Quantcast
ICGB опроверга служебните министри за "недостроения" интерконектор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ICGB опроверга служебните министри за "недостроения" интерконектор

Над 200 км тръби са пълни с газ, а връзката с Гърция може да заработи преди началото на отоплителния сезон
7 836
 БГНЕС
Служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков отидоха до Стара Загора, където е краят на интерконектора Гърция-България, и казаха, че не са видели в тръбите да има газ. Кой да им обясни, че газът не се вижда, а трябва да гледат показанията на манометрите :)

В първите си дни на власт служебният кабинет обяви хаос и криза в енергетиката и притесни всички с прокоби, че газовата връзка с Гърция е доникъде.  В сряда двама министри отидоха на "инспекция" на ключовия обект, а после обявиха, че са открили "незавършено строителство" и празни тръби - газ нямало. "Не знам кой е казал, че този проект е готов. На мен ми прилича на луксозна сграда с мебели без ток", сподели впечатленията си от посещението министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. "Не открихме газ, а строителна площадка, обяви транспортният министър Христо Алексиев, който е и вицепремиер по икономическите политики. 

 

Часове след тези "компетентни" изказвания на служебните министри известният енергиен експерт Васко Начев публикува във Фейсбук снимки, придружени със следния саркастичен коментар: 
 

ICGB  - българо-гръцката компания, която е инвеститор и бъдещ оператор на междусистемната връзка. също опроверга министрите за празните и недовършени тръби. В подробно съобщение до медиите тя заявява: "Всички основни строителни дейности са приключени, проведени са необходимите тестове и интерконекторът, който само на българска територия е с дължина 182 км (от Стара Загора до границата при Комотини), както и прилежащите му съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. 

Това, че служебните министри, инспектирали газовата връзка, не са "открили" газ, не е изненада -  те не разбират нищо от газова енергетика. Изненада е обаче, че се опитват да заблуждават обществото, че интерконекторът е толкова далече от завършване, че изобщо не е ясно кога ще заработи. В тази посока се изказа и шефът на "Булгргаз" Людмил Йоцов, според когото стартът можел да се отложи за ноември и дори по-нататък.  Всички тези коментари в последните дни навяват съмнения, че служебното правителство има за цел да "закачи" отново България към несигурните доставки  от "Газпром".  Газовата връзка с Гърция е с капацитет, който покрива почти изцяло потреблението на България (3 млрд. куб. метра). Влизането й в експлоатация е от ключова важност, защото ще позволи България да получава пълните количества газ от Азербайджан по договорената ниска цена и ще отвори възможности за алтернативни доставки. 

 

Планът

Компанията инвеститор ICGB посочва в прессъобщението си, че вече е внесла в Министерството на регионалното развитие предложение за разделяне на дейностите до пускането на интерконектора в експлоатация на два етапа, така че да се ускори издаването на Акт 15 и акт 16.

 Ето какви са етапите: : 

Етап 1 включва вече готовото строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

В отделен етап са: довършване на полагането на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС - Стара Загора.

"Приключването на етап 1 ще позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, а всички строителни работи, които нямат пряко отношение към преноса на газ, са обособени в самостоятелен етап и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението", поясняват от компанията.

Уточнява се, че всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, че етап 1 ще приключи в края на август. Тук влиза и приоритетно завършване на автоматизираната (SCADA) система за управление на газопровода.

ICGB уверява, че продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, като целта е връзката да влезе в търговска експлоатация преди старта на отоплителния сезон.

Междувременно служебните министри се "поправиха" и вече допускат, че интерконекторът ще заработи навреме.

 

Биг Брадър

Президентът Румен Радев е поканил на среща днес в 14 ч. ръководствата на строителя „Авакс“ и на инвеститора ICGB, за да се информира за напредъка на интерконектора. "Изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта ще бъдат във фокуса на разговора", поясниха от прессекретариата на държавния глава. В срещата ще участват премиерът Гълъб Донев и министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството. Служебните министри вече заявиха, че проверки на напредъка на Междусистемната газова връзка България – Гърция ще се извършват всекидневно. 

 

За проектната компания 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от инвестиционното дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” (ICGB) АД, регистрирано в България през 2011 г.  В него акционери с по 50% са българският холдинг БЕХ и регистрираната в Гърция компания IGI Poseidon (50%). В IGI Poseidon съдружници са гръцката DEPA International Projects и италианската енергийна група Edison. 

Ключови думи:

интерконектор

Още

Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

30.09.2022

Обновена

1248
След над 10 години размотаване интерконекторът с Гърция има Акт 16

28.09.2022

1852
Без страх от българизация Пендаровски идва за интерконектора

17.09.2022

Обновена

2850