Quantcast
Математикът на НОЩ: 2 млн. българи не спазват мерки | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Математикът на НОЩ: 2 млн. българи не спазват мерки

"Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме даже и тенденция за намаляване на случаите", казва и проф. Тодор Кантарджиев
Обновена
3 063

Борбата с коронавируса се води трудно в България, тъй като около 2 млн. българи смятат, че той не съществува, че всичко е измислено, заяви пред БНТ математикът на НОЩ  проф. Николай Витанов. С тази група трябва да се работи със специални усилия, тя нараства и в момента.

Вирусът в България започна да се разпространява турболентно, след като преминахме прага от 500 случая на ден. Когато случаите минат 2000, ще говорим за "развита турболентност"  - тогава в цялата страна разпространението ще е дифузно, обясни Витанов. Тогава здравната система ще започне да отказва, допълни професорът.

Витанов смята, че 4 на сто от населението, или 320 000 души, вече са срещнали вируса. Около 144 000 са в контакт с вируса в момента.

Засега няма проблем в училищата - коронавирусът не се разпространява масово там. Проблем обаче може да има с учителите, тъй като много от тях са в рискова възраст, обясни Витанов.  

Най-важното в момента е да не се изпада в паника, мерките трябва да се спазват много стриктно – това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод усложнената обстановка у нас и увеличения брой на заразени с коронавирус.

"Трябва да се въоръжим с търпение. За да се обърне тенденцията надолу, трябва да минат поне две седмици, при спазване на мерките", коментира той. Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

"Ако бяха взети мерки да се носят маски през септември, когато имахме едно от най-малкото разпространение в Европа, нещата сега нямаше да са така драстични", коментира и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред БНР в неделя. Освен неспазването на мерките, другата причина за ръста в момента са влажният въздух и застудяването.

"Най-вредното са половинчати и ненавременни мерки. Някои европейски държави направиха тези грешки и браха плодовете на едно много силно разпространение", допълни той, но не каза дали мерките в България са такива. По думите му сега се цели процентно намаляване на броя на тежките случаи и на общия брой случаи, за да може да издържи системата на здравеопазването и да не се създава паника.

Кантарджиев подчерта, че малко заразявания стават на училище и на работа. Проблемът са сватби, кръщенета и други семейни тържества, както и местата, където се слуша силна музика и "се говори на ухо". Той се съгласи, че е за чудене защо маските на открито стават задължителни в някои случаи, а баровете остават отворени. "През септември дори колегите в болниците не носеха маски. Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме даже и тенденция за намаляване на процента на случаите", посочи той.

Но допълни, че ситуацията може да се промени, ако хората са убедени в мерките и започнат да ги спазват - да носят маски, да спазват дистанция, да не се събират на семейни тържества и конференции, да не пътуват много. Тогава може до 14 дни случаите да започнат да намаляват. Но следващата седмица се очаква увеличаване.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Атина удължи националната карантина до 7 декември

27.11.2020

Обновена

290 1
27 НОЕМВРИ

26.11.2020

545
Делът на положителните корона проби слезе под 40%

27.11.2020

2345 63

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Не за 3 седмици, а за 40 години. Докато не умре и последният заразен. Защото, след като повтаря, то за каква ваксина и какъв имунитет можем да говорим?

old war horse
снимка на old war horse

за коя от двете немски ваксини хортуваш, кръстьо?!?

щото няма такава, която да е приключила с изпитанията.

на тази, дето се тества в сащ, германия и турция ще приключат

ноември, а дали ще се одобри и кога ще почне производство ...

noooo1

Казвам се Николай Колев Витанов. Научният ми живот започна доста бурно – трябваше сам да си намирам пътя в изследователското море. Завърших физика, след което се захванах с механика на флуидите в чужбина. У нас това се оказа дял от математиката, та се преквалифицирах на математик (и теореми доказвам). След това започнах изследвания в областта на популационната динамика и трябваше да науча доста за биологията и генетиката. След това съдбата реши, че трябва да правя изследвания в областта на социалната динамика – и ето как започнах да се занимавам с икономика (в Япония) и с математическа социална динамика (в Германия). Покрай другото изкарах и две дълги специализации в чужбина по анализ, предсказване и контрол на сложни системи на основата на времеви редове. След това пък трябваше да почна да оценявам научни системи и научна продукция и така се вдълбочих в тези знания, че написах книга по въпроса, която наскоро бе публикувана в известното издателство Шпрингер. Чудя се, какво ли ми е нагласил още животът? Но каквото, такова – неизвесното няма защо да го мисли много човек.

------------------

Тоз папурко от всичко разбира.

j.jelevban

        След добрата реклама под всяка статия на Петърчо Цеков  и аз прочетох статията му.

Чудя се П.Ц може ли да пази равновесие? Не искам да получавам бан,знам че е добре да се държиш възпитано,но едвам се сдържам.

        За който не знае.Коментарите за П.Ц са под други статии защото е обгрижен от лоши погледи и хорски думи.Явно с чувствителна нежна душа е човека.Но с големи рога.

Andrij

Да,бе! И аз това питам.И откога клоун е нецензурна и обидна дума,че да ме изтриват?! Ако е така да бъдат забранени и извадени от цирковото изкуство. Соросоидни смешници!Добре де,циркаджии. Г-н Балкански срамуват се от професията Ви.

аман бе

Господинът Витанов наистина за турбОлентно разпространение и развита турбОлентност ли говори или цитиращите го толкова са ходили на училище? Освен ако през последните 30 демократични години на преход чак толкова не се е променил правописът.

Flamand

Математиката е много полезна наука обаче използвана като кристална топка от шарлатанин е приравнена до шашмология.

Тъй де, тъй! Поне 80% от народа знае много добре за какво е полезна математиката - да си сметнеш рестото в магазина или дори колко квадрата паркет, плочки или тапети ти трябват - това малко го могат, но питат приятели. А тоя с някакви шашмалогии се занимава. Най-цитираната му публикация е

Application of simplest equations of Bernoulli and Riccati kind for obtaining exact traveling-wave solutions for a class of PDEs with polynomial nonlinearity

Такива на времето в лагери ги пращаха, да са полезни на народа и да им избият шашавите мисли!

ловkия

 да си сметнеш рестото в магазина или дори колко квадрата паркет, плочки или тапети ти трябват - това малко го могат, но питат приятели.

Един звъни на приятел:

 - Абе, брато, ти колко квадрата терикот каза, че си зел за антрето у вас?

 - Десет! - отговаря оня.

 - Ми и аз зех десет, обаче четри ми останАха!

 - Баси, и на мене...

😵

Нашенец

Май тая година няма да има грип, само Ковид. От март та до сега информационната система за събиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България показва тенденцията тази година да са по-малко случаите отколкото миналата година. А" спициалистът" намери над 2 милиона, дето не вярват че заболяването не съществува. Не, просто те не вярват на "спициалисти" дето два пъти едно и също не казват за "страшната болест" дето е уморила толкова за повече от половин година, колкото умират в България за половин седмица. А може и да смята и  безсимптомните болни, че те ръсят заразата. Направо да се заключваме по къщята и да мрем.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Май тая година няма да има грип, само Ковид.

Сакън! Не обричай на гладна смърт производителите на противогрипни ваксини.

вила

Алоу нощ. ниците, Знаете  ли, че с това се самоубивате, държавата  е единственият   субект, който има правото на легитимно насилие, всичко може да приложите което е разрешено от закона, Защо не го правите, мухльовци😎🤣? 

Влез или се регистрирай за да коментираш