Quantcast
Конкурентният на Доган държавен порт припечелва от кръчми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Конкурентният на Доган държавен порт припечелва от кръчми

Частни пристанища отнемат клиенти от варненското, твърди транспортният министър Георги Тодоров
10 881
 диян иванов
Част от съоръженията на пристанището на Доган в село Езерово.

Нетипична за пристанищата дейност - отдаване под наем на площи за заведения и атракциони - все повече се превръща в приоритет за държавния варненски порт. Това сочат годишните отчети на дружеството, а тенденцията е потвърдена от кореспонденция между депутата от "Демократична България" Стела Николова с изпълнителния му директор Петър Сеферов и служебния министър на транспорта Георги Тодоров. Процесът е твърде любопитен, тъй като занемаряването на обработката на товари е от полза за намиращото се в съседство конкурентно пристанище на Ахмед Доган.

Отчетите на "Пристанище Варна" ЕАД сочат, че приходите от наеми за 2020 г. са 1.004 млн. лв., през 2019 г. - 864 000 лв., година по-рано - 704 000 лв., през 2017 г. - 646 000. През 2006 г. са били едва 88 000 лв. От данните е видимо, че на дейността се набляга. В писмо до Николова Сеферов обяснява, че площите са отдадени за 10 години, а половината от постъпленията отиват в държавния бюджет.

Отдаваните терени се намират на терминал Варна - изток, разположен в централната част на града. Там от години никнат ресторанти, дискотеки, виенски колела и т.н., за сметка на пристанищните съоръжения. Всичко това се случва официално с благороден мотив - да се обособи зоната като рекреационна, в синхрон  "с модерното градоустройство". И, наистина, заведенията там са доста посещавани. "Спонтанно" през 2018 г., купувайки ТЕЦ "Варна" и прилежащото му пристанище в село Езерово, насред този процес се настани Ахмед Доган. Директор на частния порт стана Данаил Папазов, бивш шеф на "Пристанище Варна" ЕАД и транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Успоредно с всичко това намаляват обработените товари на държавното пристанище. В рамките на парламентарния контрол Георги Тодоров отговаря на Николова, че за 2020 г. обработените обеми са с 15% по-малко спрямо 2019 г., съответно загубата се увеличава (малко над 5 млн. лв. по последни данни). Като причини Тодоров сочи пандемията, слаба зърнена реколта (житото е основна транспортна стока) и.... "силният конкурентен натиск от частните пристанища в региона и нереализиран товарооборот от страна на традиционни клиенти". За по-предните години (2014 - 2019 г.) министърът вижда обяснението за загубите в спирането на проекта "Южен поток", който бе съпроводен с активна пристанищна дейност. Тодоров съобщава още, че на Варна - изток, тоест зоната с атракции, за първото полугодие на 2021 г. са обработени едва 21 кораба. На Варна  - запад са 425.

Още

Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1818
Гроздан Караджов: Бутаме кея край Догансарай в Росенец

05.07.2022

3510
Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган

27.04.2022

1638