facebook
twitter

Наблюдател

Радикалният опит на Робинзон Крузо в глобалния катаклизъм

Как световните философи и мислители си представят света след коронавируса
 Pixabay
"Атинската школа", нарисувана от Рафаело около 1509-1511 г.: сблъсъкът на мнения и позиции между философите не е от вчера.

"И подобно на съвременен Робинзон се заех да се настаня там за двадесет и един дена, като че ли щях да остана цял живот. Отначало се забавлявах с лов на въшки... Когато след многократно сменяне на бельо и дрехи се очистих най-сетне от тях, пристъпих към мебелирането на избраната стая. Направих си удобен дюшек от дрехите и ризите, чаршафи от няколко собственоръчно съшити кърпи за лице, одеяло от домашната роба и възглавница от навитата на руло наметка. Направих си стол от единия куфар, като го сложих легнал, и маса от другия, който изправих. Измъкнах листове, несесер за писане, наредих под форма на библиотека дванадесетината книги, които носех със себе си... Между яденетата, когато не четях, не пишех или не се занимавах с обзавеждане, отивах да се поразходя в протестантското гробище, което ми служеше за двор, или се качвах на куличката към пристанището, откъдето можех да виждам пристигащите и заминаващи кораби. Така прекарах четиринадесет дни…" (превод на романа Лилия Сталева)

Този фрагмент от "Изповеди" на философа от XVIII век Жан Жак Русо цитира френската изследователка Катрин Малабу. Русо се оказал под карантина, когато пътувал към Сицилия, където избухнала чума. Малабу - както половината от населението в света - се самоизолирала заради коронавируса. В своята статия „От карантина до карантина. Русо, Робинсън и аз" тя обсъжда природата на самотата, в която всички ние се оказахме в условията на разрушение на обичайните социални връзки. По парадоксален начин тя стига до извода, че от самотата не трябва да се спасяваме, а напротив — да се възползваме от нея, за да разберем по-добре себе си и своите желания. И тогава нормалният разговор в Skype се превръща в събитие, диалог, а не в „прикрит монолог“, съвсем друг тон се появява и в обичайните електронни писма.

"Когато сме разделени от другите, трябва да свалим всички покривала, дрехи, завеси, маски и да приключим с безсмисленото празнословие… - пише Катрин Малабу. - Затварянето в убежището трябва да бъде като радикалния  опит на Робинзон Крузо, опит, който ни позволява да построим дом от нищото. За да започнем отначало. Или да си спомним."

 

Краят на свободата?

В началото на пандемията много политици и правозащитници казваха, че самоизолацията и забранителните мерки са удар по гражданските свободи. Сред философите най-радикално настроен е италианецът Джорджо Агамбен. Още през февруари 2020 г. той нарече мерките, ограничаващи контактите между гражданите, "безумни, нерационални и напълно немотивирани". Философът дори допусна, че епидемията се пропагандира от властите - които целят с нейна помощ да се ограничат правата и свободите, тъй като предишният масов страх - страхът от тероризма, вече не е толкова силен.

Агамбен се върна към тезата, която лансираше в средата на 90-те години: обществото вече не вярва в нищо освен в "голия живот", т.е. елементарното физическо съществуване. "Хората дотолкова са свикнали да живеят във вечна криза и вечно извънредно положение, че сякаш не забелязват, че животът им е сведен до чисто биологично състояние и е загубил не само всички свои социални и политически свойства, но и човешките, и емоционалните."

По аналогия с войната, наследството на която са били атомните електроцентрали и бодливата тел, последствията от пандемията ще бъдат ограничаването в пространството, принудителното мизерно съществуване във виртуалната реалност. Агамбен подчертава, че точно този сценарий е най-благоприятен за властите: благодарение на забраната за социално и културно взаимодействие, разговорите и споровете  за политика най-накрая ще отшумят. Хората ще станат по-лесни за управление от всякога.

"Въпреки че винаги ще се намерят глупаци, които вярват, че възникналата ситуация може да се смята за положителна и че новите цифрови технологии отдавна са направили възможно щастливото общуване от разстояние, не вярвам, че общество, базирано на „социално дистанциране“, може да бъде хуманно и политически жизнеспособно." 

