facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си

Обновена
24 604
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна медицинска експертиза в борбата с коронавируса, изпълни задачата си и с това формално прекратява дейността си, съобщи председателят на съвета проф. Коста Костов в "Седмицата" на "Дарик" радио.

Според Костов медицинският съвет е изпълнил задачата си да напише алгоритми за лечението и след като това вече е факт, съветът може да се разпусне. Съветът изготви 400 страници доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и всичко, което се случва в дагностиката, симптоматика и терапиите на инфекията коронавирус COVID-19.  

До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на националния щаб. Още със сформирането си съветът влезе в остро противоречие с щаба по темата използване на бързи тестове. Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафийски, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.

По темата с бързите тестове бе намерено компромисно решение-масово тестване да се прави в края на епидемията, но последва още по-остър сблъсък - по цялостната стратегия на щаба около мерките и отлагането на пика. Д-р Атанас Мангъров от съвета настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките.

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", реагира остро премиерът Бойко Борисов. 

Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. Членовете на съвета са готови и занапред неформално да помагат, уверява в интервю пред "Дарик" проф. Коста Костов. 

165

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3170 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4985 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

762

Коментари

Страници

Бронщайн
снимка на Бронщайн

🐊

geo_19

Защо му беше на д. м. н. Б. Б. този "Медицински съвет"? Че кой знае повече от Него?

dobadoba

Мдамммм.

Това е май първият случай в управлението на чичко Бойко, при който някой му хвърля кърпата директно в очите.

Очакваме продължение...

⚓️

Кой е прав - бъдещето ще покаже.

 

Andrij

Пуяците победиха! Жална им майка на българите!

Johnny2965

Формирането на подобни съвети е индикатор за некомпетентност, както на равнище министерство на здравеопазването, така и на равнище отделна болница или клиника. Тоест, със или без този съвет, чакат ни недобри преживявания. 

АдМин

"индикатор за некомпетентност, както на равнище министерство на здравеопазването, така и на равнище отделна болница или клиника."

 

Иванчо, дигни малко нивото и ще бъдеш по-праф

Джиджи

Формирането на подобни съвети е индикатор за некомпетентност, както на равнище министерство на здравеопазването, така и на равнище отделна болница или клиника.

Така е!!!

 

А аз, без да разбирам и бъкел от военно дело, бих го формулирала по малко по-различен начин:

Бе нарушено ЕДИНОНАЧАЛИЕТО.

А ние сме във време на война. 👽  Независимо от това, с КОГО или с КАКВО.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Разбира се, че ще ги разпуснат ако се обявават за разхлабване на мерките.

Той Бай Х. на този вирус свещ като телеграфен стълб трябва да му запали. Няма вече къща в Барселона, няма скандали, всичко е заметено под чергата. От извънредното  положение до ЗЗД има само една крачка. А и 10 милиарда ще можем да изтеглим за преразпределение (пардон, борба с вируса).

А вие щастливи пенсионери, ръкопляскайте на генералчето, радвайте се че правителството се грижи за вас. И не забравяйте да кажете на внуците си, че бъдещето им е пре€%4бано.

 

За протокола, аз самият съм в предпенсионна въраст.

PlaNed
снимка на PlaNed

Така им се пада! Това очаква всички, които отказват участие в оперетата за 10 милиарда с работно заглавие:

"Непротивокороновирусокарантиноизолациохулствайте"

nebenebe

Колко излезе масрафът?

Andrij

Медицинският съвет работеше доброволно и за него държавата не плати и 1 ст. Но ми е интересно какви възнаграждения ще вземат от Щаба. Вси ми намирисва на работата с другарката Павлова,която за европредседателството взе награда от няколкостотин хиляди лева и я устроиха на работа в европейската банка за милиони заплата годишно.Та не е зле Щабът да декларира ,че работи безкористно!

Джиджи

Писах малко по-горе, че в момента ние се намираме във време на война.

 

А по време на война е доста неадекватно да се говори за пари. 👎

Su38

Джиджи, има две срещи в живота, от които не можеш да се отървеш - със смъртта и със сметката...

Сметката, в крайна сметка, е за пари. Със или без война.

loom

Това е доста комично :))) Значи групичка другари ревнаха на умряло как трябвало да се прави. Хвърляха произволни глупости по медиите и реваха, че никой не ги чува.

Направиха им хаира, създадоха Ермитажа и доволно се саморазпуснаха с чувството на добре свършена работа.

Оттук нататък, коментарите ще бъдат - РТФМ или РТФЕ(рмитаж) :D

 

Жестоко !

Това е положението, дори по време на сериозни кризи, изникват всякакви комични герои на 'момента'.

mi6osp.

Разбираема оставка.

  Борисов се е обградил с калинки и свикна с това.

