Quantcast
Всички или никой - кой може да се хвали с пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Всички или никой - кой може да се хвали с пенсиите

Увеличението им има много бащи, но грешките винаги са чужди
11 782
 Фейсбук
Открийте разликите...

Наред с шарените птици от маргиналните партии едно от дребните удоволствия на предизборната кампания е спектакълът с напредварата кой ще се изкара по-заслужил пред пенсионерите. В коалиция е естествено увеличението на пенсиите да има много бащи, но това не отнема нищо от комичността на дебатите между БСП и ПП, в които двете партии с растяща нервност и намаляваща вежливост придърпват към себе си заслугите. На този фон ГЕРБ няма с какво да се хвали, затова Бойко Борисов се вживява в една своя стара и любима роля - на клетника, който трябва да плаща вересиите на неразумните си противници. Неговото социално острие Деница Сачева обаче виртуозно успява хем да пришие греховете на другите, хем с някаква вълшебна математика да изкара пенсиите цъфтящи при ГЕРБ.

Какви са фактите? За по-малко от година върху пенсиите ще бъдат приложени три различни начина за преизчисление и увеличение, без да броим административното увеличение на минималната и максималната пенсия. Първата промяна - през декември 2021 г., бе изготвена от служебен кабинет и гласувана от 46-ия парламент под натиска на президента Румен Радев, за когото това беше предизборен коз. За следващите две (юли и октомври 2022 г.) формулата бе наложена от БСП. Финансовите сметки и за трите бяха в ръцете на Асен Василев като министър на финансите. Увеличенията успяха да преведат пенсиите през инфлацията, но с много недостатъци и ролята на всички замесени в тях никак не е еднозначна.

 

Бесни Страшни Пенсии

 

Едноименният филм с Брус Уилис е един от първите резултати, които Гугъл показва при зададено търсене БСП и пенсии. Но Корнелия Нинова би искала да е другояче. БСП не просто иска да й признаят пълни и ексклузивни заслуги за увеличението на пенсиите, а държи да се знае, че то се е случило благодарение на Корнелия Нинова.

Няма спор, че левицата и в управление, и в опозиция работи като китайска капка за увеличение на пенсиите - те все пак са един от малкото й останали спасителни пояси на избори. За разлика от други партии, чиято щедрост избуява само в опозиция, БСП е готова на всичко и от двете страни на властта, без да проявява голям интерес към разходите. Да си припомним обаче ролята на левицата в последните увеличения:

През септември 2021 г. БСП даде решителните гласове да се осуети преизчислението на пенсиите от 1 октомври през по-голяма тежест на стажа (възприемано като най-близо до справедливостта), като подкрепи ДПС и ГЕРБ за добавки от 120 лв. в месеците преди изборите. Тези 120 лв. в много отношения бяха най-големият проблем пред следващите увеличения - при другия сценарий можехме да изхарчим същите пари, но по далеч по-справедлив начин. Тази година БСП отново се поддаде на несъдържателни аргументи и при увеличението от 1 юли добави към размера на всяка пенсия 60 лв., нямащи нищо общо с осигурителния принос.

 

Човек и Харвард да завърши, има баба

 

От вихреното си излизане на политическата ни арена "Продължаваме промяната" успява да танцува един неподражаем валс, ухажвайки едновременно умни и красиви и техните баби и дядовци. Публиката винаги ще помни повече изпуснатите нерви, но Асен Василев имаше забележително участие в инфарктните часове на 7-9 септември 2021 г., когато ГЕРБ и ДПС похитиха пенсионните намерения на крехкото мнозинство, а ръководеното от него МФ успя да пренареди сметките така, че все пак всички да спечелят.

БСП изскърца със зъби на доскорошните си партньори още преди да са изстинали министерските кресла, но не бива да забравя, че ПП сърцато бранеше предложенията й в парламента и телевизионните студиа. Иначе ПП избягва да дразни левицата и дискретно пропуска да персонализира заслугите, ако наоколо има човек на Нинова, като залага на трогателни истории с личните баба и дядо. Но в кампанията из страната човек на моменти се пита дали не гледа един и същи репортаж - навсякъде благодарни пенсионери, здрависващи се със своите благодетели.

