Quantcast
Адвокатурата се оправда с давност, за да затвори случая „Петър Илиев“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Адвокатурата се оправда с давност, за да затвори случая „Петър Илиев“

Съветът на САК отказа да образува дисциплинарно дело срещу уличения в плагиатство юрист от ИТН
Обновена
7 402
 стопкадър 7/8 тв
Петър Илиев

Софийски адвокатски съвет е приел, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство". Това отговориха днес от Софийската адвокатска колегия на въпросите на "Сега" от 1 декември, когато бе и заседанието на съвета.

В съобщението се казва още, че решението на съвета "е мотивирано и от факта, че поведението на адв. Илиев, визирано в доклада на Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски", се отнася към периода на 2015 г., когато е публикувана неговата книга. Според правилото на чл.134, ал.1 от Закона за адвокатурата, дисциплинарното преследване се погасява по давност, когато наказание не е наложено в продължение на една година от извършване на нарушението". САК обяснява още, че "изтичането на период от около 6 години от публикуване на книгата изключва възможността за провеждане на дисциплинарното преследване срещу адв. Илиев, което осуетява и възможността да се извърши проверка за това, дали поведението му съставлява нарушение на Закона за адвокатурата или Етичния кодекс на адвоката".

Както "Сега" писа вчера Софийският адвокатски съвет реши, че няма данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Петър Илиев. Казусът бе поставен на вниманието на Софийската адвокатска колегия, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Името на Илиев нашумя през лятото, след като бе номиниран от ИТН за министър и силов вицепремиер.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Туитър, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини".

 

Още

Прокуратурата разследва плагиатство по случая с Петър Илиев

07.01.2022

1458
Министърът на икономиката Даниела Везиева се проверява за плагиатство

10.12.2021

Обновена

2829
Премиерът на Люксембург е плагиатствал 96% от дипломната си работа

28.10.2021

2637