Quantcast
Камион падна от Аспаруховия мост | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Камион падна от Аспаруховия мост

Обновена
3 477
 Фейсбук

Камион падна от Аспаруховия мост във Варна. Инцидентът е станал около 14 часа днес в платното към Бургас. Любителски кадри в социалните мрежи показват, че самосвалът е съборил стоманения парапет и се е стоварил върху островната част. Към момента не е ясна причината за произшествието. Времето във Варна е слънчево, едва ли метеорологичните условия са повлияли.

Около час по-късно се разбра, че водачът е загинал на място. Спешните медици единствено констатирали смъртта на 45-годишния мъж. Камионът е марка "Форд". Снимки в мрежите показват още разпиляна пръст на мястото на инцидента на моста. Вероятно е била превозвана именно пръст. Помляна е и мантинелата.

От "Пътна полиция" съобщиха, че инцидентът е станал в най-високата част на моста. Няма щети върху друга пътна инфраструктура.

По странно съвпадение на обстоятелствата по същото време Агенция "Пътна инфраструктура" разпространи информация за състоянието на моста. Напоследък зачестиха притеснения на варненци за техническото му състояние. Агенцията, позовавайки се на независима експертиза, съобщи, че съоръжението е в добро състояние. Голяма част от регистрираните дефекти и повреди влошавали външния вид, "без това да има пряко отношение към носещата способност на конструкциите". В съобщението са изредени и подобрения за автомобилното движение, направени след 2016 г. Ето цялото изявление на АПИ:

"Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Висшето строително училище „Любен Каравелов“, както и експерти от „Научноизследователски строителен институт - НИСИ“. Изводите са в доклад, възложен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след като в края на септември Агенция „Пътна инфраструктура“ инициира извършването на независима експертиза за здравината и експлоатационната годност на съоръжението. В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ също бяха извършили обследване на съоръжението и заключението е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно.

Становището в доклада на независимите пътни експерти е, че след направеното обследване и извършените изпитвания на Аспаруховия мост е установено, че носещата конструкция предвид 44-годишната й експлоатация е в добро общо състояния. А в значителната си част регистрираните дефекти и повреди влошават външния вид, без това да има пряко отношение към носещата способност на конструкциите.

Експертите препоръчват и мерки в краткосрочен план: подмяна на авариралата дилатационна фуга на стоманената конструкция в платното в посока Бургас - Варна и отстраняване на дефектите по разположените под нея елементи. Частични ремонтни дейности на фугата вече са извършени. Другите препоръчани мерки са почистване на фугите, при дъждовно време извършване на оглед за течове през тях, както и проследяване на движението на подвижните лагери.

Като мярка за подобряване на експлоатационното състояние на моста се препоръчва изработване на проект за ремонтно-възстановителни дейности, включващ пълна рехабилитация на пътното платно, ремонт на фуги и лагери, както и извършване на необходимите ремонтни дейности на стоманената връхна и стоманобетонните връхни конструкции.

В дългосрочен план, поради това че през годините на експлоатация на Аспаруховия мост нормите за проектиране и изпълнение са актуализирани и изменяни, както и за привеждане на конструкцията на съоръжението към настоящите изисквания, се препоръчва: извършването на задълбочено обследване, дигитализиране на цялата проектно-строителна и експлоатационна документация, преизчисления и при необходимост - ремонтиране и усилване на определени елементи. Всички тези дейности следва да бъдат анализирани, структурирани, приоритизирани и планиране в бъдеще, е становището на независимите пътни експерти.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около  7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ. На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация".

Ключови думи:

камион, Аспарухов мост, АПИ
34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата ще плати още 140 млн. лева на КАПШ за тол системата

07.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5368 19
Зов към Главната Тиква и Г-н Каскет осигури бърз ремонт на пътя

31.12.2020

3913 8
АПИ е събрала по-малко такси за бензиностанции и билбордове

28.12.2020

918 1

Коментари

Страници

Epikur

 

 Падат от мостове, падат тавани на подлези, пробиват се огромни "каверни" в новопостроени булеварди, пробиват се тръби и омаскаряват Варненския залив... Единственото което не пада, това са безумните хвалби на това управление колко добре си върши работата, колко е кадърно...  

