Quantcast
Икономисти призоваха новият дълг от 5 млрд. лв. да се харчи разумно | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Икономисти призоваха новият дълг от 5 млрд. лв. да се харчи разумно

Притеснително е, че с парите ще се покриват социални разходи и ще се купува политическо доверие, казват експерти
922
 Pixabay

Пласираните във вторник български облигации за 5 млрд. лв. на външните дългови пазари предизвикаха оживени коментари сред икономисти и финансисти. Някои намират за нормално държавата да тегли заем, след като бюджетът й е разчетен на дефицит, а в света върлува пандемия и рецесия. Други смятат, че поемането на нов дълг е излишно при големия фискален резерв.

Всички обаче са категорични, че правителството трябва да даде ясен план за какво ще се похарчи новия дълг. За да не се окаже, че голяма част от него ще отиде за купуване на политическо доверие в предстоящите избори.

Според Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" на УНСС, е притеснително, че с тези пари ще се правят социални разходи. „До преди няколко седмици говорехме за „мазнинките“ в бюджета и за един фискален резерв от порядъка на 10 милиарда лева, което е два пъти повече от санитарния минимум. Към края на август бюджетът все още е на излишък и в същото време взимаме още 5 милиарда заем?!  Далеч съм от мисълта, че не трябва да се взима дълг, когато пазарът е благоприятен и когато имаме нужда от някакви инвестиции, от възстановяване на икономиката - тогава това е най-доброто, ако не и единственото решение.

Но сега очевидно не става въпрос за финансиране на бюджетен дефицит. Очевидно не става въпрос и за рефинансиране на стари задължения, защото те са дългосрочни и нямат никаква нужда от това. Очевидно става въпрос за някакви социални разходи. Не сме видели програми и планове на правителството за какво ще се харчат тези пари. Очаквам следваща стъпка да ни кажат за какво ще се харчат“, коментира Йоцов пред БНР.

Според него не е страшно, че дългът на България нараства с още 5 млрд. лв., тъй като спрямо БВП той е остава около 20%. "Страшно е, ако тръгнат с тези пари да се задоволяват само социални искания, да повишават заплати на всички, които в този момент решат да протестира. Това ме притеснява - да не се купува политическо доверие с тези пари", казва Йоцов.

Бившият министър на икономиката и вицепремиер Николай Василев определя финансовата операция по пласирането на българските облигации като отлично изпълнена. "България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия", коментира той пред бТВ. Но посочва, че правителството не трябва да го харчи „за ненужни неща" и „с лека ръка“, "като се има предвид колко много пари вече са раздадени на хора, които нямат нищо общо с коронакризата". 

Според него няма никаква обективна причина тези пари да бъдат харчени за нещо конкретно. "България  има добър фискален резерв и бюджетен излишък до края на август от 1.5 млрд. лв. - сигурно е единствената държава с бюджетен излишък в Европа". Но в края на всяка бюджетна година и в края на всеки мандат всяко правителство има естествената склонност да харчи повече. И сега парите ще бъдат похарчени за каквото политиците решат да ги изхарчат в края на мандата. Кой каквото поиска от това правителство, обикновено досега го е получавал. Това е много лошо, защото животът показва колко лесно, за нула време, се харчат трудно спестени пари с милиарди“, заяви Василев.

Затова той призовава "тези 5 млрд. лв. да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика напомня, че не трябва да се учудваме, че правителството поема нов дълг, защото това е резултат от бюджетната политика - когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг. "Интересното е, че когато се гласува бюджет с дефицит, тогава няма такова голямо недоволство, колкото когато трябва да се тегли дълг, А за тази година бе гласуван дефицит от 3.5 млрд. лв."

Според Ганев, правителството е избрало подходящия момент да излезе на външните дългови пазари, а изгодните лихви се обясняват с това, че за пред външния свят България стои добре макроикономически. "Инвеститорите основно гледат размера на дефицита, а ние през последните години имаме излишъци. Приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната също е положителене сигнал", заяви Петър Ганев пред БНТ.

