Quantcast
Шефът на “Вагнер” е оцелял при удара на украинците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Шефът на “Вагнер” е оцелял при удара на украинците

Около 100 редови бойци на частната военна компания обаче са загинали, твърди шефът на Луганската областна администрация
Обновена
37 272
Шефът на “Вагнер” Евгений Пригожин и заместникът му оглеждат взривената сграда в Попасная

Шефът на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин е оцелял при удара на украинската армия по щаба му в окупирания град Попасная в Луганска област. Днес руските медии разпространиха снимки как той оглежда руините на взривената сграда. “Търсим с Пригожин тялото му”, шегува се под снимката един от командирите на “Вагнер” Андрей Богатов. Руснаците не съобщават колко са загиналите и ранените. В един от форумите на “Вагнер” се говори за 54 загинали.

“Украинските военни сили вероятно са унищожили повече от сто вагнеровци с удара по Попасная,” заяви ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай. Но отказа подробности.

За успешния удар съобщиха самите украински военни, а информацията бе потвърдена и в Тelegram-канала на руския блогър и "военен кореспондент" Юрий Катьонок, който пише, че това е станало вероятно с ракети HIMARS.

"Нанесен е удар по частите на ЧВК "Вагнер" в Попасная. Източници от Донбас потвърждават. Вероятно "Хаймарс" Украински източници съобщават за гибелта на Пригожин - не потвърждаваме", пише той.

Според украинската армия при удара е бил убит и неофициалният собственик на "Вагнер" - петербургският бизнесмен Евгений Пригожин, който има фирма за кетъринг и поради това получи прозвището "Готвачът на Путин". Редица руски журналисти съобщават също така, че телефонната връзка с Пригожин е загубена след пристигането му в щаба на "Вагнер" в Попасная. Но официално потвърждение за гибелта му засега няма.

Засега няма съобщения и за това дали има други жертви, но е сигурно, че има ранени, защото на снимките в социалните мрежи се вижда как изнасят ранени от руините. 

Самият начин, по който украинската армия е научила координатите на щаба на частната военна компания пък е направо като от шпионски роман. Украинците са се ориентирали по кореспонденция на руския журналист Сергей Среда. 

На 9 август той е бил като военен кореспондент на посещение при частната армия, за което пусна публикация в Тelegram: "Пристигнах в Попасная", отидох в щаба на ЧВК "Вагнер" Посрещнаха ме като свой, разказаха няколко забавни истории".

Среда публикува и няколко фотографии от посещението си. На тях лицата на вагнеровци са с маски. За една от снимките се счита, че на нея журналистът се здрависва с Пригожин, който е облечен в камуфлажна униформа.

Днес, малко след удара по щаба на "Вагнер", военният кореспондент премахна своя пост.

 

Още

Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

7072
Външният министър: Агресията на Русия нарушава устава на ООН

25.09.2022

854
Руснаци протестират и в София срещу войната и мобилизацията

24.09.2022

3711