    Затова е редно то да пада !

ловkия

Апа падналите дъждове мокрят обуфките на минувачите, позор!

Антоан Савов

Тя и магистралата м/у Чирпан и Стара Загора беше добре според Борисов докато не се изпотрепаха една камара хора.

Иван Николов Ге...

е, да де, ама този участък е пуснат в експлоатация още 2007г, когато шеф на АПИ беше Веселин Георгиев. Да ти говори нещо понятието "батко и братко"?А кой беше тогава премиер на България?Да, кармазъ прашката и именно негови хора бяха тия тримката, които поделиха парсата и после ги оправдаха на 3та инстанция. Или Бойко Борисов ти е виновен и за гладните деца в Сомалия и за залеза на Слънцето?

Solace

Баце е виновен само за изгрева...

Luckbox

е, да де, ама този участък е пуснат в експлоатация още 2007г, когато шеф на АПИ беше Веселин Георгиев. Да ти говори нещо понятието "батко и братко"?А кой беше тогава премиер на България?Да, кармазъ прашката и именно негови хора бяха тия тримката, които поделиха парсата и после ги оправдаха на 3та инстанция. Или Бойко Борисов ти е виновен и за гладните деца в Сомалия и за залеза на Слънцето?

Не, Бойко Борисов е най-вече виновен, че дойде на власт с обещанието, че ще вкара в затвора предишните крадци. И не само че не вкара никой в затвора, ами се оказа още по-крадлив и нагъл. Апропо, като ще ги съди съд тия тримката и други като тях - работа на Бойко ли е да обещава, че ще вкара в затвора хора? Той прокурор ли е? Или съдия?  Не. А що ги дрънка тия съвършени лъжи в предизборната си кампания от 2009? Я си пусни някои от изказванията му, да си припомниш.   Ей затова е виновен Бойко - че най-безочливо излъга простите хорица. И продължава да ги лъже.

Ааа, и е виновен, че е такъв съвършен простак. Да ти припомня разговора му с Томислав, примерно?  

Антоан Савов

Държавата е спряла. Само оцеляването на власт е на дневен ред

ловkия

Ъхъ, точно така е!

Оставка на властта!

https://www.ntv.ru/foto/16341/

Тартамут

Кални локви навсякъде има.

ловkия

Пояснявам (щото все има по некое неразбрало) защо пуснах новината за ужасната катастрофа в Подмосковието - когато за Бг се твърди, че е скапано место, където заради Боку от мостовете падат камиони, е редно да се даде пример с друга държава, където, ако се случи катастрофа, за нея са виновни обстоятелства извън управляващите или управляващия.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ловък, в Италия цял виадукт се срути.

Това какво означава, че сме по-добре от италианците или, че навсякъде се краде?

В Европа със сигурност се краде ,не по-малко от Русия.

Някъв обективизъм е добре да има все пак.

☺️

ловkия

Обективизмът, драги колега, се изчерпва с това да се изяснят причините за катастрофата - прилошаване на водача, техническа неизправност на камиона, засичане от друга кола и пр., а не първосигнално да се вини тази или която и да е власт.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Така е, само не разбирам в тази връзка, защо намеси случката в Подмосковието.

☺️

ПП

Ако обаче, след изясняване на ситуацията се окаже, да речем, че проблема е в стара и износена мантинела, както не веднъж досега, не е лошо да бъде потърсена отговорност и от съответните институции, щото на този етап същите само си прехвърлят топката и все някой друг им е виновен за злополуките.

