facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ЕЦБ предупреди: Имате още много работа до влизане в еврозоната

Валутният коридор на курса в чакалнята от плюс-минус 15% е формален, БНБ ще поддържа без отклонение 1,95583 лева за 1 евро
4 275
 Илияна Кирилова

България и Хърватия трябва да работят още, за да оправят своите икономики и да подобрят институциите си преди да се присъединят към еврозоната. 

Това предупреди Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), в свое изказване от понеделник. "Предприетите от двете страни реформи не са достатъчни, за да се справят с всички дисбаланси и слабости, пред които са изправени. Необходим е повече прогрес в подобряване на управлението, правната рамка и цялостното качество на институциите", добави Фабио Панета.

Коментарът му идва, след като на 10 юли финансовите министри на държавите-членки от еврозоната плюс Дания и президентът на ЕЦБ решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II, т.е. да допуснат България в чакалнята на еврозоната. При вземането на това решение бе включена Европейската комисия. Едновременно с това България влиза и в Европейския банков съюз, което означава ЕЦБ да установи тясно сътрудничество с Българската народна банка и директно да контролира трите най-големи банки в страната, както и други финансови институции по нейна преценка.

Още преди месец в доклада на ЕЦБ бе посочено, че двете кандидатки за еврозоната - България и Хърватия, имат още много работа преди да приемат единната валута, особено по отношение на инфлацията и стабилността на публичните финанси. Конкретно в случая с България беше посочено, че трябва да положи усилия за справяне с корупцията и с прането на пари.

Междувременно в понеделник, на 13 юли ЕЦБ публикува задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, с които двете валути влизат в чакалнята за еврозоната. България влиза в ERM II с курс от 1,95583 лева за едно евро. Този централен курс на лева ще бъде поддържан в диапазон плюс или минус 15%. БНБ ще се намеси в случай, че левът поскъпне до 1,66246 за едно евро или ако падне до 2,24920 за едно евро. 

Въпреки този валутен коридор БНБ ще поддържа курса на лева спрямо еврото при нулево отклонение, докато е в чакалнята на еврозоната. Този ангажимент бе поет с промяна в Закона за БНБ. В началото на тази година парламентът гласува текстове, с които задължи преговарящите за влизането ни в еврозоната - финансовият министър и управителят на БНБ, да не променят курса на лева спрямо еврото без санкция на Народното събрание. Парламентът реши България да се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс 1,95583 лева за едно евро. 

Правителството очаква престоят ни в чакалнята на еврозоната да отнеме около 2 години, а единната валута да бъде въведена в страната ни през 2023 г. Финансови експерти обаче смятат, че процесът ще отнеме по-дълго време.

Ключови думи:

еврозона, чакалня, ЕЦБ
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Евросъюзът отбеляза рекорден спад на икономиката от 14.4%

01.08.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1482 6
От Борисов - чакалня, какво повече?
Еврокомисията и ЕЦБ приеха България в чакалнята на еврозоната

10.07.2020

Обновена

4537 59

Коментари

nottheone1

имамем да. първо требе да пометем.

sega_veteran

Нищо не се знае, новите може да нямат желанията на досегашните управленци.

редник

 Едновременно с това България влиза и в Европейския банков съюз, което означава ЕЦБ да установи тясно сътрудничество с Българската народна банка и директно да контролира трите най-големи банки в страната, както и други финансови институции по нейна преценка.

 

 престоят ни в чакалнята на еврозоната да отнеме около 2 години...

 

Защо трябва да чакаме унизително 2 години - та нали ЕЦБ поема контрола - за 3-4 месеца правят сериозни проверки и от 1 януари 2021 с €...

 

редник

П.П.

 

Черна гора приема едностранно €то преди десетина години и добре си живеят...

скайспирит

Какви са тези заглавия? Ей, чшшш, ритате си трудовите книШки. Той не ви ли каза, че целия свят Го поздравява с тази чакалня?

Stern

Необходим е повече прогрес в подобряване на управлението, правната рамка и цялостното качество на институциите , усилия за справяне с корупцията и с прането на пари.

Казват ни, че стане като със Шенген - покриваме всички формални критерии, но винаги ще се намери една Нидерландия, която да каже, че с тази корупция, с тези ОПГ (най-вече по върховете на страната), с тази съдебна система, няма да ви се получи.

И лошото е че вече няма да сме в борд.

pasamaz

Ми това е абсурдното. Централна банка, Европейска да се обяснява с "правна рамка", "качество на институции" и "корупция". Като минимум няма нищо монетарно в тези гюбеци. Сигурно схващаш каква полюция е това. 

segal

Че какво ще му е лошото, когато няма да има валутен борд? 

alex21

Имаме още работа, но до 2022-2023 ще влезем в Еврозоната! 

old war horse
снимка на old war horse

и къф ще го търсим там с 200 евро пенсия и 300 заплата?!?

Lerin

Новината е факт, в чакалнята сме. Работа и досега е имало, ще има и занапред, важното е че направихме най-важната крачка към голямата цел.

Влез или се регистрирай за да коментираш