Quantcast
Маските в час ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-и клас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Маските в час ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-и клас

Границата за преминаване към онлайн обучение ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%
5 804
 Илияна Кирилова
И малките ученици няма да бъдат пощадени от носене на маски по време на учебен час

Маските в клас ще са задължителни за всички учениците от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмно червена зона. Границата за преминаване към дистанционно обучение пък ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%, както бе досега. Това предвиждат Насоките за обучение по време на пандемия, изготвени от министерството на образованието. Въпросните указания за работа на училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие са били съгласувани със здравното ведомство, от където именно са дали горните указания, а днес те бяха приети и на Отраслов съвет в МОН със социалните партньори.

"Ако се намираме в зелена зона, учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме са в жълта или червена зона, и децата от 1-4 клас трябва да носят маски", това съобщи просветния министър проф. Николай Денков. По думите му това се налага, тъй като новият Делта вариант е много по-заразен и по-лесно се пренася от децата. Тъй като в момента почти всички области у нас са "жълти" и "червени" (без Видин), то на практика всички деца от 15-ти септември ще трябва да са с маски в клас по време на учебните часове. Това се отнася и за учителите, вкл. за ваксинираните, тъй като и имунизираните могат да предават вируса.

Припомняме, че през изминалата 2020/21 г. маските в час бяха задължителни само за по-големите ученици, но не и за малките от 1-ви до 4-ти клас заради множеството протести на родители. За тях подобно решение можеше да се вземе само след предложение от класния ръководител и одобрено решение от директора и педагогическия съвет.

При навлизане на страната в червена зона, училищата ще прилагат принципа на ротация, според който първи към онлайн обучение ще преминават най-големите ученици от 11-ти и 12-ти клас. После в дистанционно обучение ще излизат тези от 8-ми до 10-ти клас, следвани от прогимназиален етап - 5-ти до 7-ми клас. За началния етап (от 1-ви до 4-ти клас) ще се направи всичко възможно учениците да прекарат максимално дълго в училище. "Ротацията ще пази максимално по-малките ученици в училище, затова и ще бъде с различна продължителност", посочи министър Денков. По думите му Насоките са гъвкави и ще дадат възможност всяко училище да затваря врати по различно време в зависимост от спецификата си и заболяемостта в региона. При превключване към е-уроци в дадено училище ще се следва принципа в клас да останат 50% от учениците, а не 38%, както досега.

Социалните партньори са били единодушни, че всички първокласници трябва да посрещнат началото на учебната година в двора на училището си, дори и при висока заболяемост. "Ако сме в червена зона, очаквам с дистанция и различни да успеем да се справим. Притеснява ме обаче тъмно червената. Имаме молба към здравното министерство да дефинира условия на открито в дворовете на училища за посрещане на 15-ти септември, дори и при червена зона. Ако са приемливи за тях, ние ще ги реализираме", коментира още той.

Училищата ще могат да организират и сборни паралелки, предвиждат още Насоките. Както "Сега" писа, още в анализа си на дистанционното обучение МОН препоръча училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, дори когато останалата част от образователната система е в дистанционно обучение (т.е. в тъмно червена зона). Указанията обаче внасят лека корекция - въпросните сборни паралелки ще поемат само децата от един випуск, които са в риск от отпадане или чиито родители работят на първа линия. Освен това те ще се организират след решение на педагогическия съвет на училището и съобразно възможностите му, когато заболеваемостта е от 250 до 500 на 100 000 души, т.е. само когато областта попада в червена зона (а не в тъмно червена).

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, се влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост - зелен и оранжев, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията. При първо ниво на заболяемост, дори при единични случаи на заразени деца или учители директорът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при изминалата вече учебна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн обучение. При второ ниво, т.нар. жълта зона (между 100 и 250 заболели на 100 хил. души) училищата също ще работят, като ако има 10% отсъстващи или заболели ученици (а не 15%, какъвто бе прагът м.г.), също ще се преминава към обучение от разстояние в електронна среда в конкретно училище или център за подкрепа, чрез предложение до министъра на образованието, след решение на педагогическия съвет и съгласуване с обществения съвет.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават досегашните протоколи за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

 

 

 

 

Още

България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

472
МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID-19
Акад. Зарев: Всеки властник у нас смята, че историята започва от него

24.11.2022

748