ловkия

И понеже като пример често се дава лошият участък на Тракия преди Чирпан, отново ще поясня - да, трасето там е в лошо състояние и когато тежките камиони карат бързо, се създават предпоставки за ПТП.

Само че никой не кара насила шофьорите на камиони да минават оттам с 90 и повече км/ч, ако се кара с 60, няма проблем.

Излишно е да давам примери с катастрофирали тирове, български и чужди, на други шосета, където настилките са добри, последният тежък инцидент в Поморие стана на чисто нов участък, където дрогиран идиот помете няколко коли.

Гюнтер Валраф

Естествено е, че комунистите са виновни.

Доц.Трътлев

В България е норма виновни да няма. Примери - бол. И то за поразии и грабеж за десетки и стотици милиони.

hamel

Е, що да не падне? Къф е проблемът? Чий го дири в Бургас?  Къдей тръгнал? 😎

whoever1

Естествено е, че комунистите са виновни.

че как иначе - нали те са го построили. 

Сичко е шес

Естествено е, че комунистите са виновни.

че как иначе - нали те са го построили. 

И като са го построили, да си го поддържат.  

dobadoba

Бог да го прости Човека и мир на праха му, съболезнования на близките...

Загубил е контрол върху камиона види се, по една или друга причина.

Пак добре, че няма и други пострадали...

⚓️

ловkия

Ако обаче, след изясняване на ситуацията се окаже, да речем, че проблема е в стара и износена мантинела, както не веднъж досега, не е лошо да бъде потърсена отговорност и от съответните институции, щото на този етап същите само си прехвърлят топката и все някой друг им е виновен за злополуките.

А, тук вече съм напълно съгласен - ако се докаже, че състоянието на пътя и мантинелата са причината, нека виновните си понесат отговорността.

Колкото до мантинелите, този спор вече бе воден тук и ще съм благодарен на всеки, който покаже дали изобщо има мантинела, която да остави на платното 50-тонен камион при определена скорост и при определен ъгъл на удара, защото на снимката ясно се вижда, че разрушеният сегмент от мантинелата е сравнително къс, което предполага по-голям ъгъл, под който камионът я е ударил.

Аладар

Вместо мантинела там трябва да има бетонна стена 60см висока и 40см широка с най-дебелата арматура.

Камиона празен тежи 40 тона и пълен с пръст още 30 тона

ловkия

Да.

Както е в София на моста над кръговото при 4-ти километър.

blue_fish

Има мантинела, бордюр, тротоар и доста добра ограда. Даже и стълбове за тролейбусните кабели има - ако беше нацелил и някой от тях, може би нямаше да падне. На тази конструкция няма как да има бетонна стена, както няма и на виадуктите на "Хемус", а там е магистрала. На моста скоростта е 50 км/ч. Като карам с 50-60 само градските автобуси не ме изпреварват. За самонадеяността няма физически прегради, но  няколко работещи камери по моста биха свършили огромна работа.

hamel

Камиона празен тежи 40 тона

Хъм, колкото един среден танк? Не знаех. Че що толко много? Кое му е толко тешко? Топките?

Аладар

Четири осен самосвал Форд чисто нов на 1-2 години. Сега търся повече подробности

Още малко и е щял да падне във водата, а ако е имало кораб щеше и него да потопи.

deqerven
снимка на deqerven

Гумите, гумите да видят, че бизнесмените пестят от такива неща. Горкият човек. 

ловkия

Хамеле, ето данни за Форд, не знам дали е същият модел, тежи 26 тона, а с товара - 40.

https://www.truck1.bg/kamioni/samosvali-kamioni/ford-cargo-3430-d-manual-euro-3-a675390.html

hamel

Ся, аз не съм специалист по ПТП-тата. Там е моят ноо близък приятел проф. Карапетков, той си има методики, комп. програми. И най-важното - школа.  Впрочем бях му в журито за голям доктор.  

d5555

Добре че бяха лошите комунисти да го построят иначе там още щеше да има понтони.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш