Quantcast
Бизнесът се ядоса на демагогията с данъците | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът се ядоса на демагогията с данъците

БСК поиска временни облекчения за фирмите заради коронакризата, а БТПП посъветва КНСБ да си гледа синдикалните дела
Обновена
3 991
 Pixabay

Популистките задявки с данъците, които вече започнаха и ще се множат с наближаването на изборите, предизвикаха гневни реакции сред бизнеса. Българската стопанска камара днес излезе със специално становище, за да припомни, че данъците са много сериозна тема и не са за партийна или синдикална употреба. 

БСК изтъква, че това, което може и трябва да се направи в момента - заради коронакризата, е намаляване на данъци, а не вдигане на ставки и въвеждане на нови налози. А трайни реформи в данъчната система, ако изобщо се налагат, се правят след сериозно експертно и обществено обсъждане, а не "на коляно", в нечий кабинет или от трибуната.

 

Ето пълния текст на становището, разпратено до медиите:

"Във връзка с предстоящите парламентарни избори и подновяване на дебата за промени в принципите и основните елементи на данъчното облагане, УС на БСК декларира следното:

Не подкрепяме предприемането на радикални промени в данъчната система, включително въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

Промените в данъчната система при липса на реформи в публичните разходи, прозрачност, контрол от страна на законодателната власт, ниска ефективност и нецелесъобразност на част от публични инвестиции няма да доведат до очакваните резултати, вкл. за преодоляване на неравенствата, обусловени от най-високия в ЕС дял на неинтегрирани и маргинализиращи се социални общности, до масирани местни и чужди инвестиции в нови сектори, икономически растеж, качествени работни места и иновации.

Потвърждаваме отново становището си за усъвършенстване на данъчното законодателство, съобразяване с разпоредбите на европейските директиви и практика на Европейския съд и Съда по правата на гражданите. Страната ни заема едно от последните места в ЕС по фискална децентрализация, като незначителна част от общините имат задоволително равнище на финансова самостоятелност. В тази връзка, е необходима промяна на разпределението между приходите на общините и централната власт, радикално преустройство на административно-териториалното деление на страната и намаляване на броя на общините, в съответствие с новите демографски и икономически реалности.

Следва да бъде подготвена рамка и предприети реформи в средносрочна перспектива в системата на държавните и местни такси и тяхното обвързване с икономически необходимите разходи за предоставяне на съответните публични услуги.

В сегашните условия на криза, свързана с COVID-19, нараства потребността от предвидимост на основните параметри на инвестиционната среда.

 

С цел подпомагане на бизнеса в условията на задълбочаващата се икономическа криза, в следствие на пандемията от COVID-19, УС на БСК предлага следните данъчни облекчения и преференции за бизнеса за периода 2021-2022 г.:

  • Предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата. Припомняме, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно, пряко и непосредствено подпомагане на българския бизнес.

  • Физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%.

  • Спазване на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях.

  • Да се предвидят данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

 

УС на БСК призовава политическите сили, социалните партньори и експертната общност за балансираност, отговорност и компетентност при участиe в дебата за промени в данъчната система." 

 

Българската търговско-промишлена палата също излезе със становище по темата с фокус върху волните идеи на профсюъзите. КНСБ наскоро поиска данъците върху доходите на фирми и граждани да се вдигнат от 10 на 15 процента.

Според БТПП, система, която работи добре, не бива да бъде променяна, а всяка намеса в данъчната система може да се окаже погрешна стъпка.

В становището на палатата се посочва, че въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, и на 15% подоходни данъци, означава да се облагодетелстват едни за сметка на други."Най-губещи ще са хората, които получават високи доходи, защото са инвестирали в образованието си и които генерират най-висока добавена стойност, и/или се лишават от възможности за отдих, работейки на повече от едно място, смятат от БТПП.

"От друга страна, компаниите и сега плащат 15% данък върху доходите (10% - корпоративен данък и 5% данък дивидент или 15% за ЕТ). Страната ни има конкурентно предимство – ниски данъчни ставки. Увеличението на тежестта за бизнеса ще има допълнителен негативен ефект върху инвестиционната активност у нас - както за местните фирми, така и за международните компании, избрали страната ни. Известно е, че увеличението на данъците в България ще доведе до влошаване на позициите на страната ни в световните класации. Такъв подход е вреден за пазарната икономика, защото дестимулира най-активните граждани в обществото да повишават своята квалификация и да търсят допълнителна заетост", се казва в позицията на БТПП. 

Ключови думи:

БСК
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Къде е бъдещето ни - в производството на маски или на роботи

12.08.2020

Веселин Илиев*

1227 9
Работодатели критикуват закона на ВМРО за фалшивите новини

07.04.2020

456 5
90% от фирмите пращат хора в отпуск или в бюрата по труда

03.04.2020

1924

Коментари

sega_reader

Каквито и предложения да правите когато основата на държавата липсва все едно строите небостъргач в блатото.

Първо се оправя държавата и институциите и чак после имайте предложения.

Но не, вие си харесвате сегашната схемаджийска държава, само, разбираш ли, да ви намалят данъците.

Уникално, а уж сте не работници, които бачкат и нямат време за мислене, а сте уж завършили вишу !

dembik

Долу КНСБ! О-СТАВ-КА!

Хулиган

Докато продължавате Тиквата галено да я наричате Бос, все така ще ви се подиграва хунтата на крадливите калинки.

Умните народи отдавна са разбрали, че данъци се плащат, за да им свършат слугите работата, а не за хрантутене...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

 

SvSophia
снимка на SvSophia

 БСК и БТПП са дали мнение.

А КРИБчо ко речи?

Или в момента е зает с поглъщане, пардон, концесиониране на черноморски пристанища на макс, та не му е до подобни дреболии?

Все едно Баце ще му опрости колкото е необходимо милиони, вече има прецедент. 

Автоцен

Първо забраняват на политици и работници да обсъждат каквито и да било данъчни реформи. Според тях работата на народа е да мълчи и да плаща. Второ, веднага след това предлагат, заради ковид-кризата, радикално да бъдат намалени данъците за богатите. Добре, какво всъщност искат - да не се пипат данъците или да се намалят? И каква е тази истерия? Предчувстват, че ще бъдат затворени някои от вратичките през  които примерно Черепа се измъкваше и не плащаше по половин милиард годишно? Сам го каза. (Интересно, кое бизнес-сдружение и почел с членството си споменатият? Или го представя някой зицпредседател Фунт)?

greenville

Кой се бил ядосал? Бизнеса?

Че то в страната ни бизнес няма....

 

словата МИ

Да разбираме ли, че Бизнесът се опитва да изземе държавните и социални функции в страната?

Плюс прикривайки се зад техническата епидемия се питва да се измъкне от плащане на данъци?

А национализция в името на същият този народ и държава, за които уж така лицемерно са загрижени?

kaily
снимка на kaily

посерковци назначени за капиталисти

whw

Хаха, статуквото е сладко, а приватизаторчета?

Бордче, сладки дан. ставки, ниски заплатки, спящи контр. органи

Влез или се регистрирай за да коментираш