Отговор на Агамбен даде френският философ Жан Люк Нанси, изучаващ груповите взаимодействия между хората.  В отговора му се казва, че вирусът застрашава самото съществуване на цивилизацията и правителствата по света са просто "печални изпълнители" на мерките, които трябва да бъдат предприети.

Впрочем едновременно със смъртоносното развитие на епидемията в Италия, Агамбен посмекчи тона си. В своя текст „Размисли за чумата“ той пише: "Хипотезата, която бих искал да предложа, е, че някак, макар и несъзнателно, чумата е дошла при нас много отдавна, че очевидно условията на живот на хората отдавна са се променили и внезапният знак се оказа достатъчен, за да се проявят те такива, каквито вече са били - тоест непоносими."

 

Вирусът на комунизма 

Един от най-значимите философи на нашето време - Славой Жижек, е автор на толкова много изказвания за коронавируса, че от тях вече е съставена цяла книга (излязла под заглавието Pandemic!). Словенският мислител казва, че "светът, който познавахме, престана да съществува" и е готов да се зарази с вируса, стига с това цялата тази несигурност да приключи.

Надеждата на философа, известен със своите левичарски идеи, е коронавирусът да върне комунизма на планетата. Според него последиците му са съпоставими по мащаби с аварията в атомната централа в Чернобил през 1986 г., за която по-късно Горбачов призна, че е довела до края на СССР.  Но сега, настоява Жижек, парадоксално посткоронавирусното общество ще има признаци на комунистическо, "основано на доверие към хората на науката".

Жижек твърди, че вече вижда в медиите определени признаци на това, че идеята му работи. "Когато преди няколко седмици използвах думата "комунизъм", ми се присмяха, но сега четем заглавие: "Тръмп предложи да поеме контрола върху частния сектор" - можехте ли да си представите такова заглавие преди седмица?"  - пише философът.

Славой Жижек говори и за важността на формирането на цялостна картина на света. Освен интегрирането на здравните системи, трябва да се вземат и мерки за опазване на природата.  Вирусите могат да заразят и растенията, които използваме за храна като картофи, пшеница и маслини.  Последиците от болестите на флората ще бъдат не по-малко трагични за човечеството от епидемията. "Може би това е най-тревожното, което можем да научим от сегашната епидемия: когато природата ни атакува с вируси, в известен смисъл тя ни връща нашето собствено послание. А то е: това, което вие направихте с мен, сега аз правя с вас".

 

Вирусът на ксенофобията

„Глобалните катаклизми ни изолират, карайки ни да се страхуваме от собствените си съседи“, пише руският социолог Виктор Вахщайн. Той казва, че локалните нещастия консолидират хората, но глобалните, напротив, ги разделят. Сравнявайки проучвания от различни години, Вахщайн сочи като пример епидемията от едра шарка в Монреал през 1885 г.  Изправени пред невидим и всепроникващ враг, хората незабавно се разделили по религиозен, национален, езиков и териториален признак - и враждували помежду си.

По време на епидемията от SARS (атипична пневмония) в Хонконг светът изключи тази територия от своя глобален живот. Изложби, форуми, конференции - гражданите на Хонконг бяха насилствено и едностранно изтрити от списъка на участниците.

В самия град имаше конфронтации между онези, които вече са се възстановили, и тези, които все още не са се разболели. Оздравелите били  презрени, никой не искал да общува с тях. Вахщайн цитира медицински брат от хонконгска болница, който се разболял от пневмония и се възстановил: "Бяхме наричани герои всеки ден и ни хвалехме на страниците на вестниците, мъртвите се смятаха за паднали в битка. Но щом се възстанових, се почувствах като прокажен".

Коронавирусът показва, че този модел е жив и сега. В началото на пандемията хора от азиатски произход, не само китайци, станаха обект на  расистски атаки. Би Би Си разказа за изблици на ксенофобия в Грузия, където грузинци обвинили живеещите там азербайджанци в лошо познаване на езика и като следствие - неспазване на правилата на карантината и разнасяне на инфекции.

 

Вирусът на технологията 

Израелският историк Ювал Ноа Харари също е сред най-гласовитите коментатори на апокалипсиса. Той изрази опасения относно загубата на свободата на човечеството след пандемията. Харари оценява събирането на данни с помощта на технологиите съвсем еднозначно: властите няма да спрат да използват този метод за контрол след ситуацията, в която изглежда, че това е наистина необходимо. 

