Quantcast
На ГЕРБ му се привидя припокриване с ИТН и шанс за управление | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

На ГЕРБ му се привидя припокриване с ИТН и шанс за управление

Няма такова нещо бизнеси да оцеляват след отчисления, как си го представяте, възмути се Томислав Дончев
Обновена
10 122
 Илияна Кирилова

Странна политическа заявка направи в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков. На фона на обявената от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов необходимост от "изчегъртване" на модела на управление на ГЕРБ, Биков видя припокриване с голяма част от вижданията на шоумена и шанс за бъдеща власт. Биков не открива нищо нередно и в поведението на депутатите от ГЕРБ при проведената в пълно безредие комисия по ревизията в петък, на която бе направен опит за изслушване на бизнесмените Станислав Илчовски и Иван Ангелов.

"Казаното от Слави Трифонов се припокрива с основните принципи на ГЕРБ. Когато го питат за НАТО и ЕС, той е "за", и ние сме "за". Когато го питат за Истанбулската конвенция е скептичен - и ние сме скептични. За плоския данък е "за", и ние сме "за", изреди Биков. Наложи се водещият да му припомня, че Слави Трифонов говори за "изчегъргване" на модела ГЕРБ.

"Какво означава "модела ГЕРБ", това са публицистични фрази, които могат да се използват и в политиката, но не работят. Надявам се в следващия парламент да може да бъде сформирано управление, което да решава важни за хората въпроси", коментира Биков. "Изчегъртването" било равнозначно на това избирателите на ГЕРБ да се натоварят на кораби или да ги затворят в затвора.

Биков даде объркани обяснения и за мегаскандала с изслушването на агробизнесмена Станислав Илчовски във временната комисия по ревизията, което ГЕРБ на два пъти се опита да бойкотира с поведението си. Според него не може да се твърди, че депутатите от ГЕРБ са се опитали да провалят заседанието. "Говореха предимно членове на комисията. На заседанието присъстваха депутати от други групи, които също не са членове като Антоанета Цонева например", обясни Биков.

Водещият го контрира на няколко пъти, че депутатите на ГЕРБ са били твърде шумни. Биков се опита да омаловажи изказванията както на Илчовски, така и на собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов. "Илчовски предостави някакви документи, които още не са стигнали до депутатите от ГЕРБ", коментира депутатът. Според него било нормално премиерът да помага на българския бизнес навсякъде по света и в изказването на Ангелов как Борисов се е намесвал в износа на разплодни яйца нямало нищо нередно.

Биков отказа да коментира изказването на Ангелов по темата за жените, които премиерът имал възможност да си поръча. "През 1894-а е имало анкетна комисия дали Стефан Стамболов е обезчестил 100 девици. Не виждам това като някакъв съществен политически факт – кой какво може да си поръча". Според Биков големият проблем от изслушването бил как човек, който не може да върже две думи, има толкова голям бизнес. Трябва да пренаредим статусите в обществото, допълни депутатът и предизвика реплика от водещия, че управляващите са имали достатъчно време за това.

На фона на цялото усукване Биков все пак изрази становище, че прокуратурата трябва да се намеси, защото има самопризнания на свидетели. Според него премиерът има и основания да заведе съдебно дело.

 

КАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ

"Твърденията за отчисления (б.р. на бизнеси към ГЕРБ, за да оцелеят) е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот от няколко години. Това е незаконно, как си го представяте? Това е несериозно! Имам дълъг управленски стаж, но аз такова нещо не съм виждал. Това в никакъв случай не е практика! За такова нещо нито съм виждал, нито съм чувал. Ако някъде такова нещо се случва, трябва да бъде преследвано с цялата институционална мощ на държавата!". 

Това коментира по-късно в ефира на БНР и.д. премиерът в оставка Томислав Дончев (изпълняващ длъжността след излизането в болничен на Бойко Борисов). Дончев с половин уста призна високомерното отношение на Борисов и към последното, и към предходното НС, като заяви, че не е добре премиерът да не се явява в събранието, но не е добре и с питанията към него да се злоупотребява. Той определи като "следизборна и предизборна драматургия" дейността на временната комисия по ревизията и иронизира председателя й Мая Манолова, че вероятно очаква номинация за главна женска роля.

Според него ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет, но може да се очаква той да е реваншистки настроен на фона на казваното от Румен Радев през годините.

Още

Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

10425
ГЕРБ: Шефът на НАП е продал фирмата си, знаейки, че е длъжник

17.09.2021

1965
Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6252