Quantcast
България е на трето място по достъпност на жилища в света | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България е на трето място по достъпност на жилища в света

Цените на апартаментите старо строителство през 2022 г. ще се задържат, прогнозират брокери
5 744
 Илияна Кирилова
Поскъпването на жилищата ще продължи и през 2022 г., но основно на новото строителство, прогнозират брокери.

Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти през последните години България е сред страните с най-достъпни жилища. По показателя достъпност за купувачите на първо жилище класацията на британския онлайн портал Investing Review ни нарежда на трето място, като ни изпреварват само Индия и Турция.

За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, Investing Review съпоставя средно годишното възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и комуналните разходи за ток, вода, отопление и интернет. 

България получава оценка 8.88 за достъпност на първо жилище от 10-степенна скала. Разходите за комунални услуги у нас са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Проучването е взело предвид 7698 долара средна годишна заплата в страната ни, при което цената на едно жилище се равняват на около 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

В топ10 на най-достъпните пазари за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария. На обратната страна на скалата Люксембург е обявен за най-недостъпният жилищен пазар с оценка от 2,84 и средната цена на квадратен метър от 10 765 долара. Най-скъпи излизат жилищата също така в Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Около 10% средно е ръстът на квадратен метър жилищна площ у нас през 2021 г. Поскъпването ще продължи и през 2022 г., но основно на жилищата ново строителство, прогнозира компанията за недвидижи имоти "Имотека". Според брокерите цените на апартаментите старо строителство ще се задържат на тазгодишните нива, докато при новите проекти е трудно да се прогнозира докъде ще растат заради драстичния скок в цените на строителните материали.

Заради разликата в цените се очаква нарастване на интереса към жилища старо строителство, но техният дял на пазара в столицата е по-нисък на фона на новите проекти, които се появяват.

„Търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането и през предстоящата година, което ще обуслови продължаваща активност и динамични сделки. Въпреки твърденията за спад в цените, няма основания да смятаме, че такъв ще има. Те по-скоро ще се задържат на стабилни нива, а други ще нараснат леко. По отношение на новото строителство – много от строителните предприемачи вероятно ще забавят продажбите, за да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират правилно към крайните клиенти. Към момента обаче забавяне в темповете на строителство няма”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

За купувачите на жилища с инвестиционна цел прогнозата е, че доходността от жилището ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на спестявания в банков депозит.

Ръст се очаква и на жилищните пазари в Пловдив и Варна, където също има активно ново строителство. Особено активен там ще е пазарът на къщи и парцели в близост до града. 

Ключови думи:

жилища, цени, класация

Още

Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

2643
И Радев, и Борисов критикуват кабинета заради газа

14.05.2022

1506
АЕЦ "Козлодуй" печели по 300 млн. лв. месечно от скъпия ток

03.05.2022

2659