След проследяването на физическото движение през устройствата и адресите на посетените уебстраници държавата ще се заинтересува и от характеристики като телесната температура и кръвното му налягане. Физическите реакции на съдържанието, гледано в мрежата, ще разкрият за наблюдателите пълната гама от чувства и емоции на всеки отделен потребител.

"Важно е да помним, че гневът, радостта, скуката и любовта са биологични явления като треската и кашлицата. Същата технология, която идентифицира кашлица, ще може да разпознае и смеха. Ако корпорациите и правителствата започнат да събират биологичните ни данни навсякъде, те ще ни познават по-добре, отколкото ние сами се познаваме, което означава, че ще могат не само да предсказват нашите чувства, но и ще могат да ги манипулират и да ни продават всичко, което искат, било то продукт или политик."

"Искането хората да избират между личния си живот и здравето, е източникът на проблема. Защото това е фалшив избор.  Трябва да имаме както здраве, така и личен живот", заключава Харари.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Испания отваря границите след 3 месеца извънредно положение

21.06.2020

Обновена

1862 2
САЩ: Китай не може да се справи с новата вълна на COVID-19

19.06.2020

Обновена

5719 40
След протест - решенията за ТЕЛК ще важат до 30 септември

19.06.2020

Обновена

1008

Коментари

Mavrodinov

Комунизъм? Не е вероятно. Въпреки че ултракомунистите-ленинци обичат да ловят риба в мътна вода. Предполагам, че човечеството ще стане по-разумно, по-малко меркантилно, по-практично и ефикасно в бита и бизнеса. Дано ценим повече малките неща, носещи уют, радост, щастие с близките хора.  Да сме по-малко ТАРИКАТИ!  Животът е кратък, но и хубав - за да си причиняваме страдания или да ги причиняваме на другите. Тези, които имат материални възможности - да оценят, че не могат да лапнат целия свят, а трябва да имат социална отговорност, щом имат амбиции и възможности да движат бизнеса и науката. Това ще остане в паметта на хората за тях. Не колко яхти са купили, а какво са оставили за обществото, науката, културата.  

Sine_metu

Глупостта е да правиш общи изводи от частното, разумът - да осмислиш общото така, че да изведеш частен извод. Без докачение, но глупавите хора са мнозинство. 84,4% от хората много лесно правят общи изводи, просто им иде отвътре, а са физиологично неспособни да изведат и една частна струваща си мисъл. Човещинка, а естественото не е лошо.

 

Трагедията е, че електронните ни медии са 100% на и за глупците. Днес по неволя се заглеждам в талавизиите. Парадът на глупостта започна преди 07.00 с Муравейко Радев по бътъвъ и завърши след 22.00 с Данчо Ментата и още нкв субект в канала. Ужасявам се, като си помисля, че така e навярно всеки божи ден. За късо време могат да превърнат дори сравнително умен човек в кръгъл идиот.

 

 

NEM2

Според вашата логига е глупост да виждаш, тъй като всяка секунда мозъкът си прави общи изводи от хилядите частни детайли, които възприема. И двата вида мислене (синтез и анализ) са ни присъщи и необходими. На някои хора им е по силен анализа, на други синтеза. Няма нужда да се заклеймяват инакомислещите само защото не са като вас.

Sine_metu

Освен глупави по определение, дървените философи напразно така либят робинзоните. Все едно да напишат „Аз съм идиот“ и се подпишат. Р. Крузо е възможно най-неподходящата единица за умозренията им. Той е лишен от общуване със себеподобните - ние не сме, гори от желание да се чупи, все едно къде - у нас и да припламне, можем да си го начешем. Най-важното е, че споменатият разполага с остатъците от цял презокеански кораб и ресурсите на благодатен остров, а ние трябва да се трудим за парчето леп

Jules

"Светът  който познавахме престана да съществува "  , казал великият словенски мислител Славой. Същото го каза и бай Гюро каруцаря у кръчмата на Сточна гара. Без да е велик словенски мислител.

Sine_metu

Съб., 30/05/2020 - 07:59 (нов)

NEM2

Според вашата логика е глупост да виждаш, тъй като всяка секунда мозъкът си прави общи изводи от хилядите частни детайли, които възприема. И двата вида мислене (синтез и анализ) са ни присъщи и необходими. На някои хора им е по силен анализа, на други синтеза. Няма нужда да се заклеймяват инакомислещите само защото не са като вас.

