Quantcast
НАСА замрази "лунния" договор със SpaceX | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

НАСА замрази "лунния" договор със SpaceX

5 309
 Pixabay

НАСА поиска от SpaceX временно да преустанови работата по създаването на лунна версия на космическия кораб „Starship“, предназначен да достави астронавти до повърхността на спътника ни. Това се случва няколко дни след като Blue Origin and Dynetics, които също се състезаваха за договор за изграждане на лунен апарат, протестираха срещу избора на SpaceX като победител.

Преди дни Илон Мъск осмя опитите на Джеф Безос да оспори голямата му сделка с НАСА. 

През 2019 г. американските власти обявиха, че през 2024 г. американските астронавти ще кацнат на Луната за първи път след програмата "Аполо". Според новата програма, наречена Artemis, САЩ, заедно с ESA и други космически агенции, ще създадат космическа станция Gateway в окололунна орбита. За да ускори развитието, НАСА е предала много елементи от програмата в ръцете на частни компании. По-специално, през 2020 г. агенцията обяви три компании - SpaceX, Blue Origin и Dynetics, като възможни доставчици на услугата. Последните две компании предложиха проекти на превозни средства, разработени от нулата, а SpaceX реши да използва за това лунната версия на Starship - втората степен на свръхтежка ракета със същото име, която едновременно действа като космически кораб.

На 16 април 2021 г. НАСА съобщи, че SpaceX е получила договора за създаването на лунния кораб. НАСА обясни, че проектът SpaceX е спечелил както в заявената сума от 2,9 млрд. долара, така и резултатите от техническия анализ на проектите.

Седмица и половина след решението на НАСА и двете компании, които загубиха конкуренцията - Blue Origin и Dynetics - обжалваха решението на агенцията пред Сметната палата на САЩ. Blue Origin смята, че НАСА е прегледала неправилно проектите Blue Origin и SpaceX, подценявайки първите и игнорирайки недостатъците на вторите.
Освен това Blue Origin посочи, че НАСА почти в последния момент е променила тежестта на разглежданите параметри на проектите и е придала основното значение на цената на договора.

Dynetics обосновава обжалването си срещу решението на НАСА с факта, че агенцията знае от няколко месеца, че няма да получи достатъчно финансиране за това състезание, а ръководителят на НАСА заяви през февруари, че кацането на астронавтите през 2024 г. вече не изглежда реалистично. В тази ситуация, отбелязва Dynetics, НАСА трябваше да преразгледа условията на състезанието, да поиска от компаниите да коригират техните проекти или да отмени изцяло състезанието.

Сега НАСА поиска от SpaceX да спре работата по договора, докато Сметната палата разгледа ситуацията и вземе решение за коректността на резултатите от състезанието.

Според правилата, Сметната палата разполага със 100 дни за разглеждане на жалби. Така решението ще бъде взето не по-късно от 4 август. Заслужава да се отбележи, че спирането на разработката се отнася до лунната версия на Starship, докато работата по обикновената версия може да продължи. Освен това лунната версия на Starship не се различава много от основната: тя ще бъде лишена от клапи и топлинен щит, но ще бъде оборудвана с двигатели в горната част на корпуса, което ще й позволи да кацне на повърхността на Луната, почти без да засяга реголита, за разлика от основните двигатели, разположени в самото дъно на кораба. По този начин спирането на строителните работи е малко вероятно да окаже значително влияние върху общото време за разработка.

 

Ключови думи:

луна, SpaceX, Gateway, ARTEMIS

Още

Русия и Китай заедно ще строят база на Луната

25.06.2021

1679
Мъск: Съвсем скоро Tesla ще дойде и в Русия

21.05.2021

2620
Първият екипаж на SpaceX се върна успешно на Земята

02.05.2021

Обновена

1860