Той обаче отбелязва, че въпреки бюджетните излишъци в момента, до края на годината се очакват големи разходи. "Капиталовите разходи в края на юли са 10% - все едно нищо не сме правили. Притесняваме голямото харчене в края на годината. Не бих се учидил отново да видим разходи като 1 милиард лв. за саниране или 1 милиард за "Хемус". Трябва да има планиране, да се минава през бюджетната процедура, а не капиталовите разходи да са на ръчно управление и в края на годината се насочват спрямо едни или други политически приоритети", коментира Ганев. И призова бюджетът за догодина да се прави с мисълта, че сме в криза. "Не може да се вдигат заплати и да се строят магистрали, сякаш сме в най-добрите години. Затова, ако не искаме да се появяват новини за нови дългове или за вдигане на данъци, трябва да сме по-консервативни в бюджета за следващата година", казва Ганев.

Поздравления за финансовото министерство и избраните международни банки, които са пласирали българските облигации на изключително добро пазарно ниво, отправи икономистът Владимир Каролев.

Според него положителна роля е изиграл фактът, че страната ни дълго време не е излизала на дълговите капиталови пазари, а по отношение на 30-годишните облигации - никога. "Има липса на български емисии, а повечето държавни облигации са финиширали в пенсионни компании и банки, които искат да диферсифицират риска и да имат, макар и малко, български облигации", обясни Каролев пред БНТ.

Така от над 500 инвеститори, проявили първоначален интерес към българските облигации, са купили само 300. 

"Когато инвеститорите купуват облигации, те гледат каква е перспективата на държавата след 10 години, съответно след 30 години. Както и дали държавите имат пари да плащат лихвата в следващите 10 и 30 години. България очевидно може да плаща по 37.5 млн. лв. годишно", посочи Каролев. 

Той обаче също е притеснен от думите на финансовия министър, че част от парите от новия заем, ще отидат за финансиране на социално-икономическите мерки на правителството заради коронавируса.

"Съгласен съм с останалите причини за използване на дълга - рефинансиране на дълг през тази година, увеличение на фискалния резерв, който макар да е около 10 млрд. лв. в предишни години стигаше 13-14 млрд., както и заложеният бюджетен дефицит. Но финасирането на социално-икономическите мерки на правителството, за да бъде легитимно, трябва да е ясно разписано. Ще дам пример с Великобритания: ако искам да проверя техните мерки, ще видя към всяка една анализ ползи-разход. За България такова нещо няма, дори за мерките в бюджета няма анализ за ползите и разходите. А за данъкоплатците трябва да е ясно къде отиват парите от данъците им - дали разход А не отива в джоба на другаря Б”, казва Каролев.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ планира рязко да увеличи дълга в следващите 3 г.

23.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

3583 39
Ловен парк продаде изгодно имот на фирма - длъжник на шефа в горското

31.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7373 7
Банките ще продължат да отсрочват кредити до 30 септември

15.07.2020

628

Коментари

Интервал

😂 Ох, то какво да кажеш, уж икономисти, а сякаш не са живели в България досега. Сякаш не знаят и какво се случва с резервите у нас, да не говорим за излишъците :) Дали изобщо, ако досега имаше разумно харчене и с цел възвръщаемост, щяхме сега така да теглим нови заеми? Ммм? 😉 Толкос за икономистити.
Колкото значение има какво си дуднем тук из коментарите, толкова значение има и какво дърдорят представителите на тази псевдонаука.

виждащ

Ухааааааа

и ГЕРБ започнаха да харчат разумно :-)

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

и бюджетен излишък до края на август от 1.5 млрд. лв. - сигурно е единствената държава с бюджетен излишък в Европа"

 

В света, бе, Василев, в света! Тоя верно ли е бил министър на финансите? Какъв "излишък" може да има един бюджет в края на август? И то при условие, че два месеца държавата не работи и спря всички събирания? Баси лавандулите! Това не е никакъв излишък, а неизпълнен бюджет.

Асол
снимка на Асол

Никога не е бил министър на финансите! И със сигурност е наясно, че не само това е неизпълнен бюджет, но и с това, че в хазната в момента няма пари. Намекнал го е, ама завоалирано

mick

Ето вижте как действа ФЕД - напълно разумно раздава пари на нулева лихива - в неограничени количества.

 

Каква корупция може да има при такова поливане с пари? Никаква.  А когато парите са силно ограничени, ясно е, че ще има корупция.

 

Т.е. за да няма корупция в една държава просто е необходимо да има поливане с пари ;) Или - да има Крумови закони.. но даже и тогава пак ще има корупция - щото парите кът.