 

Нищо подобно не казвам, драги. Анализът и синтезът са първите две фази от мисловния процес: анализ, синтез, сравнение, обобщение, абстракция и конкретизация. Медицински факт е, че 84,4% от хората се справят лесно с първите 4, сиреч обобщават и много трудно с последните 2, сиреч не съумяват да направят частни изводи от общото.

 

Колегата Jules остроумно е посочил равнището на мислене у „световните философи и мислители“ - горе-долу като на бай Гюро каруцаря. Вервам байото да не ми се обиди :)

Sine_metu

П.П.

 

Итерацията е едничкият начин да изгазим през заключителните фази и не бъдем глупави. Обобщили сме, обобщили. Създаваме качествен модел, тоест абстракция и количествен, тоест конкретизация. Връщаме се назад, подбираме входни данни и повтаряме процеса, докато от количествения модел изведем конкретни резултати. Фащаме се за главите, не вервайки, че може да има толкова глупави хора и почваме отначало. И така докато поумнеем :)

deaf

ВСЕКИ човек възприема и мисли другите хора и въобще светът само по отношение на СЕБЕ СИ. Повтарям,ВСЕКИ човек. ( Пример. За един патриот Хитлер е негов съюзник и затова счита за умно да му помага. Комуниста счита Хитлер за смъртен враг и затова мисли патриота за глупак.) Следователно за един човек нещо може да е глупаво,но за друг - умно. И двамата ще бъдат прави. Изводът е,че Вие сте глупак като мислите,че 84,4% от хората са глупаци и не могат да мислят.

 

 

Яни-Янаки

Западните философи и другите,  които мислят като тях, не могат да мислят по друг начин освен „западоцентрично“, все едно, че Изтокът  не съществува. Така че предсказанията им са приказки навятъра.

Бъдещето на света е на изток. Центърът му ще се премести от Атлантическия на  Тихия океан: Китай – Русия – САЩ.

На Запада му дойде времето да залезе, както се вижда от наименованието му.

Sine_metu

Съб., 30/05/2020 - 17:15 (нов)

deaf

ВСЕКИ човек възприема и мисли другите хора и изобщо света само по отношение на СЕБЕ СИ.

 

С любезното ти съгласие поправих „въобще светът“. Не само заради излишния русизъм и неправилното членуване. Прочети изречението със същите думи, но от „мисли света“ и ще видиш фундаменталната си грешка. Няма как едно Божие творение и малка частица от божествения замисъл само чрез себе си да възприема замисъла и творбата Му.

 

Примерчето ти нататък е за думите-етикети и различното им възприемане, дреболийки без особено значение и постоянно променящ се смисъл. Такава е и думата „глупак“. Всички ние сме, включително и вашият покорен слуга. Просто трябва да го осъзнаем и опитваме от време на време да не бъдем. 84,4% не значи, че толкова от човеците са глупави веднъж завинаги, а че във всеки отделен момент и по отношение на конкретен набор съждения са глупави 84,4% от хората. Това е средно. В отделни групи като „световните мислители“ и телевизиите процентът е точно и неизменно 100

Sine_metu

П.П.

 

И един от любимите ми примери.

 

Нютон имал котка. Женска. За да не й отваря вратата непрекъснато, изрязал отвор. Котката родила и геният на всички времена и народи, украшението на човешкия род изрязал и малък отвор до по-големия. За котенцата, рийш :)

Памфуций
снимка на Памфуций

Бъдещето на света е на изток. Центърът му ще се премести от Атлантическия на  Тихия океан: Китай – Русия – САЩ.

На Запада му дойде времето да залезе, както се вижда от наименованието му.

 

Преди тридесетина години на една конференция слушах един руснак, вече съм забравил името му, който разви теорията, че ценетърът на научно-техническото развитие периодично се мести в зпадна посока - от Плодородния полумесец -> Източното Средиземноморие -->Западното Средиземноморие-> Британските острови -> Източния бряг на САЩ ->Западния бряг-> Япония -> Южна Корея и "азиатските тигри". Тогава  предрече(годината още беше 90та или 91ва, не помня вече), че Китай ще е следващата "спирка"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×