По разбираеми причини той не търпи около себе си умни и начетени хора, които да го съветват с друго, освен с " Както Вие кажете ,  г-н Борисов ".

loom

Според мен, тази комисия трябва да предложе Ермитажа на СЗО. Вярвам, тутакси ще се решат всякакви световни здравни проблеми и СЗО може да се саморазпусне.

ловkия

Може ли някой от изказалите се в подкрепа на този съвет (и които по презумпция смятат националния щаб за шарлатани) да сподели дали е привърженик на идеята за играждане на естествен имунитет?

Аре да ви видя какви мъжаги сте и колко ви е куражът.

geo_19

Колега, това с изграждането на естественият имунитет е неизбежно. Ритаме или не - карма е... 70 % ще оживеят. А другите 30 % ще разтоварят пенсионната система. Е, иска ни се да сме от онези 70 %, но не може всички да изтеглят дългата клечка. 

----

П. П. А генерал Радев с лекота ще преживее една нарочна зараза. Все пак има трениран организъм. 

Su38

Дали има привърженици или не, пак ще стигнем дотам, да си създадем естествен имунитет. Защото нямаме средства да го постигнем. Въпросът е колко време ще ни трябва да го изградим.

Ако има втора вълна, ще изпаднем в същото състояние, ако нямаме изграден имунитет.

Всъщност борбата с всяка епидемия се състои в изграждането на имунитет , бил той естествен, бил той резултат от ваксинация. След като нямаме ваксина и скоро не се очаква, как ще го победим пустия му вирус???

Всъщност, никой не отрича естествения имунитет, проблемът за НОЩ се състои единствено в това, по пътя към него дали здравната система ще издържи.

Антей

 

Колективния ЕСТЕСТВЕН имунитет вече се изграждал.

Благодарение на тези безсимптомните ПРЕНОСИТЕЛИ,

дето ходят на работа, охраняват, пазаруват из супермаркети, аптеки, 

що не и сред доброволците... 

И прочие ... специалист го каза, уф не се сещам в момента името, но не от щаба.

 

Но - стойте си вкъщи.

 

Прочее,  БПЦ е желязна - остави храмовете отворени - колко са в България?

Колко са свещенослужителите в България?

 

И цялата тази армия от Божи хора ще се моли за българския народ!

Ми подкрепа си е!

 

И утеха мила...

 

F1F1

Да е=а и системата здравна дето ще се гътне от 1000 грипозни. Ама социалната със сигурност ще псовиса ако съкратените станат 300 000.

F1F1

А за един друг лоясал "генерал" с торбички под очите и сърцетуп каква е прогнозата?

geni1

Точно така трябва да постъпват отговорните хора, след като не целаят да приемат професионалните им съвети! Адмирации ! 👍
 

Аз се отказвам от мястото си в болница, ако разбира се го имам !

Искам свободно да се движа !

Като гледам какво направиха с хората от болниците в провинцията, отказа лекарите и сестрите да бъдат изследвани след откриване на заразен, нищо добро не чака и тези с обещаните места.

вила

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна

Кое е детето на Борисов,къде живее и работи В България?

скът

Всъщност не казваме това. Точно обратното - д-р Мангъров го каза преди време: на хората трябва ясно да им се каже, че да се заразиш с COVID19 не означава, че ще умреш от него. Да - ще има и починали, но значително по-малко от други заболяваяния, за които не бием ежедневно и ежечасно тъпаните да съобщаваме "актуална информация"

wreckage
снимка на wreckage

Нема проблем, Магнолий шси направи друг съвет по метода на онова цигане, което си загубило топчето ф рейса, разревало се фсмисъл на ах, къде ми е топчето, животът без топче е безсмислен, ше зема да скоча од тоа рейс, ше го настигна и ше се фърля под него. Фсички пътници се нагъзили да му търсят топчето, обаче търсенето не донесло положителен резултат. Като видяло, че търсенето не донесло нито положителен резултат, нито топче, цигането се умълчало, замислило се и по ено време заявило:

"Фсъщност, кво толкова, аз шси направя друго", бръкнало си ф носа и започнало работа по изграждането на друго топче.

 

loom

П. П. А генерал Радев с лекота ще преживее една нарочна зараза. Все пак има трениран организъм. 

Не вярвам. Това трябва да се докаже.

ловkия

Колега, това с изграждането на естественият имунитет е неизбежно. Ритаме или не - карма е... 70 % ще оживеят. А другите 30 % ще разтоварят пенсионната система.

Не питах това.* 

Питах дали смяташ, че властите трябва да оставят нещата да се развиват от само себе си?

----------------------------------------------------------------------------------------

* и не съм съгласен, че ще се стигне до изграждане на естествен имунитет, но не ми се спори сега

geni1

Зная, че не си специалист !

Разбирам, че трябва да си заработиш парите, но по някога просто човек трябва да замълчи.

Su38

Отговорът на този въпрос може да е само емпиричен. Ако искаш, проверявай го.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×