Quantcast
След над 10 години размотаване интерконекторът с Гърция има Акт 16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

След над 10 години размотаване интерконекторът с Гърция има Акт 16

Служебният кабинет одобри списъка с общински проекти за 406 млн. лв.
1 904
 БГНЕС
Служебният строителен министър показа дългоочакваното разрешение за ползване на интерконектора.

Газовата връзка България-Гърция вече има издаден Акт 16, съобщи служебният регионален министър Иван Шишков и показа документа пред журналистите: "Ето го! Имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция! Тя не е плод на никакви документални компромиси. Служебният кабинет рапортува пред вас с една от основните задачи, които имахме да свършим. Обектът е завършен и на 1 октомври ще може, наистина, той да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да се притесняваме и без да има нарушение на никакви норми в България".

Да припомним, че още през 2009 г. при първото спиране на газа към България от ГЕРБ обявиха,че в най-кратки срокове ще изградят интерконектор с Гърция и така ще разнообразят източниците на доставка. Реално обаче това стана едва сега - цели 13 години по-късно. На практика и трите кабинета на Бойко Борисов направиха всичко възможно да се забави изграждането на газопровода свързващ ни с южната ни съседка. В замяна на това обаче продължението на „Турски поток“ през България бе построено в рекордно кратки срокове и с над 3 млрд. лв. от държавната хазна. Въпросното съоръжение е в угода само на Русия и от него ние не получаваме изобщо газ. Наскоро (според разкритие на сайта Bird.bg) се разбра, че в доклад на ДАНС години преди началото на строежа му българските власти в лицето на президента, председателя на парламента и премиера са били предупредени именно за този ефект и за целта на руснаците напълно да спрат транзита на газ през Украйна и по този начин да я задушат икономически. Започналата през февруари война на Русия срещу тази страна напълно доказа написаното в доклада на нашата спецслужба.

На днешното си заседание служебният кабинет одобри списъка с проекти на общини, които получат финансиране от държавата в размер на 406 млн. лева. Всяка община сама е решила дали да получи пари за ВиК, пътен проект или за улична мрежа. Само община Карлово ще финансира 2 свои проекта.

 

 

Още

Служебен министър предлага концесии за тунела "Петрохан" и АМ "Рила"

28.11.2022

Обновена

2233
Ремонтът на паветата – един не чул, друг не разбрал, всички невинни
Ремонтът на жълтите павета се удължава с шест месеца

09.11.2022

1072