Quantcast
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

3944
Pixabay

Догодина за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, ще се прилага патентен данък в размер от 25 до 250 лв. за стая. Това гласи промяна в Закона за местните данъци и такси, гласувана окончателно от Народното събрание. 

Новата данъчна разпоредба се отнася за малки туристически обекти, които се категоризират с една или две звезди - апартаменти, отделни стаи от жилище, къщи за гости.  Конкретният размер на данъка ще зависи от местоположението на обекта. За целта общинските съвети в цялата страна ще трябва до определят с наредба какво да е облагането, като се съобразят с посочения в закона размер - между 25 и 250 лева за стая.

Темата за облагането стана гореща заради апартаментите и стаите, предлагани на туристи чрез електронни платформи като Booking и Airbnb.  Депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов дори внесоха проект, който предвижда блокиране на достъпа до платформи, които пускат обяви за нерегистрирани по българския Закон за туризма места за настаняване.

Предвижда се регистрацията на местата за временно настаняване да се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Николова ще затваря къщи за гости, пуснали над 15 души

30.11.2020

1045 7
Ангелкова отхлаби мерките за семейните хотели и къщите за гости

01.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2605 6
Държавата иска да конкурира и платформите за туристически резервации

21.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

2201 8

Коментари

Justinian2
снимка на Justinian2

Това е новата "мода" последните години - "стаи за почивка" , демек плющялници ! Семейни бардаци - символ на "благоденствието" в епохата на зрелия тиквизъм-герберизъм ! Няма авторитарен режим , който да не иска да съдере пари от публичните домове ! От древния Рим до днес , все така!?

Mavrodinov
Non olet. Като ви се плющи- у вас. Без данък. А и март иде, къра голям
Banana Joe
снимка на Banana Joe

дори внесоха проект, който предвиждаше блокиране на достъпа на платформи

 

Некой забравят как пламна Ливан, ма хипопотами - дави се, но пак иска да лапа :-))

kaily
снимка на kaily

на домашните котки нема ли турят данък?

сип

Има.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

То само това остава. На тия дето измислят данъците да им турят данък на репродукционните органи, дано! Гиди мизерници с мизерници такива! Пфу!

mick

Ей огромен данък..

segal

Колкото да има повод да заведат на отчет стаята за "почивка", да я "обзаведат" по табела, да влизат, когато си искат и т.н. 
Комисията по досиетата скоро няма да има работа по естествени причини, ще се трансформира в Тайна Комисия по почивалите набързо в някоя стаичка. 

von Müller
снимка на von Müller
Прекрасен начин за разтурване на що-годе печеливш БГ бизнес. Покрай 'възвишаване' на данъците, цените тоже подскачат и туристите - логично намаляват.

Жестока БГ далавера.

А онези, които предпочитат да плащат кеш, как ще ги обложат с данъци?
Erato
+1, поредният кочински идиотизъм, "че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнята". Явно много са им туристите, та гледат да ги изгонят.
н16
снимка на н16

че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнята

 

По скоро, да задължим съседа (с помощта на "държавата"), да държи запалени гуми пред къщата - с цел никой да не му идва на гости.  

 

Тия, които са настроили много хотели, искат те да им се пълнят - на хотелски цени. Идеята, че който има къща или жилище, може сам да стане "хотелиер" - на собствениците на хотелите явно не им харесва.

 

Но защо по цял свят може (свободно и без данъци) - а в България тия, които държат властта - биват купувани от хотелиерите?

 

Защото толкова им е акъла. Не мислят за и не ги интересуват хората и държавата, а само как да си напълнят джоба.

 

Тука ми се струва, че може да се тоя въпрос за решаване пред някой европейски съд. Защото е ясно, че в случая "държавата" (БГ)  иска да събира данъци и такси изключително с цел блокиране на свободата на гражданите и улесняване/ поддържане на едрия хотелски бизнес.

Влез или се регистрирай за да коментираш