Quantcast
Нинова отказа подкрепа за правителство на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова отказа подкрепа за правителство на ГЕРБ

Няма да подавам оставка заради резултата от изборите, отсече соцлидерът
Обновена
3 910
Брифинг на БСП

Брифинг на БСП

Posted by bTV Новините on Monday, October 3, 2022

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията по повод резултатите от изборите.

Левицата няма да застане и зад управление, в което участва ДПС. "Безпринципните съюзи не водят до добро. Това е опит на задкулисието да се скрие зад някаква уж спасителна формула", добави соцлидерът. По думите й, отговорността за съставяне на правителство в момента пада върху партията на Бойко Борисов - същата теза, която развиха вчера и от "Продължаваме промяната". Нинова отхвърли категорично и варианта за експертно правителство. "Това е опит за скриване от отговорност зад уж експертни личности", коментира тя.

В същото време, тя смята, че е по-добре за страната да има работещ парламент и редовен кабинет, вместо служебно правителство и нови избори. "Нека да опита ГЕРБ", насърчи социалистката хората на Бойко Борисов, както направиха вчера и ПП. Допусна, че ще участва в разговори с Кирил Петков и Асен Василев, ако първият мандат за правителство се провали и ПП получи втория.

Тя призна, че социалистите са очаквали по-висок резултат на вота. "Не е добър, но не драматизираме от това, вземаме си поуки", бодро допълни Нинова и констатира, че резултатът е приблизително същия като този на предните избори през ноември м.г. Фактът, че "Възраждане" изпревари партията й, тя обясни с това, че националистите са заложили на геополитическия конфликт в предизборната си платформа. И подхвана обичайната си тема след всеки вот - за намаляващата избирателна активност, която определи като "шамар за цялата политическа класа".

Водачът на БСП категорично отказа да подаде оставка заради поредната изборна катастрофа на партията си. "Оставката ми в момента се иска от хора, които през цялата кампания работеха срещу БСП", заяви Нинова. Тя съобщи, че в събота ще бъде свикан Националният съвет на партията, на който да се обсъдят както резултатите, така и следващите стъпки на социалистите.

ГОТОВИ ЗА ВОЙНА

Противниците на Нинова в БСП разпространиха позиция, в която обявиха, че 70 члена на Националния съвет са внесли подписка за провеждане на извънреден пленум. Причината - "историческото дъно", което е стигнала левицата с петото място на изборите.

В подписката се настоява за присъствено заседание на Националния съвет на 8 октомври, събота. Нинова на практика се съгласи, след като днес обяви за предстоящото в събота заседание.

Няма съмнение, че на пленума ще бъде поставен въпросът за оставката на Нинова, особено след като в подписката се споменава, че ще бъде поискано спешно свикване на Конгреса на БСП на 22 октомври.

"Трябва да се съберем, да чуем всеки и да тръгнем напред. Само заедно и в диалог можем да спасим БСП. Партията ни може да тръгне по нов път! Но за това се изисква кураж - да посочим проблемите, за да намерим решение", настояват от вътрешната опозиция.

Още

„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6155
Г-жа Истина и Партията на обречените

02.12.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3356
Когато партийният кораб потъва, първи изплуват доблестните граждани!

29.11.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

16467