 

Та стигаме до това какво правят развитите страни - яко са в дългове и поливат ли поливат с пари, докато на нас казват - стягайте коланите. Ей какви приятели имаме в ЕС и САЩ :)

Интервал

mick, достатъчното наливане на кинти може да удави всяка корупция! 😁👍🍻

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...пет милиарда са достатъчно пари за да купиш следващите избори...на държавните служители бонусчета...на пенсиите бонуси по 50 лева и по гетата също ще развържат кесиите и хоп накрая Винету пак ще триумфира с най-много гласове...и пак ще командва...

 

https://www.youtube.com/watch?v=NxrkyW2aQ5k

Калпазанче

ГЕРБ и разум? Божкееее...!

О С Т А В К А!

Антей

 

Подкрепям се присъединявам към мнението на колегата mick!

 

Добре е да се слушат експертите и да се изпълняват съветите им!

 

Пък Гърция какво да каже - 330 млрд.евро дългове!!

 

:)

 

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...колегата ти Мик не рабира и бъкел от финанси, така че няма смисъл да се присъединяваш към мнението му...

 

...да сравняваш България със САЩ е все едно да сравняваш мравка със слон...американците поливат с пари, но си печатат сами парите...а ние не можем да напечатаме и едно евро...нямаме право...валутен борд има...

...има едно нещо, което е налице при всички фенове и подмазвачи на Винету...всичките са неграмотни и нагли...и нахални...и безочливи...и безпардонни...и с примитивна ценностна система...

Антей

 

Цесекарю, прочети отново коментарите.

 

Не нужно да разбираш от финансии, за да можеш да видиш как се управлява на световно ниво.

 

А настоящия финансов министър Кирил Ананиев е може би най-информираният финасист в държавата, в чието управление е от (!) 30 години, повечето като зам.министър на финансиите.

 

Нали сте съгласни, че за публиката обикновените граждани и у нас, и в чужбина - има неща, които няма как да знае!

 

 

Джиджи

Куп-че??? 😉

чевермехайвер

Икономисти призоваха новият дълг от 5 млрд. лв. да се харчи разумно

 

Имаме 5/60 млрд депозити и още в буркани - т.н. економисти да създадт инв.фонд и да се борят на капиталовите пазари , вместо да дават мъдри съвети. Собствените си финанси не могат да управляват , тръгнали да се кахърят за държавните. Искат да бетонират Баце -човекот рече :Печеля изборите и се отдавам на партийно строителство - с този опит в магистралите изстрелва ГЕРБ в стратосферата.До март му трябват 6/700 млн за пенции ,малко за асфалт и още по-малко за тротоари. Март преизчислява пенциите и да му мисли церемониалмайстора как ще управлява със служебни обещания до края на мандадата си . Баце няма доносник -стратег , но тактиката му е като надута гайда - само мърда пръстите .

Billy-Joe Winchester

На Него ли ще му кажат как да Си харчи парите? Жалки икономис'чета!

Oxoboxo

😂

sega_reader

Всички заеми са тяжест на българския народ.

Защо да не се измени така закона за бюджета, че всеки заем да бъде гласуван на референдум ?

Ние ще го връщаме, а не правителството, редно е нас да питат.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Да видим какво му викат излишък.

Ще опростя разглеждайки домакинство. Започвате месеца на нула-платили сте си разходите за предишният и лихвите по стари заеми. Очаквате аванс на 15 -ти, примерно 1000 лева, заплата на 30-ти-още 1000.

Това ви е приходната част.

Имате планирани разходи за храна, лихви, текущ ремонт, лекарства, комунални сметки-разходна част.

Слагат ви под карантина и до 15 бачкате седмица. Плащат ви половината. Отлагате ремонта, не плащате кабелната, отлагате и сметката за тока и на 15 завършвате с 50 кинта нето и викате че имате бюджетен излишък. Теглите заем 300 кинта-щото е ясно че няма как да си платите сметките(ремонта забравяте, както и половината лекарства) и с тия триста и пейсе кинта в джоба правите банкет на съседите по примера на Боце за да ви харесват.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

И ако някой аграр пита как става фокуса до 15-изобщо нещо да разплащаш-бюджетът е вързан плащайки с кредитната карта.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Има едно просто правило-често забравяно от пишман-пазарници. Дългосрочен проект се финансира с дългосрочен заем. Текущите харчове не се финансират с трийсетгодишни облигации и обратното. Някой да се сеща за трийсет години проект за който ще харчим?

Влез или се регистрирай за да коментираш