facebook
twitter

Технологии

110 души са достатъчни за първата колония на Марс

723
 Pixabay

Професор Жан-Марк Салоти от Политехническия институт в Бордо, Франция, използва математически модел, за да изчисли колко хора ще са необходими, за да създадат общество, което да продължи да произвежда необходимите за живот ресурси.

Отговорът е 110 души.

Изследването му показва как малката общност ще се развива в наситен с кислород купол. Вътре в купола хората ще изграждат своя собствена селскостопанска индустрия, необходима за поддържане на живота на планетата. Изводите на проф. Салоти бяха публикувани в списанието Scientific Report на 16 юни 2020 г.

Основните два проблема, които Салоти вижда пред бъдещите заселници са оцеляването и "самоиздържането" - той обяснява, че тези фактори са ключови за бъдещите космически експедиции и може би за бъдещето на човечеството като цяло. В своя математически модел Салоти определя минималния брой жители на друга планета като отчита времето, необходимо за извършване на човешки дейности, необходимо за дългосрочно оцеляване. Салоти отчита и организацията на заселниците и инженерните проблеми. Освен това оцеляването ще зависи от достъпа на колонията до природните ресурси.

Моделът на Салоти е работещ дори при ситуации, при които подкрепата от Земята не би била възможна поради различни причини, включително война. Професорът също така предвижда обстоятелства, при които ресурсите на Марс ще са лоши или ако имигрантите внезапно решат да обявят независима Марсианска република.

Салоти е оптимист - в крайна сметка той предвижда, че дори и малко количество хора ще са абсолютно достатъчни за да оцелеят и колонизират планети.

 

Ключови думи:

колония, Марс
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кратерът Корольов - дом за бъдещите марсиански заселници

16.07.2020

1662
NASA представи новия си роувър Mars 2020

28.12.2019

1292 18
САЩ ще оставят астронавти на Луната

22.07.2019

3324 57

Коментари

Hristo

Малко са. Може ли да са от България. Без опция за завръщане

Влез или се регистрирай за да коментираш