Quantcast
Следовател доказа, че МВР подслушва и незаконно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Следовател доказа, че МВР подслушва и незаконно

Отявленият критик на прокуратурата Бойко Атанасов успешно осъди вътрешното министерство
6 268
 facebook

МВР трябва да плати 4000 лв. обезщетение на следователя Бойко Атанасов от Софийската градска прокуратура, който е бил подслушван незаконно в продължение на два месеца през 2011 г. Това е решил Софийският градски съд на 13 декември. 

В решението на магистратите се констатира, че през септември 2011 г. тогавашният директор на ГДБОП Станимир Флоров е отправил искане до председателя на Окръжния съд в София Владимир Иванчев да разреши използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо следователя Бойко Атанасов за срок от 60 дни. Пет години по-късно самият Атанасов пита Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства дали е бил подслушван незаконно. Бюрото излиза с решение, че действително са били прилагани неправомерно СРС.

В крайна сметка преди месец МВР е осъдено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Въпреки че Атанасов претендира за обезщетение в размер на 151 хил. лв., съдът приема, че тази сума е неоснователна, като постановява, че силовото ведомство трябва да му плати 4000 лв.

Името на следователя Бойко Атанасов нашумя през 2016 г., след като в интервю за "Биволъ" той заяви, че в столичното следствие има шпицкоманда от магистрати под контрола на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Те решавали делата, както поиска главният прокурор. Според него там има три "незаконни" сектора, което позволява заобикалянето на случайния принцип за разпределение на делата. Най-проблемният сектор е първи "Специализиран". Атанасов обясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които решават най-важните дела. Тези дела били държани "на трупчета", за да се активират в момента, в който това е нужно, каза магистратът. Етичната комисия на съдебния съвет се сезира, за да провери случая, но стигна до извода, че проблеми няма.

Още

Заплатата на главния секретар на МВР скача от 3752 лв. на 5400 лв.

15.08.2022

140
Подслонен от Гешев бивш шеф в МВР осъди министерството
Съдът заложи на "Брикел" вместо на чистия въздух