ПП обаче дели с БСП не само увеличението, но и всичките му недостатъци. Кирил Петков и Асен Василев бяха безпомощни срещу ГЕРБ и ДПС преди година, но през юни можеха да коригират колегите си в парламента, вместо да се хващат в капана на Нинова. Към това трябва да добавим и недопустимото заиграване със страховете на хората тази есен - Асен Василев обвини служебния кабинет, че ще стопира увеличението на пенсиите, въпреки че отлично знае, че няма как това да стане без действащ парламент.

 

Борисов и Сачева в огледалния свят

 

В огледалния свят на ГЕРБ други увеличават пенсиите, но винаги ги плаща Борисов. Когато другите говорят за пенсии, това според ГЕРБ са "популистически" приказки. Но когато ГЕРБ откровено лъже, това вече е глас на разума. Трудно е да се повярва, но хората, които 12 години рушаха връзката между принос и пенсия и докараха всеки втори пенсионер до една и съща сума, сега настояват "час по-скоро да се върнем към справедливостта и принципа „принос-полза“. Всеки човек би си помислил, че това е самокритика, но при ГЕРБ такъв жанр няма.

Наследството на ГЕРБ в пенсионната система е толкова пагубно, че дори Борисов се задоволява само да атакува, а не да се хвали. Лекцията му я слушаме вече 12 години: "Не е важно кой вдига пенсиите, а кой ги плаща". Това наследство обаче не може да уплаши Деница Сачева. Бившият социален министър обикаля студиа и социални мрежи с енигматична графика под мишница, в която някак е успяла да нарисува "реално повишение на пенсиите през последния мандат на ГЕРБ" от... 106%. Ето това би било невероятно видео - ГЕРБ обясняват на реални пенсионери, че са им дали двойни пенсии.

Всеки пенсионер знае колко увеличи пенсията му ГЕРБ, но все пак ето малко факти - според статистиката на НОИ средният размер на пенсията за 2017 г. е 345,46 лв. Средният размер за деветмесечието на 2021 г., в който влизат добавките и осъвременяването от 1 юли, но не и платените от служебния кабинет добавки от 120 лв., е 515,52 лв. Това е в най-добрия случай 49%, при това като си затворим очите за факта, че почти изцяло този процент идва от изпреварващия ръст на минималната пенсия и на безпринципните ковид добавки.

 

Октомврийската загадка

 

През октомври предстои ново преизчисление - този път през модифицирано швейцарско правило, за да се компенсират годините на почти пълно замразяване при ГЕРБ. То ще увеличи с доста (17%) около 700 000 стари пенсии, но има две странности - ще заличи в тези пенсии декемврийското преизчисление (защото ще ползва старата тежест за стажа) и 60-те лв. (в преизчислените пенсии няма да се добавят 60 лв.). Второто не е коментирано, но за първото НОИ твърди, че ще окаже незначителен ефект върху размера на пенсията. В. "Сега" обаче вече получава писма на недоволни пенсионери, които оспорват тези две решения.

Казано накратко, всички пенсии растат, но с всеобщи партийни усилия системата все повече прилича на Вавилонска кула. Скоро ще имаме пенсии с добавка от 60 лв., както и такива без тези 60 лв. Ще имаме пенсии с 1,35 тежест за стаж, както и такива с тежест 1. Ще имаме даже пенсии с различни швейцарски правила. Дали всичко това се подчинява на основните правила в пенсионната система или е стъкмистика - вече никой не може да каже. Оттук нататък несъвършенствата ще продължат да задълбочават неудовлетвореността от системата, още повече че едва ли отново ще имаме година с три увеличения. А след някой и друг бюджет ще разберем дали въобще при пенсиите има място за хвалба, или всичко отдавна е само вина.

Още

Време е да поговорим за слона при пенсиите
Първи идеи за удължения бюджет - 4200 лв. таван на осигуровките

06.12.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

6171
Ще платим над 50% от бюджета за пенсии през данъците си

24.10.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

4836