Quantcast
Провокатори опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Провокатори опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом

Протестите се разрастват - рекордно много българи излязоха по площадите в шестия ден на недоволството
Обновена
18 181

След шестия ден на протеста в София има шестима задържани и двама ранени полицаи, съобщи зам.шефът на СДВР Антон Златанов на извънреден брифинг снощи. Полицаите са били замеряни с бутилки, изливана е боя върху тях. Полицията преглежда всички записи. "Не пиратки и бомбички, а доста сериозни бомби са хвърлени на стъпалата на Партийния дом и сред множеството, където имаше протестиращи и шестима полицаи без каски", каза Златанов.

"Без никаква намеса на полицията започна масово замеряне с кутии и пликове с червена боя по цялата сграда на Партийния дом, много полицаи са в червена боя, хвърляни са бутилки, стъклени, не пластмасови", подчерта Златанов.

Късно вечерта на площад "Независимост" се появиха младежи с черни качулки. Първо започнаха да хвърлят бомби и димки. В 22.30 ч. се опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом, докато вниманието на всички бе насочено към трима демонстранти, които успяха да се покачат на арката над входа и окачиха на колоните дълъг транспарант с надпис „ПРОДАВА СЕ!", аплодирани от протестиращите. Младежите с качулки използваха момента и започнаха да хвърлят бомби към вратите на сградата. От микрофона един от организаторите на протестите - Арман Бабикян, ги молеше  да престанат. Полициите успяха да избутат провокаторите и застанаха пред сградата, а демонстранти се наредиха пред тях като жив щит. Друга група провокатори нахлу в пространството във вътрешния двор на президентството при ротондата "Св. Георги". Полицията ги неутрализира, провери им документите и ги пусна. 

 

 
Кадри от сблъсъка пред вратите на Парламента - 14 юли 2020

Кадри от сблъсъка пред вратите на Парламента - 14 юли 2020

Posted by Иво Божков (Yvo Bojkov) on Tuesday, July 14, 2020

 

Шестият протест срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев е изключително многолюден, като хиляди недоволни от управлението изпълниха улиците на София и страната. Някъде демонстрациите продължиха до късните часове. 

По традиция сборният пункт на протестиращите в столицата беше в т. нар. Триъгълник на властта - сградите на Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Още в късния следобед във вторник заприиждаха много хора, а Ларгото бе затворено за движение на автомобили. В столицата имаше засилено полицейско присъствие, а сградата на Народното събрание се пази от три реда униформени, както и от специални машини на жандармерията. "Трябва да има промяна, да има еднакви мерки", "Очакваме правителството да подаде оставка", "Мутри вън" са част от исканията, които гражданите заявяват.

Към 20.00 часа огромното множество тръгна на обиколка из центъра на София, като първоначално се отправи по бул. "Дондуков", после зави към площад "Ал. Невски" и се отправи към Народната библиотека и Софийския университет "Св. Климент Охридски". По пътя демонстрантите скандираха "Оставка и затвор", "Всеки ден ще е така до победата", а най-отпред бе разпънато голямо знаме с думите: "Мутрите вън. Ние идваме! Идваме". За мащабите на шествието можеше да се съди от това, че протестиращите от предните редици вече бяха стигнали пред сградата на Народното събрание на едноименния площад, а на края имаше хора още по бул. "Дондуков".

Накрая огромното множество протестиращи срещу властта отново изпълни площад "Независимост".

Особено оживени демонстрации имаше в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Хасково, Видин, Ямбол, Сливен, Дупница. Във Варна, както от първия ден, шествието е огромно. Събраха се около 3000 души. И под тепетата имаше доста хора. В Бургас започна подписка общината да си върне пътя към т. нар. "Доганови сараи". В Русе хората обещаха да протестират всяка вечер. И в Ямбол бе така. В Шумен обаче се случи нещо още по-интересно - хората поискаха оставката на областния управител Стефан Желев и на кмета Любомир Христов.

 

Протестите в София:

https://youtu.be/i6eDqUmV7RA

Протестите във Варна:

 

 

Posted by Vihrogon.bg on Tuesday, July 14, 2020

Протестите в Добрич:
 

 

Протест в Добрич

Posted by Радио "Добруджа" - Гласът на Добруджа on Tuesday, July 14, 2020

Протестът в Стара Загора:
 

 

 

Posted by Възраждане - Стара Загора on Tuesday, July 14, 2020

Протестът в Ямбол: 

 

 

Posted by News of България on Tuesday, July 14, 2020

 

Още

Тунис изпадна в политическа криза

26.07.2021

313
И в Италия протестираха срещу ковид пропуските

25.07.2021

2147
Бюрото за СРС: Поне двама от протестите са подслушвани неправомерно

23.07.2021

2810