Quantcast
Росатом иска да знае как ще си възвърне инвестицията в АЕЦ Белене | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Росатом иска да знае как ще си възвърне инвестицията в АЕЦ Белене

5 204
 https://www.rosatom.ru/

"Росатом" иска повече яснота за това как ще си възвърне инвестицията за строителството на АЕЦ "Белене".

Това каза директорът по развитието и международния бизнес на руската държавна корпорация Кирил Комаров по време на международна онлайн пресконференция на въпрос кога реално може да се очаква да започне строителство на атомната централа централата, съобщава dir.bg.

Според него, всеки инвеститор трябва да знае как ще си възвърне инвестицията, за да може реално да построи тази атомна електроцентрала. Комаров уточни, че тази тема многократно е обсъждана с българското правителство.

"Ние знаем, че правителството иска това да бъде търговски проект в чист вид - без каквито и да е държавни гаранции. Но такъв прецедент за реализацията на подобен тип проект в света аз не знам", изтъкна той. Според представителя на "Росатом", подобни проекти се реализират или с достатъчно сериозно взаимодействие с държавата, или получавайки някакви гаранции за възвръщаемост на инвестицията от производство на електроенергия.

Комаров посочи като пример построяването на АЕЦ във Финландия. Там всички акционери в проекта едновременно са станали и потребители на електроенергия, като са дали юридически гаранции за изкупуване на електроенергията на определени цени.

"За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви Комаров.

Що се отнася да подписания меморандум между "Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ) за взаимно разбирателство по проекта за строителство на АЕЦ "Белене", Комаров заяви, че това е едно важно решение, защото така руската държавна компания може да реализира проекта, използвайки най-добрите световни технологии.

Комаров заяви, че "Росатом" е готова да разшири участниците в консорциума и добави: "Консорциумът далеч не изчерпва международните компании, които могат да участват в този проект".

"Що се отнася до създаването на консорциум от нас, това наистина бе много важно решеие, защото по този начин искаме да реализираме този проект с използването на всички най-добри достъпни технологии в света и да съберем такова междунорадно решение, в  което ще има руски ядрени т ехнологии, и френски технологии за турбини, и френско-немски технологии в областта на автоматизираните системи за управление на електрониката", добави Комаров.
 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

През юни 2020 г. "Росатом", Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Документа предвижда обединяване на усилията им за участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строителството на българската атомна централа.

Този консорциум от три фирми влезе в краткия списък на кандидати за изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене". Другите са Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската корпорация за хидро- и атомна енергетика (Korea Hydro & Nuclear Power - KHNP).

Към момента процедурата за избор на инвеститор за строителство на АЕЦ "Белене" е спряна заради пандемията на коронавирус. "Защото заради ограниченията потенциалните инвеститори нямат възможност да получат достъп към data-room - мястото, в което са събрани всички материали и информацията за проекта. Точката вече няколко пъти бе премествана. Да се надяваме, че по някое време пандемията вече няма да представлява толкова сериозна опасност и може да се върнем към работа и да продължим тази история", каза по този повод Комаров.

През 2006 г. влизащата в състава на "Росатом" компания "Атомстройкспорт" спечели международния конкурс за въвеждане на два енергоблока на АЕЦ "Белене". Но през 2009 г. проектът бе спрян, а през март 2012 г. България се отказа от него. След което отново поднови желанието си за строителство.

Ключови думи:

АЕЦ Белене, Росатом

Още

Прокуратурата тихо внесе делото "Белене" без Делян Добрев

12.02.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3833
Кабинетът наистина ще мести "АЕЦ Белене" в Козлодуй

20.01.2021

Обновена

2483
"Росатом" пусна най-голямата вятърна електроцентрала в Русия

11.01.2021

8547