Quantcast
Спорни "нюанси" изникнаха в преговорите за кабинета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Спорни "нюанси" изникнаха в преговорите за кабинета

От партията на Трифонов обаче твърдят, че правителството може да бъде готово още в следващите дни
Обновена
12 046
 БГНЕС
Надежда Йорданова (вляво) води разговорите с ИТН за правосъдната реформа.

Малко по малко започват да се проявяват различията между парламентарните формации, които започнаха преговори за създаване на мнозинство, което да подкрепи бъдещото правителство. Въпреки това, депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), от които се очаква да предложат кабинета, вече говорят, че такъв може да се очаква до края на седмицата.

Днес се проведе експертна среща между хората на Слави Трифонов и представители на „Демократична България”. Темата на разговора беше реформата в правосъдието, която дясната коалиция лансира като свой основен приоритет. След края на срещата Надежда Йорданова, която участва в разговорите от страна на ДБ, с известна неловкост разказа пред журналистите, че са изникнали „нюанси” във вижданията на двете формации по редица теми – специализираното правосъдие, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и др.

Накрая Йорданова бодро обяви, че това са „чисто технически въпроси”. Оказа се обаче, че въобще не е поставена най-съществената тема, по която всички разбраха, че е налице противоречие – желанието на ИТН главният прокурор да се избира пряко. „Този въпрос от експертна гледна точка на този етап не сме го поставяли, защото не е в нашата програма. Политически разговори по тази тема не са провеждани”, обяви депутатът от ДБ.

Всъщност тя непрекъснато наблягаше пред журналистите, че водените в момента разговори са просто „обмен на позиции”, а не същински преговори. От думите й се разбра, че този обмен няма да приключи скоро – за следващата седмица са планирани подобни експертни срещи по други теми.

В същото време обаче Радостин Василев от ИТН, който оглавяваше правната комисия в предния парламент, обяви пред медиите, че се очаква кабинетът да бъде готов до края на седмицата. Той повтори позицията на партията си, че преговори за раздаване на постове няма да се водят.

А ИБГНИ се вълнува кой ще бъде македонският космонавт

По-късно депутати от ИТН проведоха среща и с представители на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), начело с Николай Хаджигенов. След разговора той оптимистично заяви, че програмите на трите нови формации съвпадали на 95 процента в областта на правосъдната реформа. Останалите 5 процента засягали "дребни детайли", твърди Хаджигенов - също както Надежда Йорданова от ДБ говореше за "технически въпроси".

"Те имат едни идеи, ние имаме други идеи, ДБ имат трети идеи по въпроса. Това е въпрос на време и процедура. Разбрахме се, че следващата седмица ще направим тристранна среща, на която ще минем тези детайли, което според мен е правилното решение", посочи депутатът от ИБГНИ. Но призна, че парливата тема за избора на главния прокурор не е била обсъждана и с тях. По думите му въпросът ще остане за по-напред във времето.

За твърдението на ИТН, че кабинетът ще бъде готов до края на седмицата, Хаджигенов коментира: "По темата ме вълнува кой ще е македонски космонавт. Всичко друго някакси не ми е интересно. Предполагам, че ако са казали така, правителство ще има."

Обещават по-високи пенсии и същите данъци

По-късно друга делегация на ИБГНИ, водена от Мая Манолова, проведе разговори с хората на Трифонов за социалните приоритети в общата програма. Манолова заяви, че са коментирали искането на коалицията й за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, както и предложенията им в подкрепа на хората с увреждания и младите семейства. "Със сигурност ще има промени от 1 октомври. Продължаваме да уточняваме детайлите. Но ние няма да отстъпим от това", беше категорична бившата социалистка.

В областта на данъчната политика двете формации имали пълно съвпадение - запазване на плоския данък и на настоящото ниво на корпоративния данък, както и въвеждане на необлагаем минимум.

Още

Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ

21.09.2021

Обновена

8915
Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11996
Петков и Василев преговарят със 7-8 партии за бъдещата си формация

19.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8796