тъй като медикаментът отива за заболяване, за което няма категорично доказателство, че е наистина ефективно. 

Дана Олита (50 г.) от Лос Анджелис се опитва в два поредни дни да изпълни рецепта за предписан й хидроксихлороквин, който приема от десетилетие, за да лекува ревматоиден артрит. Аптекарят й първоначално казва, че лекарството го няма; а след това я информира, че има достатъчно количество, за да изпълни рецептата. "Има много хора, които отчаяно се нуждаят от хидроксихлороквин. За нас проблемът е изключително сериозен", казва тя. От аптеката й казват, че "внимателно наблюдават ситуацията в глобалното фармацевтично производство и работим с нашите доставчици, за да гарантираме, че можем да продължим да изпълняваме рецептите на клиентите ни". 

"Надявам се, че лекарите ще се придържат към науката и ще останат спокойни в сложната ситуация", казва д-р Персио С. Гълко, който е начело на отделението по ревматология в Медицинското училище Icahn. "Хора, които се опитват да се снабдят с лекарството превантивно, могат да лишат пациенти, които наистина се нуждаят от него". 

"Пациентите с автоимунни заболявания ще има голяма необходимост от него”, казва д-р Дейвид Р. Карп, който е председател на Американския колеж по ревматология и шеф на отделението за ревматични заболявания в Югозападен медицински център към Тексаския университет в Далас. "Надяваме се, че ще има начин нашите пациенти да продължат да имат достъп до лекарствата, които приемат от много години. Могат да се използват и други медикаменти, но профилът на безопасност се влошава много и пациентите вероятно ще имат странични ефекти. "

Джуди Щайн от Сън Прери, щата Уисконсин, казва, че останала смаяна, когато чула Тръмп да произнася името на лекарството, което приема от две години за лечение на ревматоиден артрит. „Когато за първи път ми предписаха хидроксихлороквин, никой не беше чувал за него“, каза Щайн, която е на 59 г. Купува си лекарството веднъж в месеца, но сега се опитва да изпълни рецептата и за следващите 30 дни. Не е получила потвърждение, че ще има необходимата й доза за следващия месец. „Добре е, че намират и други приложения на лекарството. Когато обаче кажа, че имам нужда от него, то наистива ми е необходимо“, казва Щайн.
Д-р Майкъл Белмонт, който е медицински директор в ортопедичната болница Langone в Ню Йрок казва, че негови пациенти с лупус са го помолили да им изпише необходимите дози от хидроксихлороквин за следващите три месеца, а не както обичайно за 30 дни.  „Ще бъде жалко, ако използваме много количества от него и накрая се окаже, че не може да се определи с точност дали има ефект или не", казва той в коментар на съобщенията, че хидроксихлорохинът се използва широко при пациенти с коронавирус извън контролирани изпитания.

Онасис Стефас, който отговаря за аптеките 23 болници към здравната компания Northwell, споделя, че са започнали да се запасяват с хидроксихлорохин преди няколко седмици. Той каза, че лекарството се дава на много пациенти с коронавирус, но 10-те аптеки на Northwell заделят количества и за пациенти, които го приемат редовно при лупус или ревматоиден артрит. "Последното нещо, което искам да се случи сега, особено след като президентът Доналд Тръмп и други споменават препарата, е хората да молят лекарите си да им предписват хидроксихлорохин, за всеки случай". 

Миналата седмица Тръмп насърчи американците да направят точно това. „Ако искате, можете да имате рецепта. Получавате рецепта", каза той. "Какво, по дяволите, ще изгубите?"

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп иска да е сред бащите на САЩ в Ръшмор

10.08.2020

Обновена

744 3
"Фейсбук" изтри пост на Доналд Тръмп

06.08.2020

726 3
Тръмп вече не иска отлагане на изборите в САЩ

31.07.2020

5031 37

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

За това, че Тръмполино говори каквото си иска и дори цитира Домусчиев, вече знаем, но какво се опитва да ни каже лирическия аФтор, така не можах да се сетя!

В битката срещу коронавируса президентът на САЩ изправи предчувствията си на науката

 

mull

Симпатяга е Дончо. Фен на естествения подбор.

Те май всички англосакси са си такива де - и ингилизите се канеха така да действат, но нещо им се дръпна онова от ректума.

Zmeja

Който го е създал, той знае как да го унищожи - човек, лаборатория, държава или природата.

vasilevil

Ами царя на света се притеснява че отнова китайската икономика се вдига и ще и диша прахта.

Диагностик

Добре е, начело на страната да има и позитивни хора, а не Темерути.

sega_reader

Трябва да се продават лекарства.

Скъпи лекарства, по възможност американски.

Защото продажбата на наркотици, алкохол, цигари, автомати, бомби и самолети нещо позакъса.

Justinian2
снимка на Justinian2

Проблемът не е в това помага ли хлорокина или не помага. Изследванията до сега са с малки групи тествани , но резултатите са впечатляващи... Проблемът е ,че сред властите като че ли не се вижда желание , искрено и бързо да направят необходимите като количество клинични тестове. Не бързат да дадат схеми , показания , противопоказания... Да , в Европа тръгна някакво тестване във Франция, Италия и  Испания. Обаче като че насила , като че под натиск на медиите във връзка с марсилския професор. Дадоха някакъв много дълъг срок от месец и половина. Добавиха в тестването и други препарати , което ще го усложни и направи резултатите по-неясни...Пилее се време , това е.

cymen

Каква точно "наука"? Съвсем сериозна наука е било и кръвопускането. А "науката", че педарастията е психично заболяване, как беше опровергана.

Сократ-май

Зависи.

Има и такива... хм... гейове, че от тях можеш да получиш психично заболяване.

Murmorcho

Майлан е американска фирма.Да вметна.

Murmorcho

Най-добрата генерична компания е Тева-израелска.Статистика

bay Dragan

Майлен е канадска фармацевтична компания. Произвежда най-добрите генерици в света. Какво пречи и ние да го произведем. Няма проблеми с патент. Известна и достъпна формула.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Даже знам един гелосан дето излъга,че е заразен та да пребара едни пари...щото има няколко цехчета с "лекарства"

kaily
снимка на kaily

Лекари и фармацефти в паника, че нещо за 2 лв ще излекува болните и ще им станат ваксините непотребни.

Аз съм убедена, че и слънцето и чистият въздух убиват вирусите. И се питам що ни държат далеч от тях.

А?

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Тръмп е достаъчно велик и може да измисли лекарство и ваксина едновременно срещу всеки вирус, но ако е от демократичните, а тоя е с корона, та ще му е трудно.

Влез или се регистрирай за да коментираш